Ayurveda mot bronkit – 10 tips för friska lungor

Akut bronkit är mycket vanligt under vintermånaderna, medan kronisk bronkit förekommer inte lika vanligt. Världshälsoorganisationen har dock bedömt att KOL-sjukdomar, inklusive kronisk bronkit, var den tredje största dödsorsaken i världen under 2019. Rökare löper särskilt stor risk att drabbas av sjukdomen, vilket är anledningen till att den ofta kallas “rökarhosta”.

I 90 procent av fallen orsakas akut bronkit av en infektion av lungornas slemhinnor med olika virus, vilket sedan leder till typiska symtom som hosta, feber, huvudvärk och smärta i extremiteterna. Kronisk bronkit orsakas däremot av kontinuerlig irritation av luftrörsslemhinnorna av nikotin eller andra irriterande ämnen. Lungornas självrengörande förmåga är då extremt försvagad och slemmet kan bara avlägsnas otillräckligt från lungorna. Nedan ger vi dig 10 tips om hur Ayurveda kan hjälpa mot bronkit och förklarar fördelarna med en ayurvedisk kur.

Orsakerna till bronkit ur ett ayurvediskt perspektiv

Ayurveda kallar bronkit för Kasa Roga. Kasa förenar hostsyndrom och ett rettillstånd i slemhinnorna. Ur ett ayurvediskt perspektiv är det uppenbart att grogrunden för en lungsjukdom som bronkit ligger i en obalans mellan Vata- och Kapha-dosha. Slembildning och en försvagad matsmältningseld bidrar också till utvecklingen av lungsjukdomar. För mycket Kapha och ett överskott av slem bidrar till blockeringar i lungorna och orsakar andnöd. Följaktligen kan Vata, som är förknippat med elementet luft, inte längre cirkulera normalt i lungorna. Om den rör sig i fel riktning kan den utlösa hosta eller till och med kramper.

Den försvagade matsmältningselden leder också till en ansamling av fukt och ökar därmed bildandet av slem. Mat som främjar fukt och Kapha, t.ex. mejeriprodukter, kött, söta efterrätter och frukt, uppmuntrar bildandet av slem, vilket i sin tur är ett paradis för alla patogener. Kapha-bronkit är vanligast, men det kan också finnas former av bronkit med typiska Vata-symtom som torrhosta eller till och med Pitta-symtom som feber och sveda i lungorna.

Ayurveda mot bronkit – dessa åtgärder stärker dina lungor

Ung kvinnar tar ett djupt andetag i en skog

När man behandlar bronkit med ayurvedisk terapi är det viktigt att avstå från utlösande faktorer som rökning. Om Ayurveda används vid bronkit, genomförs en grundläggande förändring av kosten och en anpassning av din ohälsosamma livsstil omedelbart i början. Livsmedel som vitlök, svartpeppar, ris, linser, ingefära, långpeppar, varmt vatten och honung kan ha en läkande effekt på bronkit. Beroende på vilken dosha som är inblandad i utvecklingen av lungsjukdomen kan olika livsmedel vara till hjälp. Livsstilsförändringar bör innefatta att undvika sömn på dagen, överdriven fysisk ansträngning, exponering för rök och damm samt mejeriprodukter.

Din sömnhygien och optimering av rumsluften spelar också en viktig roll. Tillräcklig motion i naturen kan avsevärt förbättra din kroniska bronkit. I ayurvediska kurer används olje-behandlingar för att lindra lungsjukdomar. Helkroppsmassage med olja, tarmlavemang med olja eller intag av ghee, det indiska klarade smöret, renar din kropp under en traditionell Panchakarma-kur. Ayurvediska örtpreparat eller örtstämplar har en lika positiv inverkan på förloppet av din lungsjukdom. Förutom den heliga basilikan, Tulsi, kan du också använda ingefära och peppar mot bronkit.

Ayurveda mot bronkit: 10 tips för att behandla dina lungor

1. Ändra dina kostvanor

Det är mycket viktigt att ändra din kost för en behandling av bronkit med Ayurveda. Beroende på vilken dosha som är ansvarig för din bronkit har du möjlighet att integrera olika livsmedel i din dagliga rutin. I princip är en lätt kost med mycket färska grönsaker bra för din kropp.

2. Använd ayurvediska örter

Du kan ta ayurvediska örter som te eller i maten. Särskilt ingefära och svartpeppar är oumbärliga i den ayurvediska behandlingen av akut bronkit. Tillsätt en tesked ingefärspulver och malen svartpeppar i en kopp varmt vatten och drick blandningen två gånger om dagen.

3. Observera din andning och gör andningsövningar

Många människor andas för ytligt i vardagen. Observera din andning dagligen genom att placera en hand på magen och den andra på bröstet. Integrera en andningsövning i din dagliga rutin. Bara 15 minuter om dagen – 5 minuter på morgonen, 5 minuter vid middagstid och 5 minuter innan du går och lägger dig – kan förbättra dina lungor.

Ung kvinna övar på andningen med en hand på bröstet och en hand på magen.

4. Öva på att växla mellan aktivitet och vila genom avslappningstekniker

När du har bronkit är det viktigt att du ger din kropp tillräckligt med vila. Du kan lära dig att växla mellan aktivitet och vila genom avslappningstekniker som meditation eller yoga. Samtidigt skapar du en andningsrutin, eftersom för både meditation och yoga är det mycket viktigt att vara medveten om din andning.

5. Ta ett ayurvediskt ångbad för huvudet

I Ayurveda mot bronkit används ofta ett traditionellt ångbad för huvudet, eftersom det har antiinflammatoriska, slemlösande och lugnande effekter. Lägg en matsked kummin i en skål med ångande vatten. Täck sedan huvudet med en handduk i 10 minuter och andas in ångan genom näsan.

6. Använd eteriska oljor

Att andas in eteriska oljor kan vara mycket bra för dina lungor. Du kan antingen sprida dem direkt i rummet med en förströare eller använda dem i inhalationer. Särskilt timjanolja är lugnande vid akuta bronkitssymptom.

Eteriska oljor för Ayurveda mot bronkit

7. Gurgla med saltvatten

Tillsätt en tesked salt i ett glas varmt vatten och gurgla med det flera gånger om dagen. Se till att du använder salt av god kvalitet och att du spottar ut vattnet helt och hållet efter att du har gurglat. Saltvattnet hjälper till att minska produktionen av slem.

8. Ta ett bad med Epsom-salt

Särskilt om du lider av akut bronkit kan ett bad i Epsom-salt lindra dina symtom. Tillsätt några teskedar Epsom-salt i badvattnet och ta ett 30-minuters bad i det.

9. Drick regelbundet varmt vatten

För att hålla luftvägarna väl återfuktade och för att underlätta ett regelbundet avlägsnande av slem från lungorna rekommenderar Ayurveda att du dricker varmt vatten flera gånger om dagen. Du kan koka den på morgonen och sedan lägga den i en termosflaska för att ha den till hands.

10. Boka en ayurvedisk kur mot bronkit

Traditionella ayurvediska behandlingar mot bronkit rengör inte bara kroppen utan hjälper den också att återställa sin naturliga balans. Doftande ångbad med örter eller inandning renar luftvägarna och stärker försvaret. Med hjälp av dräneringar avlägsnas metaboliska avfallsprodukter och gifter från din kropp.

Här är våra mest populära erbjudanden för Ayurveda mot bronkit

Nikki's Nest
Indien – Sydvästra Indien/Kerala – Trivandrum
Klassisk Ayurvedakur
7 nätter, Dubbelrum, Helpension
Oasis Aramaya Ayurveda Beach Resort
Sri Lanka – Sydvästra kusten – Ambalongada
Intensiv Ayurvedakur
11 nätter, Dubbelrum, Helpension
Siddhalepa Ayurveda Hälsocentrum
Sri Lanka – Västkusten Sri Lanka – Wadduwa
Klass. Ayurvedakur (1 pers.) + medresenär utan kur
6 nätter, Dubbelrum, Helpension
Oasis Ayurveda Beach Resort
Sri Lanka – Sydkusten Sri Lanka – Hambantota
Långtids Ayurveda Panchakarma
27 nätter, Dubbelrum, Helpension
SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta