Digital detox

Koppla av och ladda batterierna

Digital detox semester

Det verkar som om vi inte längre kan undgå det: Vart vi än tittar så konfronteras vi ständigt med teknologi, oavsett om det är våra datorskärmar, surfplattor, smartphones eller reklam vid vägkanten. Vi förväntas vara nåbara dygnet runt, inte bara av våra arbetsgivare utan även av våra vänner och familjemedlemmar. Det går inte att undvika det ständiga inflödet av information och vi har kommit att acceptera detta som vårt nya normaltillstånd.

Även om det också är spännande att ha denna mängd information till hands och denna fördjupade kontakt med varandra via sociala medier, har det också ett pris och belastar inte bara vår fysiska hälsa utan också vårt mentala välbefinnande. Även relationerna till våra nära och kära och, viktigast av allt, till oss själva har börjat lida av detta. Under de senaste åren har nya wellnessprogram utvecklats för att möta den ökande efterfrågan på att hjälpa människor att koppla bort sina apparater för att återknyta kontakten med sig själva. 

 

Strävan efter mindfulness

När vi blir mer medvetna om det aktuella problemet upptäcker vi nya sätt att reagera. Människor försöker nu koppla bort sina enheter och lära sig att vara mer närvarande i ögonblicket. I slutändan har detta lett till att semestrar för digital detox har blivit allt populärare.


Våra bästa erbjudanden för din digital detox retreat


Vad är beroende av smarttelefoner och sociala medier?

Vanligtvis förknippar vi beroende med saker som alkohol och inte nödvändigtvis med att chatta med en vän eller hålla en enhet påslagen. Beroende är dock tvångsanvändning av ett ämne, där man använder det för att må bättre, göra bättre ifrån sig eller helt enkelt när man ger efter för (grupp-) påtryckningar. Ett beroende blir ett problem när vi inte längre kan kontrollera våra behov och begär och eventuellt får vår livsstil att spåra ur för att tillgodose missbruket. Ett annat utmärkande drag för ett beroende är att man behöver den särskilda lasten mer och mer för att få samma ursprungliga resultat.

Objektivt sett finns det en viss "kick" i att få många "likes" på en bild som vi lägger upp på sociala medier, positiv feedback från kommentarer eller spänningen i att titta på videoklipp som är ett hemligt nöje på streamingtjänster. Till en början känns det som en harmlös hobby, eftersom du lär dig något nytt eller interagerar med vänner. Men dessa vanor och hobbies påverkar i många fall våra liv negativt och uppslukar betydande delar av våra dagar (och nätter). 

Påverkan på vår fysiska hälsa

"Jag kan sluta när som helst", "Jag behöver det för jobbet" och "Jag väntar på ett viktigt samtal". Detta är några av få saker som vi säger till oss själva regelbundet när vi försöker övertyga oss själva om att vi inte har något problem samt ursäkta vårt sug. Hälsoorganisationer blir alltmer oroliga över de effekter som skärmtid och beroende av sociala medier har på våra liv. En del av konsekvenserna kanske inte ens verkar så uppenbara till en början, eftersom de aktiviteter vi utför på våra enheter verkar vara godartade: i huvudsak tillbringar vi tid med att läsa, kommunicera med andra, spela spel som utmanar vårt intellekt eller helt enkelt koppla av efter en lång dag.

Kortsiktigt: brist på värdeful sömn

Den mest direkta och kanske mest diskuterade effekten är den på vår sömn. Många experter har talat om effekten av blått ljus från våra skärmar på våra sömnmönster. Våra hjärnor och kroppar är kopplade till att börja producera melatonin när vi känner att natten närmar sig, med andra ord när solen börjar gå ner och världen omkring oss blir mörkare. Vår inre klocka är beroende av dessa naturliga signaler, som nu störs av framför allt det blå ljuset från skärmen, som våra kroppar uppfattar som starkt "dagsljus". De ursprungliga delarna av våra hjärnor som ännu inte har hunnit ikapp den tekniska utvecklingen tar inte längre emot signalerna om att det är natt och våra sömnmönster störs

 

ung man tittar på mobilen i sängen

 

ung man sitter framför datorn och håller sig för ryggen som gör on

Långsiktigt: problem med minne, aptit med mera

Störningarna kan verka små till en början, men om det pågår under längre perioder kan detta påverka hur kroppen reglerar hormoner som är viktiga för vårt fysiska välbefinnande. Sömn är avgörande för så många system i vår kropp som reglerar aptiten, neurologiska processer som lagring av minne och kunskap, återuppbyggnad av muskler och vävnader samt högt blodtryck och diabetes, för att bara nämna några. 

Det finns också indirekta konsekvenser av vårt smartphoneberoende. Oavsett hur mycket tid vi spenderar på våra enheter är det oftast medan vi sitter eller ligger, vilket innebär att vi får mindre motion än vad vi kanske hade fått tidigare. Brist på fysisk aktivitet kan också leda till viktökning samt försvaga system som rörelseapparaten, cirkulationssystemet med mera.

Påverkan på vårt psykiska välbefinnande

När vi inte får en god natts sömn tenderar vi att känna av återverkningarna under hela den följande dagen: vi vaknar sömniga eller på ett mindre glatt humör, våra kognitiva förmågor är långsammare, vi är mindre kreativa, vi är lätt irriterade, vi äter mer, fattar dåliga beslut, tenderar att påverkas mer av våra känslor, vi är mindre motiverade att motionera, och genom att vara trötta spenderar vi mer tid på att sitta ner och slösa tid på skärmar eller sociala medier som gjorde att vi hamnade där från första början. Detta tenderar att bli en ond cirkel.

Att söka perfektion

Inverkan på vår mentala hälsa slutar inte där. Det är en naturlig del av vår inre drivkraft att vilja tävla och förbättra våra liv och även visa andra att vi klarar oss bra. I och med de sociala mediernas gryning kunde vi visa upp alla aspekter av våra liv, samtidigt som vi kunde redigera bort de delar vi ogillar. Det är en dubbelriktad väg: vi börjar tro att gräset verkligen är grönare på andra sidan, även om vi tar oss lite tid att inse att det förmodligen bara är ett filter. Vi ser andras till synes perfekta liv, oavsett om det är en vän eller en influencer, och vi börjar plocka isär vad som är fel med oss själva eller våra liv, trots att vi kanske faktiskt är nöjda som vi är. Detta har lett till att psykiska problem har ökat signifikant, eftersom många börjar känna sig allt mindre nöjda med sina liv.

 

 

ung kvinna på bergstoppen tar en bild av utsikten

 

kvinna ligger på stranden med en bärbar dator

Ständig uppmärksamhet

Människor kan ständigt nå oss. Dagarna med fasta telefoner och snigelpost, då andra om man var bortrest helt enkelt fick försöka nå en senare, är för länge sedan förbi. Ingen förväntade sig att du skulle vara anträffbar dynget runt. Detta har förändrats eftersom vi nu ständigt har en enhet nära oss som gör att vi kan kontrollera e-post, skicka textmeddelanden och ringa när som helst. Vi förväntas ta upp telefonen när den ringer eller skriva tillbaka så fort vi får ett meddelande. Och vi har kommit att förvänta oss samma sak i gengäld, särskilt om vi ser att ett meddelande har skickats och lästs. Det finns inte längre någon tid för att koppla av och ha tid för "mig" eller "oss". Det har till och med gått så långt att denna ständiga interaktion inkräktar på vår ultimata tid för återhämtning: semestern.


Våra bästa erbjudanden för din digital detox camp

Relaterade digital detox erbjudanden


Ta första steget: Bekämpa beroendet av skärmar och sociala medier

Varför är digital detox så viktigt?

Genom att söka större mindfulness och kontrollera den tid vi spenderar på smartphones och sociala medier återfår vi kontrollen över vår hälsa. Du kommer att börja slappna av mer och sova bättre, vilket eventuellt kan hjälpa dig att vända några av de negativa effekterna på din hälsa och ditt välbefinnande. Men det har också den extra bonusen att du frigör tid för nya hobbies och vårdar dina relationer. Det är möjligt att lära sig nya saker och etablerar vanor som gör dig friskare än du någonsin varit tidigare, genom att hitta tid för att laga hälsosamma måltider, träna eller meditera. I slutändan handlar det om att ta kontroll och leva ditt bästa liv!

Digital detox semester för varaktig förändring

Det här är ingen ny trend. Experter har märkt att människor inte bara behöver stänga av, utan att de också letar efter ett sätt att lära sig att hantera dessa influenser och att åter-centrera sig, för att äntligen bryta sig loss från beroendet av smartphones och sociala medier. Precis som med många andra beroenden är det inte alltid lätt att ta de första stegen och det kan ibland vara en överväldigande uppgift att ta reda på var man ska börja. Och när du äntligen lägger ner enheten, vad ska du göra för att fylla tiden så att du inte bara griper efter den igen?

En bra lösning är att ta en digital detox retreat! Du kommer inte bara att umgås med likasinnade människor, utan du kommer också att vara omgiven av experter och hotellpersonal som är där för att stödja dig i din strävan efter större mindfulness. Programmen innehåller fantastiska aktiviteter, som yoga och vandringar för att få dig i kontakt med dig själv eller med naturen, eller behandlingar för att hjälpa dig att slappna av helt och hållet. Du får lära dig tekniker som hjälper dig i din dagliga rutin hemma för att bibehålla de mindfulness-tekniker och vanor som du har lärt dig under din semester. Hitta din nästa digital detox-semester nedan!

Konsultationer om fysisk och psykisk hälsa

läkare pratar med patient

Du kan göra vilken semester som helst till en digital detox-semester genom att lämna telefonen på rummet och gå ut och utforska eller delta i aktiviteter som yoga eller vandringar. Specialiserade digitala avgiftningssemestrar har dock utformats för att hjälpa dig att en gång för alla bli av med telefonberoendet.

De flesta program börjar du med en medicinsk konsultation antingen med en läkare eller en specialist på psykisk hälsa för att hjälpa dig att bedöma vilken effekt dina vanor har på din hälsa samt för att bättre hjälpa dig att nå dina mål. Dessa experter kan hjälpa dig att identifiera stressorer i ditt liv och aktiviteterna och mötena i programmet kommer att hjälpa dig att utveckla hälsosamma hanteringstekniker.

Öva dig i mindfulness genom digital detox

meditation på stranden vid solnedgång

Ett av de viktigaste verktygen som kommer att diskuteras under dessa semestrar är mindfulness och hur du genom att bli medveten om dig själv kan få ut det mesta av din avvänjning från sociala medier. Våra liv är fyllda av externa och interna inflytelser som påverkar vårt välbefinnande både positivt och negativt. Genom att lära dig att bättre stämma av dessa kommer du att kunna stärka din mentala hälsa och bli mer okänslig för negativa inflytelser, vilket i slutändan gör att du kan vara sann mot dig själv och dina behov utan att ge efter för laster för omedelbar tillfredsställelse eller för att fly. De flesta program använder sig av övningar som yoga eller meditation för att hjälpa dig att komma i kontakt med ditt inre jag och lära dig att vara mer uppmärksam.

Koppla av och ladda batterierna med spabehandlingar

kvinna får en huvudmassage

Inget spaprogram skulle vara komplett utan tid för avkoppling med behandlingar som massage, peeling, kroppsinpackningar, aromaterapi och mycket mer! Låt dig skämma bort dig själv i de vackra spa-anläggningarna så att du känner dig lika bra på utsidan som på insidan. Varje behandling har valts ut av digitala detox-experter för att hjälpa dig att varva ner och hitta lugn och ro.

Våra spas och resorts för digital detox kommer att ge dig inspiration till att vara ditt bästa jag och leva ditt bästa liv. Boka en av våra retreats för digital detox idag!


Relaterade ämnen

Andra gäster intresserade sig även för: