Rapport – Ayurveda resor till Sri Lanka i Corona-tider

Claudia Wagner, en av SpaDreams verkställande direktörer, har just återvänt från Sri Lanka och ger nu spännande intryck av de aktuella resmöjligheterna. Under sin tvåveckorsvistelse besökte hon flera hotell och vi får veta hur en semester på den tropiska ön fungerar nuförtiden och varför en Ayurvedakur är särskilt lämplig just nu.

SpaDreams verkställande direktör Claudia Wagner under sin Ayurvedaresa till Sri Lanka
Claudia Wagner och Mrs. Mily på Barberyn Beach Ayurveda Resort på Sri Lanka.

Kära Claudia, tack för att du tog dig tid för en intervju i dag. Du var redan på Sri Lanka efter att de öppnade gränserna i slutet av januari. Nu alltså en andra gång, hur trivdes du denna gång?

Precis som i januari kan jag fortfarande berömma Sri Lankas hygienåtgärder och är mycket entusiastisk. Strax efter återöppningen var jag där med en liten resegrupp. Under sommaren har det nu visat sig att detta specialutformade “Safe Travel”-konceptet är rätt strategi för att återuppliva turismen i landet. Under vistelsen känner man sig trygg och väl omhändertagen.

Du har redan nämnt landets „Safe Travel“ koncept. Vad ligger till grund för detta koncept, som utvecklats av Sri Lankas turismmyndigheter?

Först och främst ska gästerna känna sig trygga och njuta av sin semester på Sri Lanka. Målet är avslappning.

Inom ramen för konceptet kan hotellen ansöka om särskilda certifieringar. Den viktigaste skillnaden är mellan “Level 1”-hotell och “other certified”-hotell. Level 1-hotellen får endast ta emot utländska gäster. Personalen måste också följa strikta regler. Detta inkluderar regelbundna tester och personalen bor också på hotellanläggningen. En annan aspekt av Safe Travel-konceptet är att skydda lokalbefolkningen från att smittas av turister.

Det gläder oss att många av våra Ayurveda-partnerhotell har öppnat och är certifierade som Level 1-hotell, till exempel.

Sri Lanka skiljer också mellan vaccinerade och ovaccinerade resenärer. Vilka regler gäller för fullt vaccinerade gäster?

Alla gäster, oavsett vaccinationsstatus, måste ansöka om visum innan de reser in i landet och uppvisa ett negativt testresultat från sitt hemland när de checkar in på flygplatsen. Det är viktigt att notera att testresultatet måste vara på engelska. För vaccinerade gäster är det i stort sätt allt som krävs. Både “other certified”, “Level 1” och andra hotell kan bokas av dem. Beroende på hotellet kan det vara nödvändigt för vaccinerade personer att genomgå ett test på plats, och våra reseexperter informerar gästen om detta vid bokningstillfället. Ayurveda-behandlingen av redan vaccinerade gäster börjar vanligtvis snabbt efter incheckningen, eftersom man inte behöver vänta på ytterligare testresultat.

Vi har hört att det finns ytterligare krav för gäster som inte är vaccinerade?

De som inte är vaccinerade kan boka en vistelse på ett ”Level 1”-hotell. Omedelbart efter ankomsten till Sri Lanka utförs ytterligare ett PCR-test. Om resultatet är negativt kan Ayurvedakuren påbörjas. På den 12:e dagen utförs ytterligare ett test. Dessa ytterligare PCR-tester tillbokas direkt när du bokar resan.

Safe Travel koncept för Ayurveda resor till Sri Lanka
“Safe Travel”-konceptet på ett ögonkast
Mer information finns på https://www.spadreams.se/srilanka-oeppnar-igen/

Hur kan vi föreställa oss en typisk dag på ett ”Level 1”-hotell på Sri Lanka? Måste du sitta i ditt hotellrum hela tiden eller får du utforska området?

Hotellområdet på ett ”Level 1”-hotell bildar en så kallad flexibel Bio Bubble där du kan röra dig fritt. Du kan gå till restaurangen, poolen, osv. Inom denna bubbla är det också möjligt att göra utflykter till ett urval av sevärdheter. För gästerna på „Level 1“-hotellen finns det särskilda chaufförer som kör dig till attraktionerna. Bio Bubble på „Level 1“-hotellen gäller för övrigt för alla gäster, oavsett vaccinationsstatus.

Får man gå till stranden som gäst på ett “Level 1”-hotell?

