Ayurveda mot högt blodtryck – dessa 5 tips hjälper dig att sänka ditt blodtryck

Enligt Världshälsoorganisationens uppskattning lider circa 1,28 miljarder vuxna i åldern 30-79 över hela världen av högt blodtryck (hypertoni). En ohälsosam livsstil med för lite motion och för saltig kost, användning av stimulerande medel som alkohol och nikotin samtständig stress i vardagen leder i de flesta fall till högt blodtryck. Lider du av inre oro och nervositet? Har du ibland värmevallningar, huvudvärk, yrsel eller illamående? Har du problem med potensen, näsblod och ett rött ansikte hela tiden? Dina symtom pekar då tydligt på högt blodtryck, vilket du definitivt bör få medicinskt undersökt. Förutom obehagliga symptom kan sjukdomen leda till hjärt- och kärlproblem, stroke eller åderförkalkning. Innan du tar blodtryckssänkande läkemedel kan du dock se över din livsstil och kost på ett holistiskt sätt och försöka sänka ditt blodtryck med naturliga metoder. Nedan kan du läsa hur Ayurveda kan hjälpa mot högt blodtryck och du får fem tips från oss om hur du kan använda Ayurveda mot högt blodtryck.

Vilka är orsakerna till högt blodtryck ur ett ayurvediskt perspektiv?

Om man tittar på högt blodtryck ur ayurvedisk synvinkel beror det alltid på att blodvävnaden, kärlen, hjärtat och psyket är inblandade. I den månghundraåriga traditionen av ayurvedisk medicin var högt blodtryck helt okänt. Mycket talar alltså för att sjukdomen orsakas av vårt moderna, stressiga liv. Den bygger på en obalans mellan dina doshas, vilken som präglar tre olika former av högt blodtryck. Därför kan man skilja mellan olika typer av högt blodtryck beroende på om Vata, Pitta eller Kapha dominerar. Har du kraftiga svängningar i blodtrycket inom en kort tidsperiod eller är ditt blodtryck beroende av ditt mentala tillstånd? Då har du förmodligen en Vata-störning, som också kännetecknas av nervositet, spänning, ångest och andfåddhet. Ett överskott av Pitta yttrar sig i rodnad i ansiktet och ögonen, en ökad värmekänsla samt blodtrycksrelaterad huvudvärk och näsblod. Om blodtrycket är konstant högt utan svängningar, tillsammans med övervikt, vattenansamlingar och trötthet, är det troligare att det rör sig om Kapha-relaterat högt blodtryck.

Kvinna mäter blodtrycket vid handleden.

Ayurveda mot högt blodtryck: Så här sänker du trycket i kärlen

Om du använder Ayurveda mot högt blodtryck kan du justera några saker på olika områden i ditt liv. Ayurveda mot högt blodtryck balanserar inte bara dina doshas utan utvidgar också dina blodkärl och stärker ditt hjärta. Men även mentala spänningar och regleringen av ditt nervsystem bör inte förbises i Ayurveda mot högt blodtryck. En noggrann granskning av din livsstil och dina kostvanor kommer definitivt att bidra till att återställa balansen mellan dina doshas och har en positiv effekt på din stressnivå och ditt blodtryck. Under en traditionell Ayurveda-behandling kommer erfarna ayurvediska läkare eller terapeuter att ta hand om dig och ser till att behandlingen är bra för dig. Genom att använda avslappningstekniker som meditation och andningsövningar kan du ytterligare minska stressen och lugna ditt nervsystem. Att ta en närmare titt på undertryckta bekymmer eller ilska kan också hjälpa dig att påverka ditt höga blodtryck positivt.

5 tips för att behandla högt blodtryck med Ayurveda

1. Ändra din kost

Med Ayurveda för högt blodtryck bör du definitivt ändra din kost för att sänka ditt blodtryck på lång sikt. En balanserad kost med färska grönsaker, frukt, sallader, hälsosamma spannmål, nötter och baljväxter sänker blodtrycket och förebygger kärlskador. Du behöver inte helt avstå från kött, men du bör begränsa din köttkonsumtion till kyckling, kalkon eller fisk. Det är också tillrådligt att utesluta syrefrämjande livsmedel som kaffe, svart te och alkohol från kosten. Du kan också undvika salt så mycket som möjligt, eftersom för mycket salt ökar ditt höga blodtryck ännu mer.

Collage med hälsosam mat som frukt, grönsaker, nötter och bara lite kött

2. Använd avslappningstekniker för att hantera stress

När du använder Ayurveda mot högt blodtryck ska du se till att inkludera din psykologiska nivå. Tillåt alla dina känslor och sluta förtränga dem. Du bör helst söka terapeutiskt stöd om du märker att ditt dagliga liv i hög grad präglas av sorg, oro, ilska eller aggressivitet. Tänk också på vilka metoder du kan använda för att slappna av bättre. Meditation, yoga eller andningsövningar lugnar ditt sinne och hjälper dig att hantera stress bättre.

3. Ta ayurvediska örtpreparat

Många indiska örtpreparat kan tas som kapslar eller som te flera gånger om dagen för att skydda blodkärlen och sänka blodtrycket. Bland dem är vitlök, ingefära och basilika de mest kända i Europa. Men Ashwaganda, Amla, Triphala och Arjuna-bark är också indiska medicinalväxter som du kan ta mot högt blodtryck. En kombination av flera av dessa örter är också möjlig och kan ha en ännu bättre blodtryckssänkande effekt.

4. Anpassa din livsstil och ändra din dagliga rutin

Har du någonsin frågat dig själv om din dagliga rutin kan skada din kropp? Om din sömn-, mat- eller fritidsrytm inte är regelbunden skadar du din organism och dina hormoner och ditt psyke är i obalans. Det är inte konstigt att du har problem med att reglera ditt blodtryck. Daglig motion är också avgörande för att sänka högt blodtryck. En kombination av uthållighetsträning genom löpning, cykling eller simning och avkopplande aktiviteter som yoga eller pilates har en positiv effekt på ditt höga blodtryck.

5. Boka en ayurvedisk kur mot högt blodtryck

Om du vill sänka ditt höga blodtryck med professionell vägledning är en ayurvedisk kur baserad på fem olika reningsmetoder rätt val för dig. Under Panchakarma-kuren genomgår kroppen en djupgående rengöring genom magsköljning, laxerande behandlingar, lavemang i tarmarna och rengöring av näs- och svalg. Med avslappnande Ayurveda helkroppsmassage kan du lugna ditt sinne och skaka av dig all stress under en ayurvedisk kur mot högt blodtryck.

Nikki's Nest
Indien – Sydvästra Indien/Kerala – Trivandrum
Klassisk Ayurvedakur
7 nätter, Dubbelrum, Helpension
Heritance Ayurveda Maha Gedara
Sri Lanka – Västkusten Sri Lanka – Beruwela
Klassisk Ayurvedakur (1 pers.) + Medresenär utan kur
6 nätter, Dubbelrum, Helpension
Ypsylon Resort
Sri Lanka – Västkusten Sri Lanka – Beruwela
Klassisk Ayurvedakur - Anti-Stress
7 nätter, Dubbelrum, Helpension
Oasis Aramaya Ayurveda Beach Resort
Sri Lanka – Sydvästra kusten – Ambalongada
Ayurveda Regeneration
5 nätter, Dubbelrum, Helpension
SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta