Lugnande Yoga

Skippa höstdeppen det här året! Fem yoga tips som gör dig frisk och glad i höst

Ung kvinna mediterar i höstsolen

Hurra, hurra, hösten har kommit! Många tycker att den är den finaste årstiden: färgglada löv fladdrar runt i luften, vinden blåser och äntligen kan man goa in sig i en filt, dricka en kopp té och njuta av naturens spektakel. Och vem älskar inte höstkläder?

Men även virus och bakterier älskar hösten: rått väder, lite för kalla kläder och dålig blodcirkulation i slemhinnor på grund av den torra luften är perfekta förutsättningar för att de ska kunna föröka sig och smitta.

Det betyder dock inte alls att den typiska höstsnuvan är ett måste! Alla friska och hälsosamma människor har ett bättre immunförsvar. Det är alltså smart att fokussera på kost och motion eller att helt enkelt bli en Yogi: kost och motion är nämligen en viktig del i den indiska läran.

Vi har samlat lite yoga-tips som passar extra bra nu i höst. De hjälper dig att trotsa hösten och det råa vädret.

  1. Yoga-sekvens katt & ko: Denna övning är enkel att lära sig och att genomföra men har en stor effekt. Den stärker immunförsvaret, aktiverar blodcirkulationen och frigör bronkierna.
  2. Eldandning: Denna andningsövning kallas även för snabbandning. Den ger dig inre värme och bättre blodcirkulation – perfekt om du brukar frysa snabbt. Dessutom rengör den lungan och förebygger bihåleinflammationer.ung kvinna tränar yoga i skog
  3. Yoga-sekvens bågen & kobra: kroppen och sinnena aktiveras. Du töjer brostkorgen med bågen vilket gör det lättare att andas. Kobran öppnar mage, lungor och bröst och perfekt för att förebygga och lindra luftvägsbesvär.
  4. Mediation och lugn: Att meditare i fem minuter varje dag kan ha en stor effekt. Ditt inre lugn hjälper dig att  hantera vardagsstressen som kan göra dig sjuk. Meditationsövningar ger dig en inre balans och hjälper dig att lyssna på din kropp och själ.
  5. Kost: Yogans kostlära har ett fokus på varm mat på hösten, helst tre varma rätter per dag. En av yogans huvudprinciper är att inte äta kött utan att istället äta säsongsfrukter och grönsaker. Yogi Bhajan förklarade redan på 1970-talet att lök, vitlök och ingefära är några av de viktigaste ingredienserna inom Yoga-kosten. På hösten är dessa livsmedel extra viktiga: de har en antiinflammatorisk effekt och förstör fria radikaler. Njut av en god pumpa-ingefära- eller lök-morotssoppa på hösten för att stärka ditt immunförsvar. Smaklig måltid!

Får det vara lite sol som botemedel mot höstdeppen? SpaDreams erbjuder härliga resor för dig som vill fly höstrusket HÄR.

SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta