10 fakta om D-vitamin

10 fakta om D-vitamin – Solens hälsoguld

10 fakta om D-vitamin

Det är inte konstigt att människor har avgudat solen i flera årtusanden – en eftermiddag i solen kan vara mer effektiv en en timme hos en psykoterapeut. Det är inte bara viktigt för växter och klimatet utan även för den mänskliga kroppen, då det är vår viktigaste källa för D-vitamin. Läs mer för att lära dig allt om hur du får i dig tillräckligt med D-vitamin!

  • Det kan hjälpa till med absorptionen av kalcium, magnesium och fosfat.
  • Det kan hjälpa till med normal benhälsa och förhindra osteoporos / artrit

Det mesta av vitamin D i våra kroppar kommer från solljuset, men hur mycket D-vitamin kan vi egentligen få i oss genom solen?

  • Kroppens förmåga att absobera D-vitamin från solen beror på tiden på dygnet och året, din hudfärg och hur mycket melanin det finns i kroppen som fungerar som en barriär mot UV-B-strålar och – förstås – var du befinner dig! Ju längre bort du befinner dig från ekvatorn desto färre UV-B-strålar kommer att nå dig.
  • De som har mörkare hy behöver vara i solen längre än de med ljus hy för att få i sig lika mycket D-vitamin. Du bör dock alltid vara försiktig med att inte bränna dig!

Heliofil

Men vad händer om du bor i den regnigaste, molnigaste staden i världen eller du aldrig ut med vara armar, ansikte eller ben? Hur kan du absorbera D-vitamin då? I detta fall kan kosttillskott med D-vitamin vara till en stor hjälp!

  • Kosttillskott innehåller 2 olika typer av D-vitamin: D2-vitamin som finns i växter (t.ex. svampar) och D3-vitamin som finns i djur.
  • Under vintermånaderna bör vi svenskar absolut tänka på att äta kosttillskott med D-vitamin – man rekommenderar minst 10μg per dag.
  • Om man vistas mycket inomhus eller inte visar hud finns det en stor risk för D-vitamin-brist. Prata med din läkare om du misstänker att du kan lida av D-vitamin-brist!
  • Fisk, svampar, juice, flingor och mjölk innehåller D-vitamin.
  • Även om dessa livsmedel innehåller D-vitamin kan det vara nödvändigt att äta kosttillskott – det är svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin genom mat.
  • Än så länge har forskningen inte kunnat bevisa huruvida kosttillskott med D-vitamin kan hjälpa kroppen. Detta är en av anledningarna till att många fokuserar på att få i sig D-vitamin genom att sola.

D-vitamin

Men kom ihåg – använd alltid solskydd innan du solar och bränner dig och konsultera din läkare om du tror att du leder av D-vitamin-brist!

Njut nu av härliga soliga sommardagar och ha det gott!

SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta