5 Covid-19 resetips för din nästa semester

Mer än någonsin är vi nu redo att resa igen. Men det finns en sak som vi har lärt oss i år: resor kräver lite mer förberedelser än tidigare. Regeringarna och resebranschen är optimistiska om att saker och ting kommer att återgå till det normala inom en snar framtid. Ändå är vi alla med rätta försiktiga när det gäller vår hälsa och vårt välbefinnande. Efter att ha varit instängda så länge ser vi dock alla fram emot att resa och utforska vackra destinationer (som inte är vår soffa).

Så snart restriktionerna har hävts finns det heller ingen anledning att inte åka på din drömsemester! För att du ska känna dig förberedd inför din nästa resa har vi frågat våra rese- och hotellexperter om vad du bör komma ihåg för att din nästa semester ska bli så bekymmersfri som möjligt. Kolla in våra Covid-19 resetips nedan!

Ung kvinna drömmer och planerar en resa med Covid-19 resetips.

1. Kontrollera om resmålet tar emot turister.

Innan du börjar planera din semester bör du kontrollera om du kan resa till ditt resmål. Många länder anpassar restriktionerna efter sin egen covidstatus samt efter den potentiella risk de bedömer att andra länder utgör. För den mest aktuella informationen, kontrollera ditt hemlands råd för utlandsresor.

https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/reseinformation/ambassadens-reseinformation/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-planerar-att-resa/

Om du fortfarande har frågor om den aktuella situationen har destinationslandets ambassad den mest tillförlitliga informationen.

2. Dubbelkolla kraven för inresa.

Förutom standardkraven, som ett giltigt pass eller visum, kräver många länder numera också ett negativt covidtest vid inresa. Detta bör vanligtvis inte vara äldre än 48-72 timmar efter ankomsten. Andra kan be dig ta ett test när du anländer och sätta dig i självkarantän tills de kan leverera resultaten till hotellet. Om ett test är nödvändigt, se till att avsätta tillräckligt med tid för ett covidtest dagarna innan du reser hemifrån. Och glöm inte att boka en tid för testet i god tid i förväg! Testcentren tenderar att vara mycket upptagna om du bokar i sista minuten, vilket innebär att du kanske inte kan bli testad eller att du inte får dina resultat i tid.

Många resmål har också särskilda inresekrav för personer som är vaccinerade mot coronaviruset. Se till att kolla upp dessa och fråga din läkare hemma om du kan få en tid för ett covidvaccin före din semester. Kom ihåg att planera in tillräckligt många dagar så att du också kan återhämta dig från din vaccination innan du flyger. Be också din läkare om nödvändiga medicinska dokument som bevisar att du har vaccinerats.

Litet flygplan, resepass, biljetter och karta över världen för din nästa resa  med våra Covid-19 resetips

3. Tänk på en reseförsäkring.

Försäkringar har blivit en bra investering och något som många av oss aldrig brydde oss om att köpa tidigare. Majoriteten av försäkringsbolagen försäkrar inte gränsstängningar eller liknande händelser. Ändå kommer de flesta försäkringar att täcka dina avbokningsavgifter om du blir sjuk, även av Covid.

Insidertips: Kontrollera med ditt kreditkortsföretag om du har en reseförsäkring för alla resor du köper med det kortet. Många välrenommerade kreditkort erbjuder bra reseförsäkringar som täcker ett stort antal händelser. På så sätt behöver du inte betala något extra.

Om ditt kort inte täcker avbokning om du blir sjuk, hitta ett lokalt försäkringsbolag som täcker dina resebehov. De snabbaste och enklaste utbetalningarna, om du inte kan resa, sker oftast med försäkringsbolag som finns i ditt hemland.

4. Packa med extra masker, handdesinfektionsmedel och näsdukar.

De flesta resmål har samma försiktighetsåtgärder som de flesta av oss känner till hemifrån. Till dessa hör att manb ska bära mask på platser där man träffar andra människor. Kanske kan du dock inte alltid kan köpa dessa nödvändigheter utan vidare när du är utomlands, så det är bra att packa några extra.

Kom ihåg att skaffa en flaska i resestorlek för ditt handdesinfektionsmedel så att du kan ta med dig det på flyget. Packa en stor flaska desinfektionsmedel i ditt incheckade bagage så att du kan fylla på din mini på hotellet. Du kan även använda extra näsdukar med lite handdesinfektionsmedel för att torka av ett bord eller dörrhandtag.

Resväsken står på terrassen vid sjön efter ankomst till hotellet.

5. Kontaktuppgifter till ambassaden.

Ta reda på kontaktinformationen till ditt lands ambassad på din destination innan du åker. Om du har några frågor om att ta dig hem när du insjuknar i covid utomlands, om inställda flyg osv. kan de hjälpa dig med aktuell information samt ytterligare kontaktuppgifter till lokala myndigheter.

6. Bonustips: Lämna dina bekymmer bakom dig och ha roligt!

Ha framför allt roligt! Även om det är bra att vara förberedd på alla situationer är våra hotellpartners lika angelägna om din säkerhet och ditt välbefinnande som du är. Det finns många nationella och internationella bestämmelser som fastställts för att garantera allmänhetens säkerhet. Om alla gör sin del finns det inget annat att oroa sig för än att njuta av semestern!

26.05.2021

SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta