Jing Gao et al.
september 2015
Kvinnors hälsa / Klimakteriet
TCM (traditionell kinesisk medicin)
Syftet med den aktuella studien under Jing Gao var att undersöka effekten av moxibustion på lindring av menstruationssmärta och lindring av symtom på dysmenorré hos en grupp unga sjuksköterskor i Kina.
En randomiserad, dubbelblind, klinisk crossover-prövning genomfördes. I den tvåfasiga studien delades totalt 56 sjuksköterskor med menstruationssmärta vid Guangzhou University of Chinese Medicine i Kina slumpmässigt in i två grupper. I den första behandlingsfasen fick deltagarna i grupp A moxibustionsterapi från fem dagar före menstruationen fram till menstruationens början genom en speciell värmelåda i vilken en brinnande moxapinne var fäst. Deltagarna i grupp B fick samma värmelåda, men med en pappersförpackad rökelsepinne(placebobehandling) under samma interventionsperiod. Akupunkturpunkterna Guanyuan (CV4) och Shenque (CV8) valdes ut för behandling. Efter den första behandlingsfasen, som varade i två menstruationscykler, avbröts behandlingen under tre menstruationscykler under en tvättvecka. I den andra behandlingsfasen byttes behandlingarna i de två grupperna. Grupp A fick placebobehandling och grupp B fick moxibustionbehandling. NRS, VRS, PRI, VAS och BRS-6 bedömdes vid baslinjen och efter varje behandlingsfas.
Det fanns ingen statistiskt signifikant skillnad mellan grupp A och grupp B när det gällde ålder, tidigare dysmenorré, menstruationscykelns längd, ålder vid menarche, menstruationsflödets varaktighet, PRI-poäng, VAS-poäng, BRS-poäng och RSS-poäng. Efter den första behandlingsfasen fanns det signifikanta skillnader i BRS-6-poäng mellan de två grupperna under den första menstruationscykeln. Under den andra menstruationscykeln var VAS-poängen, BRS-6-poängen, den sensoriska dimensionen i PRI, den affektiva dimensionen i PR och totalpoängen i PRI signifikant lägre i grupp A än i grupp B. NRS och VRS visadesignifikanta skillnader mellan de två grupperna efter den första behandlingsfasen med hjälp av Wilcoxon Mann-Whitney-testet. Frekvensen av svaghet, aptitlöshet, diarré och totalpoäng visade signifikanta skillnader mellan de två grupperna under den första menstruationscykeln. Frekvensen av svaghet, ryggsmärta, hudfläckar, aptitlöshet, diarré och totalpoäng visade signifikanta skillnader mellan de två grupperna under den andra menstruationscykeln. Svårighetsgraden av ryggsmärta, aptitlöshet, sömnlöshet och totalpoängen visade signifikanta skillnader mellan de två grupperna efter den andra menstruationscykeln. Efter den tre månader långa tvättveckan fanns det signifikanta skillnader i VAS-poäng, BRS-6-poäng, den sensoriska dimensionen av PRI, den affektiva dimensionen av PR, totalpoängen för PRI och VRS-poäng mellan de två grupperna efter den andra behandlingsfasen.Frekvensen av obehag i benen, yrsel, nervositet och den totala poängen visade signifikanta skillnader mellan de två grupperna efter den andra behandlingsfasen. Svårighetsgraden av buksmärta, svaghet, obehag i benen, yrsel, nervositet och totalpoängen visade också signifikanta skillnader mellan de två grupperna efter den andra behandlingsfasen.
Resultaten tyder på att moxibustionsterapi med en värmelåda är effektiv för att lindra menstruationssmärtor och menstruationssymtom hos unga kvinnliga universitetsstuderande i Kina. Effekten av moxibustion kan bero inte bara på värmestimuleringen utan också på förbränningen av moxapinnen. Moxibustion med box kan rekommenderas som en icke-farmakologisk smärtbehandling för universitetsstuderande eftersom den ärbillig, praktisk, relativt säker och lätt att använda själv hemma.
Behandling av rygg
Ryggbesvär
TCM (traditionell kinesisk medicin)
Qi-ling Yuan et al.
februari 2015
Studier visar att TCM-metoder som akupunktur, akupressur och koppning effektivt lindrar nack- och ryggsmärta.
Förebyggande av utbrändhet / profylax
TCM (traditionell kinesisk medicin)
Julia Afrasiabi et al.
november 2021
Studien visar att aurikulär akupressur signifikant minskar utbrändhet och sekundär traumatisk stress.
Sömnterapi
TCM (traditionell kinesisk medicin)
Zahra Abedian et al.
juli 2015
Studier visar att akupressur förbättrar sömnkvaliteten hos postmenopausala kvinnor med 22% och effektivt kan lindra sömnstörningar.