Ayurveda för att stärka dina njurar: 9 tips för friska njurar

Flera miljoner människor har en njursvaghet, men väldigt få känner till det. Särskilt högt blodtryck är en allvarlig indikation på kronisk njursjukdom. Trötthet, kliande hud, hjärtarytmier, vattenansamling i benen, illamående och kräkningar är också symptom på sjuka njurar.

Konventionell medicin använder en blandning av läkemedel för att behandla kronisk njursvaghet. Blodtryckssänkande, immunsuppressiva, lipidreducerande och diuretiska medel används. På detta sätt behandlar läkarna endast sjukdomens symptom, men inte dess orsak. Om de drabbade inte vill utsättas för denna cocktail av läkemedel från den konventionella medicinen för sina besvär kan de använda naturläkemedel som Ayurveda för att stärka sina njurar. Vi ger dig 9 tips om hur Ayurveda kan användas vid njursvaghet och vad du kan göra för att rensa dina njurar med ayurvediska kurer.

Detta är orsakerna till njursvaghet ur ett ayurvediskt perspektiv

Medan den konventionella medicinen ser kronisk njursvaghet som en ohejdbar minskning av njurarnas filtreringskapacitet, ser Ayurveda njursjukdom som en skada på en mycket större struktur i din organism, som urinutsöndringskanalerna lider av. Om dina tre doshas hamnar i obalans kan det i värsta fall leda till njurinsufficiens, eftersom obalansen kan leda till smärtfri inflammation i njurarna. Dessa inflammatoriska processer beror på en störning av din Vata- och Pitta-energi. Ibland är Kapha också inblandad.

Ayurvedas tre doshas - Ayurveda för att stärka njurarna

En Vata-störning leder till exempel till svullnader under ögonen eller låga urinvolymer och förstör njurarnas funktion på lång sikt. Pitta-dosha finns i blodet. Om du har en Pitta-störning leder detta till att din njurfiltreringshastighet minskar. Viktiga näringsämnen, t.ex. proteiner, utsöndras då överdrivet mycket av dina njurar, vilket leder till en störning i din elektrolytbalans. När Kapha är inblandad i din njursvaghet blir njurcellerna täppta och blockerar rörelsen av Vata-energi. Både njurarnas funktion och struktur förstörs.

Ayurveda för att stärka njurarna: Dessa åtgärder hjälper till med njursvaghet

Medan den konventionella medicinen använder en blandning av olika läkemedel för behandling, fokuserar Ayurveda på holistiska metoder för att behandla njursvaghet och använder alla kroppens resurser för att behandla sjukdomen. Att harmonisera de obalanserade doshas är en central del av den ayurvediska medicinen. Ayurvediska kurer rengör kroppen på djupet och eliminerar metaboliska avfallsprodukter så att Vata, Pitta och Kapha kan hitta sin balans igen. Regenererande örtpreparat hjälper kroppen att återhämta sig.

I en studie som genomfördes på Patel Ayurveda Hospital i Nadiad 2011 fick 100 frivilliga under en månad dagligen ayurvediska rengöringsbehandlingar som kompletterades med växtbaserade kosttillskott. Läkarna Manish V. Patel, S. N. Gupta och Nimesh G. Patel uppnådde en minskning av blod och protein i urinen samt en minskning av symtomen på njursvaghet genom denna ayurvediska behandling.

Förutom ayurvediska reningskurer är en förändring av kost och livsstil också en del av Ayurveda för att stärka njurarna. Att integrera meditation och yoga i din dagliga rutin hjälper också till att minska din stressnivå och stimulera dina organ.

Ung kvinna gör yoga hemma - Ayurveda och Yoga för att stärka njurarna

Rensa njurarna med Ayurveda – 9 tips för friska njurar

1. Ät bättre

Genom att ändra din kost kan du stärka dina njurar med hjälp av vissa livsmedel. Juicen från rädisblad är särskilt bra för njurarna. Drick en kopp färsk juice två gånger om dagen för att rensa blodet och avlägsna gifter och avfallsprodukter. En skål vattenmelon om dagen kan också stärka dina njurar. Rödbetsjuice är inte bara rik på järn, utan även bra för njurhälsan. Ett avkok av fikon som dricks dagligen i en månad hjälper dig också mot njursvaghet.

2. Stärk dina njurar med ayurvediska örter

För att rensa dina njurar med Ayurveda rekommenderar vi att du använder ayurvediska örter och kryddor. Persilja anses vara en av de bästa örterna för att rensa njurarna och spolar bort alla bakterier och smittämnen från urinvägarna tack vare sin diuretiska effekt. Persiljesaft med citron är särskilt rik på C-vitamin och stärker ditt immunförsvar. Gurkmeja har också en renande effekt på blodet och njurarna. Dess antiinflammatoriska egenskaper förhindrar inflammation i njurvävnaden.

Ayurvediska örter och kryddor - Ayurveda för njurarna

3. Undvik alkohol och kaffe

Om dina njurar är försvagade bör du avlasta dem så mycket som möjligt. Deras viktigaste uppgift är att rena blodet från skadliga ämnen. För att eliminera alkohol och koffein från kroppen behöver njurarna en extra rengöring. Genom att undvika alkohol och kaffe avlastar du dina njurar och låter dem läka i lugn och ro.

4. Ta ett bad i bittersalt

Tillsätt några teskedar bittersalt (epsom-salt) i badvattnet. Ett 30-minuters bad i bittersalt har en avgiftande effekt på din kropp och avlastar därmed dina njurar från deras uppgift att avgifta blodet.

5. Undertryck aldrig din urineringstråd

För att hålla dina njurar friska och förebygga obehag är det viktigt att du aldrig undertrycker din urineringsträng. Försök om möjligt alltid att gå på toaletten omedelbart när du känner urineringstvång.

6. Gör yogaövningar

Kombinationen av yoga och Ayurveda har många positiva effekter för att stärka dina njurar. Olika yogaställningar stimulerar dina organ och stärker dina njurar. Spinnsitsen, sfinxen, kobran och framåtböjningen är särskilt bra för att öka njurarnas funktion.

7. Vajrasana efter en måltid

För att göra matsmältningen så harmonisk som möjligt kan du sitta på hälarna, Vajrasana, efter att du ätit och meditera i 5-10 minuter. Optimal matsmältning förhindrar bildandet av matsmältningsavfallsprodukter och avlastar samtidigt dina njurar.

Yoga övningen Vajrasana

8. Undvik kött, ägg och mejeriprodukter

Kött, ägg och mejeriprodukter ökar automatiskt surheten i urinen. Detta innebär en stor belastning för dina njurar. Om du minskar mängden kött och animaliska produkter i din dagliga rutin hjälper du dina njurar att återhämta sig.

9. Boka en Ayurveda-kur för njursvaghet

För att få dina doshas i balans igen är det lämpligt att boka en renande Ayurvedakur och få din njursvaghet behandlad av erfarna ayurvediska terapeuter.

Traditionella Panchakarma-kurer rensar först kroppen från ackumulerade metaboliska gifter. Genom massage frigör ayurvediska experter gifter från dina organ och vävnader och avlägsnar dem sedan genom olika procedurer. Svettning, sköljningar och lavemang med olja används också. Förutom att skapa dosha-balans ligger fokus på att läka din njurvävnad. En minskning av Kapha frigör de överbelastade njurarna och möjliggör flödet av Vata.

Gör något bra för dina njurar och upptäck våra erbjudanden om Ayurveda för att stärka dina njurar.

Nikki's Nest
Indien – Sydvästra Indien/Kerala – Trivandrum
Klassisk Ayurvedakur
7 nätter, Dubbelrum, Helpension
Ypsylon Resort
Sri Lanka – Västkusten Sri Lanka – Beruwela
Klassisk Ayurvedakur - Panchakarma
14 nätter, Dubbelrum, Helpension
Oasis Aramaya Ayurveda Beach Resort
Sri Lanka – Sydvästra kusten – Ambalongada
Ayurveda Panchakarma långtid
27 nätter, Dubbelrum, Helpension
Kairali - The Ayurvedic Healing Village
Indien – Sydvästra Indien/Kerala – Kodumbu/Palakkad
Ayurvedakur - Regeneration & Avgiftning
7 nätter, Dubbelrum, Helpension
SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta