Ayurveda mot reumatism – 5 tips för behandling av reumatism med Ayurveda

Ayurveda mot reumatism – med dessa 5 tips kan du lindra ledvärk

Ledarna bränner, är röda eller svullna och det är svårt att gå. Ungefär 50 000 svenskar lider av smärta och en medföljande funktionsbegränsning i rörelseapparaten. Med Ayurveda är det möjligt att behandla symptomen på reumatism.

Reumatism är en sjukdom med många ansikten och kan drabba nästan alla leder i kroppen. I vissa fall är sjukdomen förenad med hudsymptom som psoriasis eller visar sig i form av bindvävshärdning, t.ex. i form av sklerodermi.

Du känner det kanske själv att dina leder är mycket stela på morgonen och att du behöver minst 30 minuter för att sakta luckra upp dem. Ibland är det omöjligt att sova eftersom smärtan uppstår främst när du vilar i sängen på natten. Dessutom har du nyligen märkt ökad utmattning, trötthet, feber eller viktnedgång. Om du har dessa och andra symtom lider du förmodligen av en reumatisk sjukdom. Hur Ayurveda kan hjälpa mot reumatism och vilka ayurvediska behandlingar som används mot reumatism förklarar vi i denna artikel och vi ger dig 5 tips.

Ayurveda vid reumatism: Vilka är orsakerna till sjukdomen?

Den goda nyheten är att reumatism kan behandlas ur ayurvedisk synvinkel. Konventionell medicin beskriver reumatism som en inflammatorisk process, medan Ayurveda ser orsakerna till reumatism i ett överskott av Ama och Vata. Den ayurvediska vetenskapen definierar Ama som metaboliska avfallsprodukter som stannar kvar i kroppen, till exempel om man äter mat vid fel tidpunkt på dagen. Ökad Vata uppstår däremot när du sover för lite, ständigt överanstränger dig, arbetar mycket med datorn eller din smartphone och om din vardag generellt sett präglas av mycket hektisk aktivitet.

Om det samtidigt finns en störning i Pitta, visar sig den reumatiska sjukdomen med varma och röda leder som är inflammerade. Samtidigt kan en försvagad Agni, matsmältningselden, också vara orsaken till reumatiska sjukdomar. Ohälsosamma livsstilsfaktorer, för lite motion, sömn på dagen, vakenhet på natten och ensidig hållning har en negativ inverkan på dessa tre element. Psyket får man inte heller glömma när det gäller utvecklingen av reumatism. Ayurveda ser ofta reumatiska sjukdomar som ett resultat av fysiska eller psykologiska trauman.

Tangentbord, stetoskop och blå lapp med texten "Diagnos reumatism" på.

Ayurvedisk behandling mot reumatism – dessa åtgärder hjälper mot ledvärk

Inom ramen för den indiska studien “The efficacy of Ayurvedic treatment for rheumatoid arthritis” av Kumar P.R. Krishna undersöktes 290 patienter under en sjuårsperiod. När det gäller de undersökta parametrarna, såsom varaktighet, antal svullna och smärtsamma leder samt befintlig reumatismfaktor, kunde en betydande förbättring uppnås med ayurvedisk reumatismbehandling. Förutom en klassisk ayurvedisk rening i form av en Panchakarma-kur kan en långsiktig kostomställning också ha en positiv effekt på reumatism. Beroende på vilken dosha i din kropp som är i obalans bör du äta dosha-balanserande eller Vata-sänkande mat. Kosten spelar en viktig roll i behandlingen av reumatism. Lättsmälta måltider gjorda av färska och säsongsbetonade produkter är alltid ett bra val. Ayurvedisk helkroppsmassage med olja hjälper till att lindra smärta, medan preparat av ayurvediska örter främjar eliminering av metaboliska avfallsprodukter. Du bör också inkludera regelbunden motion i din dagliga rutin för att få igång din ämnesomsättning och främja blodcirkulationen i lederna.

Studie: Ayurvedisk medicin mot reumatoid artrit

5 tips om hur Ayurveda kan hjälpa mot reumatism

1. Gör en Ayurvedakur mot reumatism

Som ett första steg bör du genomgå en ayurvedisk reningskur för att eliminera de metaboliska avfallsprodukter som har samlats i kroppen under åren. Som en del av en ayurvedisk reumabehandling under en Panchakarma-kur får du inte bara yttre behandlingar som massage med örtstämplar, utan också en djupgående rening inifrån. Med hjälp av magsköljning, laxermedel eller lavemang av tarmen elimineras de deponerade gifterna från kroppen. Massage med örtdekokter eller aromatiska oljor hjälper till att regenerera din kropp.

2. Stödja din avgiftning med ayurvediska örtpreparat

Efter en grundläggande rengöring av kroppen kan du ta ayurvediska örtpreparat för att stödja din organism i dess regenerering. I kapsel- eller teform har de indiska örterna en stärkande effekt på ditt immunförsvar och en antiinflammatorisk effekt. Hästkastanj, ingefära och vitlök är särskilt nyttiga. De stärker bland annat matsmältningen och kan även förebygga reumatism.

Ingefära och vitlök - Ayurveda mot reumatism

3. Var uppmärksam på din kost

För att åstadkomma en långsiktig förändring och lindra din reumatiska sjukdom bör du definitivt vara uppmärksam på vad du äter. För de flesta reumatiker är det oundvikligt att ändra kosthållningen. Särskilt lättsmält mat som är tillagad av färska och säsongsbetonade produkter är bra för att stimulera matsmältningselden. Du bör också undvika vissa kombinationer av livsmedel, t.ex. mjölk med fisk eller mjölk med kött. Beska livsmedel som stimulerar matsmältningen hjälper också till att lindra reumatism.

4. Tänk också på ditt psyke

I Ayurveda behandling av reumatism måste du också ta hänsyn till ditt psyke. Fråga dig själv ärligt på vilka områden i ditt liv du känner dig belastad, kanske har bekymmer eller känner sorg.

Lyssna noga på din kropp, för den vill säga dig något med dina symtom. Se din sjukdom som en möjlighet att förändra ditt liv till det bättre. Psykoterapi som följer med behandlingen av de fysiska symptomen kan också vara till hjälp. Avslappningstekniker som meditation och andningsövningar kan också hjälpa till att avlasta ditt psyke.

5. Ändra din livsstil

Om du sover för lite, motionerar för lite eller regelbundet konsumerar skadliga ämnen som nikotin eller alkohol kan Ayurveda inte hjälpa dig med reumatism. En grundläggande förändring av din livsstil med regelbundna måltider, tillräcklig sömn och en mindre hektisk vardag är absolut nödvändig. Om du undviker negativa beteenden som att vara vaken på natten eller sova på dagen kan du förbättra ditt reumatiska tillstånd. Yoga, meditation och andningsövningar främjar din förmåga att slappna av och sakta ner i vardagen.

Löv och blomstrar bakom en skylt med texten #Take care of yourself

FAQ – Användbara tips för att använda Ayurveda mot reumatism

Vilka är orsakerna till reumatism ur ayurvedisk synvinkel?

Ur ayurvedisk synvinkel är orsaken till reumatism en kombination av ett överskott av Vata, en försvagning av matsmältningselden och ökade metaboliska avfallsprodukter som har ackumulerats i kroppen.

Hur hjälper ayurvedisk kost mot reumatism?

Ayurvedisk mat kan hjälpa mot reumatism genom en sattvisk kost med mycket färska grönsaker och frukter.

Vilka ayurvediska örter hjälper mot reumatism?

Vitlök, ingefära och hästkastanj är ayurvediska örter som hjälper mot reumatism och ger bränsle åt matsmältningen. Du kan ta dem i kapselform eller flera gånger om dagen som te.

Är du nyfiken på våra ayurvediska kurer mot reumatism? Upptäck våra erbjudanden här:

Heritance Ayurveda Maha Gedara
Sri Lanka – Västkusten Sri Lanka – Beruwela
Klassisk Ayurvedakur (1 pers.) + Medresenär utan kur
6 nätter, Dubbelrum, Helpension
Ypsylon Resort
Sri Lanka – Västkusten Sri Lanka – Beruwela
Klassisk Ayurvedakur - Panchakarma
14 nätter, Dubbelrum, Helpension
Oasis Aramaya Ayurveda Beach Resort
Sri Lanka – Sydvästra kusten – Ambalongada
Ayurveda Panchakarma långtid
27 nätter, Dubbelrum, Helpension
Soma Manaltheeram Ayurveda Beach Village
Indien – Sydvästra Indien/Kerala – Chowara-Trivandrum
Ayurvedaåterhämtning
7 nätter, Dubbelrum, Helpension
SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta