Resa till Maldiverna

Evig sommar och pardisiska solnedgångar

Tips: Våra mest populära hotell för din Maldiverna-semester

Drömmer du om paradisiska solnedgångar och egig sommar? Boka din resa till Maldiverna nu njut av dess vackra natur på bästa sätt.

När kvällen sakta smyger sig på förvandlas solen med den vackra solnedgången på paradisön och lyser i rött och rosa. De mjuka vågorna i havet kluckar och det ser nästan ut som en målning - så unikt och magiskt visas detta imponerande naturliga skådespel upp för just dig. Med över 1000 öar - 1199 för att vara exakt! - lockar Maldiverna dig med förföriska, kilometerlånga kritvita sandstränder, klart turkost vatten och tropiska temperaturer året runt och exceptionell lyx.

Njut av den exotiska vattenvärlden med snorkling och dykning bland färgsprakande korallrev. Låt solens varma, mysiga strålar påverka dig positivt. Med traditionell yoga och suveräna spabehandlingar slappnar du av i den pittoreska landsbygden, omgiven av kokospalmer och lugnande ljud från havet.

Om du gillar att vara aktiv kommer du att hitta massor av möjligheter där du upptäcker den färgstarka och doftande huvudstaden Malé eller provar på en av de många fritidsaktiviteter på land eller vatten. Du kan testa på vindsurfing, katamaran segling och motorbåtsutflykter och även spela ett par omgågnar beachvolleyboll med vänner eller din familj.

Kysst av solen och med ett leende på läpparna kan du luta dig tillbaka på kvällen, bort från liv och rörelse, återigen verkligen tillbaka och njuta av lättheten i livet.

Se fram emot ditt personliga Robinson Crusoe-äventyr med en känsla av avkoppling och förnyelse.

Unna dig en exotisk paus och res med SpaDreams till en oförglömlig dröm semester, där sommaren aldrig tar slut.

Fakta

Officiellt namn: Dhivehi Raajjeyge Jumhooriyyaa (Republik Maldiverna)

Läge: Södra Asien, östat med atoll, sydväster om Indien i Indiska oceanen

Yta: 298 km²

Huvudstad: Malé

Befolkning: 344.023

Religiösa och etniska grupper: Sunnitisk islam som statsreligion / söder-inder, singhaleser, araber

Språk: Dhivehi (officiellt språk), engelska talas inom den styrande klassen

Geografi: Platt land med långa stränder. Högsta punkten: namnlös höjd på Viligili i Addu Atholhu (2,4 m)

Tidszon: Maldives Time (UTC + 05:00)

Politik och ekonomi: Exekutiv presidialförfattning, BIP: 2,07 miljarder EUR (2015)

Valuta: rufiyah  (1€ = 18,4 MVR)

Ankomst

Nästan alla besökare anländer via Malé International Airport. Om du har mycket tid kan du ta färjan från Sri Lanka.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.

Vaccinationer: Generellt sett rekommenderas en vaccination mot hepatit och även hepatit B och tyfus vid längre vistelser.

På plats: Inlandsresor sker med färja, vattenflygplan och privata skepp.

Klimat och bästa tiden att resa

Klimatet på Maldiverna är fuktigt-hett och tropiskt. På vintern präglas klimatet i nordost av den torra monsunen, på sommaren av monsunregnet i sydväst.

Genomsnittstemperaturen på vintern: 28°C (som lägst 25°C i januari)
Genomsnittstemperaturen på sommaren: 29°C (som högst 32°C i juni)
Vattentemperatur: max. 29°C i juli

En resa till Maldiverna lönar sig året runt. Som skönast är semestern mellan december och april eftersom det regnar som minst då.

De finaste semesterområden

Baa atollen – konsthantverk och tonfisk

Södra Ari atollen – rektangulär atoll med fantastiska miljöer för dykning

Norra Malé atollen – livlig huvudstad och flygplatsö

Semester och festivaler

Nyår (1 januari),  Ramadans början (beräknas enligt islamiska kalendern), självständighetsdagen (26 juli), fastebrytandet (beräknas enligt islamiska kalendern), offerfesten (beräknas enligt månkalendern, vandrar 11 dagar framåt per år), segerns dag (3 november), islamiskt nyår (beräknas enligt islamiska kalendern), republikens dag (11 november), profeten Muhammads födelsedag (olika beroende på islamiska kalendern och etniciteten), Maldivernas islamiserings dag (20 december)

DOs & DON'Ts

DOs

  • Passande kläder. Välj diskreta kläder på öar där lokalbefolkningen lever och skyl axlar och ben när du är inne i moskéer.
  • Solskydd. Du befinner dig vid ekvatorn! Använd krämer och hattar för att undvika att bränna dig i den starka solen.
  • Skydda dig mot myggor. Denguefebern och Chikungunya är delvis vitt spredda och kan bryta ut även när du har kommit hem till Europa igen. Det är därför viktigt att du bär ljusa kläder framför allt på kvällen och natten. Använd insektsskydd och nät.

DON‘Ts

  • Dricks. Detta är inte bara ovanligt på Maldiverna – officiella institutioner avråder från att dricksa.
  • Illegal import. Ta inte med dig alkohol, pornografiskt material eller fläsk, detta konfiskeras på flygplatsen. Detsamma gäller för sand, snäckor och koraller när du reser hem igen.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Kranvattnet har inte alltid drickvattenkvalitet. Välj hellre tappat eller kokat vatten.

Behöver jag en adapter? På Maldiverna används inte samma el-uttag som i Europa, du behöver alltså en adapter.

Hur är sjukvården på Maldiverna? Sjukvården motsvarar generellt sett inte den europeiska standarden. Speciellt vid svåra åkommor eller skador räcker vården på plats ofta inte till. Vi rekommenderar alltså en resesjukförsäkring med alternativ för hemresa.

Tips & utflykter

Malé

Livet i huvudstaden är en stark kontrast till lugnet i resten av landet. Malé är en liten ö trots artificiell landvinning men ändå lever en tredjedel av alla maldiver här vilket gör staden till den tätast bebodda staden i hela världen. Det färgglada och aktiva livet i Malé är spännande, kulturintresserade kan njuta av de livliga marknaderna, den nya och gamla fredagsmoskén och nationalmuséet.

Fredagsmoskén

Old Friday Mosque i Malé är landets äldsta moské. Väggarna har byggts av koraller och smyckats rikligt medan ornamenten i taket, på fönstren och dörrarna är snidade ur tropiskt trä. Även den angränsande kyrkogården är en imponerande syn med sina korall-gravstenar.
Nya fredagsmoskén finns alldeles i närheten och är landets största. Med sina marmorväggar och den gyllene kupolen är den en intressant motsats till sin föregångare men visar samtidigt maldivernas konstfulla hantverksarbeten.

Banana Reef

Revet på norra Malé atollen var en av landets första kända dykplatser och är än idag en av de vackraste. Lätt sluttande från 2 till 30 m erbjuder den paradisisk insyn i Maldivernas mångfaldiga undervattenvärld. I det kristallklara vattnet kan du till och med se stingrockor och hajar.