Resa till Tjeckien

Romantisk-dramatisk natur och pittoreska byar

Tips: Våra mest populära hotell för din Tjeckien-semester

Unna dig en resa till Tjeckien och hitta avslappning och återhämtning mitt ibland en fantastisk vacker natur

Magnifikt och elegant, klassiska pelargångar och graciösa levande badhus som sträcker sig längs de historiskt vackra gatorna med deras enastående lugn. På en promenad genom den västa delen av Tjeckien kan man även besöka en av de berömda böhmiska kurhotellen i den böhmiska spa-triangeln. Följ spåren av kända konstnärer, politiker och kändisar som uppskattar de värdefulla hälsofrämjande egenskaperna av de bubblande heta källorna som har funnits i flera århundraden. Upptäck djup avslappning och förnyelse under din personligt utformade hälsoresa till Tjeckien med SpaDreams.

För kultur- och naturälskare finns både arkitektorisk variation och tystnaden på promenader genom skogar och ängar. På de tjeckiska spa:n kan man uppleva den perfekta semester-spa-upplevelsen för en liten slant. Strosa genom den magnifika slottsträdgården eller förundras över byggandet av simhaller och lyxiga hotellkomplex som erhållits under århundraden.

Många besvär i  hjärt-& kärlsystemet, mag-& tarmkanalen, ämnesomsättningen eller luftvägarna, kan lindras genom de många varma mineralkällorna i Tjeckien. En stödjande och lindrande effekt kan även uppnås med särskilld inriktning på onkologiska sjukdomar eller hudsjukdomar. Åk med SpaDreams till Tjeckien på din individuella hälsokur som passar exakt till dina personliga behov.

Tjeckien är även helt perfekt för en avkopplande spa och wellness semester. Låt ditt sinne vandra medan du njuter av avslappnande massage, njut av olika kroppspeelings- eller inpackningar på hotellens maffiga skönhetsavdelningar. Stäng av vardagens stress och njut av ett ögonblick av tystnad och lugn i de moderna spa- och bastulandskapen.

Och varför inte uppleva lite kulturella höjdpunkter, som t.ex. i den vackra huvudstaden Prag? Njut av den perfekta kombinationen av en hälsosam semester och levande storstads puls i den fashionabla tjeckiska huvudstaden.

Tjeckien gör ett sagolikt vackert första intryck. De vida ängarna, klara sjöarna och råa berglandskapen verkar nästan förtrollade och utstrålar lugn och avkoppling.

Du kan även slappna av med de tusentals termalkällorna i landet vars läkande krafter har varit kända i flera hundra år och som har resulterat i en alldeles unik wellnesskultur. Din Tjeckiensemester blir en oförglömligt välgörande upplevelse.

Fakta

Officiellt namn: Česká republika (Republiken Tjeckien)
Läge: Mellaneuropa mellan Tyskland, Polen och Österrike
Yta: 78867 km²
Huvudstad: Prag
Befolkning: 10,6 miljoner
Religiösa och etniska grupper: 10% romersk-katolska, 1% protestanter, 35% icke-konfessionella/ 65% tjecker, 5% mährer, 2% slovaker
Språk: Tjeckiska (officiellt språk)
Geografi: Böhmen i väster med via slätter och platåer, omgivet av berg. Mähren i öster är väldigt kuperat. Högsta punkten är Snezka (1602m).
Tidszon: Centraleuropeisk tid (UTC + 01:00)
Politik och ekonomi: Parlamentarisk demokrati med tvåkammarparlament, BIP: 165,4 miljarder EUR (2016)
Valuta: Tjeckiska kronor (1€ = 26,07 CZK)

Ankomst

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
Vaccinationer: I allmänhet rekommenderas vaccinationer mot hepatit A, även mot hepatit B vid längre vistelser, rabies och meningo-encefalit.
På plats: Landets stora gator är i gott skick och även tågnätverket som även ansluter till avlägsnare områden.

Klimat och bästa tiden att resa

Tjeckiens klimat är tempererat med kyliga somrar och kalla vintrar med mycket nederbörd.

Genomsnittstemperaturen på vintern: -1°C (som lägst ca.  -5°C i januari)
Genomsnittstemperaturen på sommaren: 18°C (som högst 25°C i juli)

Det lönar sig att resa till Tjeckien året runt. På vintern lockar landet med många olika vintersportalternativ, våren och hösten är perfekta för stadsturer.

De finaste semesterområden

Mähren – Borgar och vinberg
Mellanböhmen – Floddalar och huvudstaden Prag
Västböhmen – Kurbad och öl

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), påskdagen (april), arbetarnas dag (1 maj), befrielsedagen (8 maj), Kyrillos och Methodeus dag (5 juli), minnesdag till Jan Hus martyrdöd (6 juli), tjeckiska stadsbildningens dag (28 september), självständighetsdagen (28 oktober), dagen för friheten och demokratin (17 november), jul (25 december)

DOs & DON'Ts

DOs

  • Drick öl. Tjeckerna är väldigt stolta över sina många ölsorter och behandlar dem som medicin.
  • Känn till växelkurserna. Ofta gör växelkontoren reklam för fördelaktiga växelkurser som senare visar sig vara import- iställer för exportkursen. Informera dig i förväg.

DON‘Ts

  • Rattfylla. I Tjeckien gäller 0,0 ‰-gränsen och gatukontroller genomförs ofta. Dessutom bör du ha billjusen på året runt.
  • Fotografera utan lov. Framför allt om du vill ta kort på särskilda sevärdheter eller personer i offentligheten.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Tjeckiens kranvatten har oftast drickvattenkvalitet.
Behöver jag en adapter? Tyvärr är inte alla el-uttag i Tjeckien kompatibla med svenska kontakter, du behöver alltså en adapter.

Tips & utflykter

Prag

Du kan upptäcka alla epoker i de tusen tornens stad vid Vltavafloden. Mörka gränder där medeltidsstämningen ger dig härliga rysningar bildar en härlig blandning med mysiga kaféer där Kafka brukade ta en timeout. Prag är en av Europas äldsta och mest välbevarade städer; varje vrå döljer något speciellt. Bortsett från de välbesökta platserna som Karlsbron och borgen finns det otroligt många lugna, dolda och ursprungliga platser. Dessutom lockar staden med en unik krogkultur, ett färgstarkt nattliv och stadens härliga omgivande natur.
Staden är som vackrast när solen går upp eller ner – hela Prag lyser i guld.

Sedlec

Kusligt och makabert men samtidigt imponerande – Sedlecs ossarium är en intressant upplevelse. I Allhelgonakyrkans källare finns dekorationer och byggelement gjorda av fler än 10000 skelett. Särskilt imponerande är benhusets ljuskrona samt de fyra gigantiska benbergen i sidogångarna. Om du vill upptäcka ossariet på ett ovanligare sätt kan du välja en av nattturerna på sommaren. Även de andra kyrkorna och historiska murarna i orten är sevärda.

Plzeň

Inte bara ölfantaster bör besöka stift- och universitetsstaden Plzeň i västra Tjeckien. Byggnader från barock- och renässanstiden vittnar om stadens snabba utveckling och skapar en unik atmosfär. Stadens bryggeri Pilsner Urquell lockar massvis med besökare och även i stadens otaliga krogar kultiveras den lokala ölens tradition. En överblick över hela stadsområdet och de otaliga naturskyddszonerna fulla av skogar och sjöar får man från St. Bartolomeus katedralens kyrktorn. Staden vann titeln Europas kulturhuvudstad 2015 tack vare den magiska kombinationen av historia, modernitet och härlig natur.

Regioner i Tjeckien