Psoriasis – terapiformer och hälsoresa

Över 300 000 svenskar lider av hudsjukdomen psoriasis, därav har drygt 25 % den medelsvåra eller svåra formen av psoriasis. Vid psoriasis producerar huden kontinuerlig nya celler som dör av och stöter ut vit-silvriga fjällar. Några patienter har känslan av en konstant klåda. Särskilt kroppsdelar som armbågar och runt knäna är speciellt drabbade. Men även runt öronen och på huvudet såväl som runt finger- och fotnaglarna kan dessa typiskt upphöjda röda hudfläckar uppstå. Denna kronisk-inflammerade autoimmunsjukdomen uppträder oftast hos människor som är mellan 15 och 35 år. Generellet kan det dock uppstå i villken ålder som helst.

 Terapiformer vid psoriasis

Det finns många olika terapier för att behandla psoriasis som mer eller mindre är framgångsrika. Delvis behandlas huden med salver. I några fall får patienter sprutor eller medicin som måste tas in.

Terapi utanpå huden

Många sjuka kan redan få lindring med hjälp av antiinflammatoriska salver som innehåller substanser som är kortison-lika. En långfristig användning kan dock ej rekommenderas då huden kan bli tunnare. Även salver med substanser som Calcipotriol och likaså Dithranol uppvisar enligt expertråd bra resultat vid psoriasis. Vid problem över en större yta på huden rekommenderas att kombinera behandlingen med salver och bad-ljus-terapin (balneofototerapi). Vid denna terapi badar patienterna i saltvatten (salt från Döda Havet) och får antingen samtidigt eller efteråt en behandling med UV-ljus.

Psiorasis

Terapi inifrån

Till de klassiska substanserna som används vid behandling av psoriasis räknas retinoider (kemiskt besläktade med vitamin A) och även estrar av fumarsyra. Vid svåra former används medel som Ciclosporin och Methotrexat som påverkar immunsystemet. Nu för tiden använder läkere även nya medikament i fall vanliga psoriasis-medikamet ej verkar. Det rekommenderas substanserna Efalizumab, Infliximab, Etanercept och även Adalimumab som används vid reumatism. Dessa injektionernas eller infusioneras. Vilken terapiform det är som används är beroende på verkan av medlet, de drabbade hudarealerna och vilken grad av sjukdom man har. Många terapier kombineras dvs skiftande. Varje patient reagerar olika på de olika terapiformerna.

Hälsoresor vid psoriasis

Speciellt omtyckt hos patienter med psoriasis är hälsoresor. Lämplig är resor till orter där luften är ren och rik på salt. Därtill räknas bl a kurorter i närheten av kusten och havsbad. Men även resor till Döda Havet har bevisat sig. I kombination med en sund kosthållning kan man nå bra resultat vid en behandling av psoriasis. Hudläkare råder psoriasis-patienter oftast att utnyttja den positiva effekten av saltvatten och solljus. Personer som lider av denna hudsjukdom hittar på spadreams.se vid sidan av många olika rekreations- och wellness-semestererbjudanden även speciella resor som är just anpassade enligt psoriasis-patienternas behov. Kurerbjudanden innehåller t ex en läkarundersökning vid ankomst och även en avslutande läkarundersökning, olika sittningar av balneoterapin och uv-ljusterapin såväl som en terapi med substans-salver. Dessutom har resenärerna möjligheten att delta i olika hälsoföreläsningar eller – beroende på utbudet – har tillgång till gymmet, swimmingpoolen och natursolarium.

SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta