Resa till Polen

En sann juvel

Tips: Våra mest populära hotell för din Polen-semester

Att boka en resa till Polen ger dig mycket tillbaka. Du kommer att få uppleva denna sanna juvel med allt vad det innebär med både flora och fauna.

Den idylliska polska Östersjön är känd för sina berömda badorter, som finns som en perfekt iscensättning för en hälsosemester. Strosa avslappnat längs stranden och förundras över allt och inget - som t.ex. färgerna på vågorna under en romantisk solnedgång eller fåglarnas kvitter.

Förutom detta kan du utforska de historiska sevärdheterna i den gamla hamnen, handelsstäderna och besöka de många historiska monumenten. Speciellt den traditionella och historiskt viktiga kusten längs staden Gdansk erbjuder ett brett utbud av intressanta kulturella och arkitektoniska sevärdigheter.

Polens baltiska stränder finns värdefulla naturskatter och landskapet vid kusten är som ett hisnande naturlig skådespel. Samspelet mellan klippor, sanddyner och sandbankar målar en harmonisk miljö för inlandsvatten, branta klippsektioner och krökta uddar i havet. En av de största kännetecknande är också de skiftande sanddynerna, som är bland de mest populära destinationerna för aktiva semesterfirare och naturälskare.

Längre söderut, där olika bergskedjor sträcker ut sig, finns skogrika områden i en lugn atmosfär. Njut av tystnaden i naturen och försök koppla av till fullo på din semester. Vandra genom unika bergslandskap, cykla längs välbyggda cykelvägar eller använd linbanan till vägen upp för att nå toppen, där du kan låta blicken vandra över en underbar utsikt.

Polens naturläkemedel är perfekta för ett spa- eller hälsofrämjande program på din semester. Förutom det billiga priset så kan du få hjälp med muskelsjukdomar, andnings- eller cirkulationssjukdomar som de polska kurorterna vid Östersjön eller i bergen kan erbjuda dig.

Polen en sann naturjuvel med en spännande, traditionsrik kultur. Landets kust lockar med långa stränder och bärnstenar, bergen med spektakulära snötäckta toppar och inlandet med skogar fulla av unik flora och fauna och paradisiskt vackra sjölandskap. I Polens städer väntar en magisk atmosfär av forntida prakt och energisk eufori. Dessa motsatser gör landet till ett spännande och oförglömligt resmål.

Fakta

Officiellt namn: Rzeczpospolita Polska (Republiken Polen)

Läge: Centraleuropa, öster om Tyskland vid Östersjön

Yta: 312679 km²

Huvudstad: Warszawa

Befolkning: 38 miljoner

Religiösa och etniska grupper: 95% katholiker, 2% orthodoxa, 0,5% protestanter/ 96% polacker, 1% schlesier, 1% tyskar

Språk: Polska (officiellt språk)

Geografi: Slätter med berg längs södra gränsen. Högsta punkten: Rysy (2499 m)

Tidszon: Centraleuropeisk tid (UTC + 01:00)

Politik och ekonomi: Parlamentarisk demokrati, BIP: 427 miljarder EUR (2015)

Valuta: Zloty (1€ = 4,2 PLN)

Ankomst

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.

Vaccinationer: Generellt sett rekommenderas en vaccination mot meningoencefalit, hepatit A, hepatit B och rabies.

På plats: Vid inlandsresor är det smartast att välja tåget eftersom det finns många och bra sträckor. Även vägnätverket är bra, det finns ett många och prisvärda bussresor.

Klimat och bästa tiden att resa

Klimatet är tempererat med kalla vintrar och milda somrar med åska.

Genomsnittstemperaturen på vintern: -3°C (som lägst -6°C i januari)
Genomsnittstemperaturen på sommaren: 17°C (som högst 22°C i augusti)
Vattentemperatur: (Östersjön) max. 17°C i augusti

Bästa restiden för en strandsemester är mellan maj och september. På vintern möjliggör de låga temperaturerna många olika alternativ för vintersport.

De finaste semesterområden

Wielkopolskie – Landslott och landets äldsta stad

Góry Izerskie – Vattenfall och bisarra berg

Östersjön – djup insjö, världens största brackvattenhav

Kujavien-Pommerns vojvodskap– ligger i norra Polen

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), trettondedag jul (6 januari), påskdagen (första söndagen efter Passahfullmånen), annandag påsk (påskfestens andra dag), arbetarnas dag (1 maj), nationaldagen (3 maj), Kristi lekamens dag (torsdagen 10 dagar efter pingst), Maria himmelfärds dag (15 augusti), alla helgons dag (1 november), självständighetsdagn (11 november), jul (25 december), Stephansdagen (26 december)

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Eftersom ledningarna i Polen oftast är gamla bör du inte dricka kranvattnet. Välj tappat eller kokat vatten.

Behöver jag en adapter? I Polen finns inte samma el-uttag som i resten av Europa, därför behöver du en adapter.

Tips & utflykter

Kraków

Levande historia genomströmmar Polens äldsta stad. Inte bara gamla staden som mestadels förblev oskadd i kriget är färgglad och vibrerande är värd en resa. Även det historiska judekvarteret är fortfarande fullt av liv och lockar både lokalbefolkningen och besökare.

Om du är på jakt efter avkoppling så hittar du den utanför Kraków. I saltgruvan Wielczka som har bedrivits sedan medeltiden kan du njuta av olika wellnessbehandlingar i det välgörande klimatet.

Gdańsk

Gdańsk var Polens handelsport och präktigaste sjöhamn i flera århundraden. Än idag känner man av den unika kulturen och atmosfären som präglas av tolerans. Borgarhusen med dess rikliga dekorationer i de smala gränderna och närheten till Östersjön med sina långa stränder gör Gdańsk till en speciell upplevelse – avslappnad, mysig, pittoresk.

Masurien

De Masuriska sjöarna är ett förtrollande grönt landskap med tusentals sjöar där man har den sköna känslan av att tiden står stilla. När allt du kan se är vatten, den oändliga himlen och lite land här och där, är det enkelt att sakta ner och hitta ett djupt lugn.