Stränderna i Sri Lanka är vanligtvis öppna för allmänheten, så du skulle kunna träffa lokalbefolkningen där. Det är här som skyddet av lokalbefolkningen, som nämns i ”Safe Travel”-konceptet, kommer in i bilden, och därför är strandbesök för gäster på “Level 1”-anläggningar inte tillåtna. Under de första veckorna efter ankomsten ska man ju undvika kontakt med lokalbefolkningen utanför hotellet. Men det spelar ingen roll, några Ayurveda Resorts på ”Level 1“ har vackra, rymliga trädgårdar där du kan koppla av i pauserna mellan behandlingarna eller njuta av drömlika vyer.

Vad händer om ett av testresultaten på plats är positivt eller om du känner dig sjuk?

Även om det är osannolikt att man kommer att testas positivt på plats, med tanke på de försiktighetsåtgärder som vidtagits, har denna aspekt beaktats i “Safe Travel”-konceptet. Därför måste alla gäster, oavsett om de är vaccinerade eller inte, tillboka en försäkring för att täcka karantän och vid behov sjukhusvistelse på privata sjukhus i händelse av sjukdom. Det finns särskilda karantän-hotell för gäster som har testats positiva. Vid allvarligare fall tas gästerna till privata sjukhus som är utrustade med den senaste medicinska tekniken. Kostnaderna täcks av Covid-försäkringen.

Av din rapport hittills kan vi se att Ayurveda och Sri Lanka för närvarande passar mycket bra ihop. Vilka är fördelarna och vad är speciellt med en Ayurvedakur där? Kan du berätta några punkter för våra läsare?

Efter förra året fokuserar många människor ännu mer på sin egen hälsa. Att stödja sitt eget immunförsvar, att aktivt göra något bra för kroppen – allt detta är aspekter som tas upp i Ayurveda. Autentisk Ayurveda handlar i slutändan om att få kropp och själ i balans igen. Välbefinnande infinner sig oftast snabbt, även tack vare klimatet. Särskilt under vår trista vintertid är en Ayurvedakur på Sri Lanka idealisk om du vill koppla av från vardagens stress och verkligen slappna av.

Du träffar många likasinnade på hotellen och får genast kontakt med dem. Det uppstår trevliga samtal och ofta långvariga vänskapsrelationer. Ayurveda-anläggningar är därför också idealiska för ensamresenärer.

Och hur går en Ayurvedakur vanligtvis till?

Innan de första behandlingarna börjar får varje gäst ett individuellt samtal med Ayurveda-läkaren på plats. Under detta samtal diskuterar ni ditt hälsotillstånd och eventuella sjukdomar. Gästernas egna mål förklaras också. Det första samtalet utgör grunden för behandlingsplanen, eftersom inte alla ayurvediska behandlingar passar alla gäster.

En typisk behandlingsdag börjar med yoga, följt av individuella behandlingar. Hälsosamma ayurvediska måltider som är skräddarsydda för kroppstypen är naturligtvis lika mycket en del av dagen som vilopauser, föreläsningar och matlagningsdemonstrationer.

Du är alltså mycket upptagen under dagen och behöver inte nödvändigtvis lämna hotellet – så vistelsen i en Bio Bubble på ett “Level 1”-hotell passar mycket bra in.

Det finns olika Ayurvedakurer, hur tar jag reda på vilken som passar mig bäst?

De flesta kurer skiljer sig åt när det gäller intensitet och antal behandlingar. Våra reseexperter kan ge dig råd och samarbeta med dig för att hitta den Ayurveda behandling som bäst passar till dina individuella önskemål och krav. När ni väl har hittat en kur kommer ni också att hitta det rätta hotellet tillsammans. Utbudet är brett – från enkla, klassiska Ayurveda hotell till femstjärniga Resorts, från traditionell till modern arkitektur – det finns ett hotell för alla smaker.

Tack, Claudia, för att du delar dina erfarenheter med oss.

Är du nu intresserad av en Ayurveda resa till Sri Lanka? Då kan du hitta mer information om Ayurveda på Sri Lanka här.

Surya Lanka Ayurveda Beach Resort
Sri Lanka – Sydkusten Sri Lanka – Matara-Tallala
Ayurvedakur - Panchakarma Intensiv
7 nätter, Dubbelrum, Helpension
Thaulle Pure Ayurveda Resort
Sri Lanka – Sydkusten Sri Lanka – Tissamaharama
Upptäck södern
2 nätter, Dubbelrum, Frukost
Lotus Villa
Sri Lanka – Sydvästra kusten – Ahungalla
Ayurvedakur
14 nätter, Dubbelrum, Helpension
Barberyn Beach Ayurveda Resort
Sri Lanka – Sydkusten Sri Lanka – Weligama
Sommar-Promotion: Klassisk Ayurvedakur
13 nätter, Dubbelrum, Helpension
SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta