Ayurveda mot Covid-19 – Stärk ditt naturliga immunförsvar med dessa 6 rekommendationer

Covid-19 är på allas läppar och dominerar fortfarande en stor del av vår vardag. Den smittsamma sjukdomen, som utlöses av Coronaviruset, överförs huvudsakligen genom droppinfektion. Enligt nuvarande medicinska riktlinjer är det bästa sättet att skydda sig själv att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och bära mask i vardagen samt att vaccinera sig mot Covid-19 om möjligt. Trots alla försiktighetsåtgärder finns det dock fortfarande inget 100-procentigt skydd mot infektion.

Liksom vid alla infektioner klarar dock ett vältränat och stärkt immunförsvar bättre av en Corona sjukdom och kan bidra till att förebygga eventuella allvarliga symtom och biverkningar. Du kan stärka kroppens naturliga försvar med en Ayurveda retreat mot Covid, särskilt om du är benägen att drabbas av infektioner. Ayurveda mot Covid-19 hjälper dock inte bara till att stabilisera ditt fysiska tillstånd, utan sköter också uttryckligen ditt mentala välbefinnande under behandlingen. Den psykiska påverkan som pandemin har haft på vårt välbefinnande får inte underskattas, utlöst av lockdown restriktioner, kontaktförbud eller beordrat arbete hemifrån. Ayurveda mot Corona innefattar ett holistiskt reningssystem för kropp, själ och sinne och en reträtt på flera veckor skapar de bästa förutsättningarna för att hjälpa till att förebygga allvarliga följder av sjukdomen.

Ett urval av mat som stärker immunsystemet - hälsosam, rik på vitaminer och antioxidantier.

Ayurveda för ett starkt immunförsvar

Stärk ditt immunförsvar med Ayurveda mot Covid-19

Det är ännu inte klarlagt vad viruset kommer ifrån och varför vissa människor drabbas hårdare än andra. Läkare världen över är dock överens om att människor med ett starkt immunförsvar och en hälsosam livsstil kan påverka förloppet och konsekvenserna av en Corona-infektion positivt.

En ayurvedisk retreat mot Covid-19 syftar till att skapa en grund för att förbättra din hälsobalans och upprätthålla den på lång sikt. I början av denna typ av terapi kommer en Ayurveda-läkare att bestämma din dosha-konstitutionstyp, eftersom fastställandet av konstitutionen är kärnan i den ayurvediska läknings- och livsvetenskapen. Varje person är unik och har en annan profil som beskrivs av de tre doshas.

Dessa doshas, som i detalj heter Vata, Pitta och Kapha, styr din kropp och utifrån denna bestämning bestäms obalansen i din hälsa. Detta utgör grunden för din Ayurveda-behandling efter en Covid-sjukdom; en individuell terapi sätts ihop för dig, som övervakas av din Ayurveda-läkare eller terapeut. Med denna individualiserade diagnos i åtanke kommer en kost-, motions- och Wellness-plan att skapas och användas under din behandling.

Kvinna omgiven av virus och bakterier som stärker sitt immunförsvar med yoga och skyddas mot sjukdomar.

Ayurveda och yoga för att förbättra ditt immunförsvar

Ayurveda mot Covid-19 tillsammans med konventionell medicin

En frisk kropp är nödvändig för ett allmänt gott immunförsvar, liksom i kampen mot virussjukdomar. I motsats till modern medicin där en sjukdom behandlas först när den har uppstått, fokuserar Ayurveda på förebyggande och stabilisering av din hälsa. Vid en Covid-19-infektion bör den indiska läkekonsten, som erkänns av WHO, och västerländsk konventionell medicin arbeta hand i hand för att framgångsrikt bekämpa viruset.

Konventionell medicin i form av tabletter och sprutor till vänster, naturlig medicin i form av bär, kryddor och oljor till höger.

Komplementärmedicin: Ayurveda och konventionell medicin

Enligt Ayurveda är kosten en av hälsans tre pelare. Daglig konsumtion av kryddor, grönsaker och frukter som är rika på C-vitamin är viktigt för att bygga upp immunförsvaret. Rening med hjälp av olika metoder för eliminering ingår i en Ayurveda-retreat, eftersom ett friskt matsmältningssystem bidrar till ett starkt immunförsvar. Livsstilen spelar också en viktig roll för att upprätthålla ett friskt immunförsvar. Detta innefattar regelbunden motion i friska luften samt en god natts sömn, eftersom sömnen är en viktig fas av rening och regenerering för kropp och sinne.

Det finns många studier om Ayurvedas effektivitet när det gäller att bygga upp kroppens försvar och förebygga virussjukdomar. En amerikansk studie från 2009, “Ayurveda and Panchakarma: Measuring the Effects of a Holistic Health Intervention“, bekräftade effektiviteten av en Panchakarma-behandling för att stärka immunförsvaret. Med efterföljande förändringar av vissa beteenden och små livsstilsförändringar uppnådde försökspersonerna en ökad immunitet. De depressiva stämningarna minskade också.

6 ayurvediska rekommendationer för att stärka ditt immunförsvar och förebygga Corona med Ayurveda

1. Ät mycket färsk frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker innehåller många vitaminer, fibrer och mineraler som är oumbärliga för en hälsosam kost. Rekommenderat är 2 portioner frukt och 5 portioner grönsaker per dag. Måttet på en portion är ungefär en handfull.

2. Drick rikligt med vätska

I princip bör en vuxen person dricka 1,5 liter vätska per dag. Vid varmt väder eller fysisk aktivitet bör det vara mer. Vatten är bäst, helst utan kolsyra, samt osötade ört- och frukttéer. Börja dagen ayurvediskt; drick ett stort glas varmt vatten med färsk citron direkt efter att du gått upp. Detta kommer att stimulera din ämnesomsättning och minska syran i kroppen.

3. Motionera dagligen

Små förändringar kan göra underverk. Även minimala rörelser stärker det kardiovaskulära systemet, ökar musklerna och förbränner kalorier.

  • Gå upp och ner trapporna i stället för att ta hissen.
  • Ta en kort promenad under lunchrasten.
  • Cykla i stället för att köra bil på kortare sträckor.
  • Gå av bussen en hållplats tidigare och gå resten av vägen.

4. Håll en hälsosam vikt

Många studier har visat att allvarlig fetma verkar vara en av de riskfaktorer som främjar allvarlig Covid-19 sjukdom. Fetthormoner gör att inflammation utvecklas. Dessa små fickor av inflammation är dock gift för ditt immunförsvar och gör dig sårbar för virus och patogener. Övervikt gör att immunförsvaret är permanent aktivt och därför är det ständigt stressat och försvagat.

5. Befria din kost från all färdigmat och snabbmat

Färdiga måltider är bekväma. Men det är allt de är. De innehåller smakämnen, smakförstärkare, syretillsatser, stabilisatorer, emulgeringsmedel och många andra ohälsosamma tillsatser som inte bara inte ger din kropp de näringsämnen den behöver utan också gör den sjuk.

6. Få regelbunden och vilsam sömn

Sömn stärker ditt immunförsvar och under tiden du sover förnyas din kropp och ditt sinne. Men för att göra detta bör du om möjligt gå och lägga dig och gå upp igen vid samma tid varje dag. Även på helgerna!

Skapa en ayurvedisk sömnrutin i ditt liv och börja med en varm dusch innan du lägger dig. Detta lugnar din kropp och låter dig “tvätta bort” din dagliga stress. Efteråt kan du ha ett lätt yoga- eller meditationspass. Detta kommer att ge dig sinnesfrid. Spendera inte tid på tv, dator, telefon eller smarta apparater under minst en timme före sömnen.

Drick ett lugnande te av citronmeliss eller fänkålsfrön innan du lägger dig.

Lugnande citronmeliss té

Vill du få en behandlingsplan som är skräddarsydd för dig? Kolla in våra specialiserade Ayurveda-hotell!

Nikki's Nest
Indien – Sydvästra Indien/Kerala – Trivandrum
Klassisk Ayurvedakur
7 nätter, Dubbelrum, Helpension
Oasis Aramaya Ayurveda Beach Resort
Sri Lanka – Sydvästra kusten – Ambalongada
Intensiv Ayurvedakur
11 nätter, Dubbelrum, Helpension
Siddhalepa Ayurveda Hälsocentrum
Sri Lanka – Västkusten Sri Lanka – Wadduwa
Klass. Ayurvedakur (1 pers.) + medresenär utan kur
7 nätter, Dubbelrum, Helpension
Oasis Ayurveda Beach Resort
Sri Lanka – Sydkusten Sri Lanka – Hambantota
Långtids Ayurveda Panchakarma
27 nätter, Dubbelrum, Helpension
SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta