Dryckeskur

Upptäck hälsovattnets helande krafter

Dryckeskurer – Läka inifrån med hjälp av hälsovatten

Vill du ta reda på mer om ämnet "dryckeskurer" och kanske boka en kursemester med inre hälsovatten-behandling? Då har du kommit till exakt rätt sida! Här hittar du all viktig information om dryckeskurer: Vad det är exakt som ligger bakom det, sedan när denna form av behandling har använts, vilka olika typer av dryckeskurer som finns, hur en sådan kur fungerar och var och hur du kan boka din perfekta dryckeskur-semester.


Vad är en dryckeskur?

Under bregreppet "dryckeskur", ibland också kallad 'brunnkur', samlas alla behandlingar där  hälsovatten från en mineralkälla drickas under en period av 1 till 6 veckor. Vattnet som ges kurgästerna kommer vanligtvis från en närliggande källa och föras till patienten via en drickshall, en kran i kurparken eller till och med i spahotellet. Det speciella med hälsovatten är innehållet av många hälsofrämjande mineraler, t.ex. natrium, kalcium eller magnesium. Eftersom dessa ingredienser löses i det helande vattnet kan kroppen absorbera och använda dem effektivt. Beroende på sammansättning kan vatten från mineralkällor hjälpa till med en mängd olika hälsoproblem, nästan alla. Förresten, dryckeskurer är inte en modern uppfinning. Redan på 1500-talet, närmare bestämt 1542, introducerades brunnkurer i den tjeckiska kurorten Františkovy Lázně (Franzensbad). Då beskrev samtida vittnet och poeten Caspar Brusch vattnet i den lokala Egerbrunnen som "mycket hälsosamt och roligt att dricka".

 


Positiva effekter av en dryckeskur

Dryckeskurer är naturligtvis bra eftersom ett anständigt vattenintag helt enkelt är hälsosamt. De som dricker mycket vatten stöder sina kroppar i att skölja ut miljöförgiftningar och avfallsprodukter från deras ämnesomsättning. Bara på detta sätt kan cellerna rena sig och ta upp nya viktiga näringsämnen. Ett direkt resultat och en synlig effekt är en ren hud utan rynkor. Dessutom hjälper vatten dig att gå ner i vikt och är essentiellt viktigt för att bibehålla kroppens minnes- och prestationsförmåga. En brist på vatten under några timmar kan orsaka koncentrationssvårigheter och försämra kroppsfunktioner. En dryckeskur kan därför ge ett betydande bidrag till allmän hälsa och generellt till anpassningen av dricksvanor. Detta är särskilt relevant för äldre som ofta lider av uttorkning av kroppen med allvarlig vätskeförlust.

Men det är ju inte bara rent vatten som du dricker under en dryckeskur. Det som är speciellt med en äkta dryckeskur är de ytterligare ingredienserna, dvs. mineralämnena som löses i vattnet. Beroende på källans exakta sammansättning kan följande symtom behandlas:

  • Indikationer av rörelseapparaten: bl.a. reumatism, artrit, osteoporos och muskelbesvär
  • Indikationer av huden: bl.a. atopisk dermatit, anti-aging och allergier
  • Indikationer av de inre organen: bl.a. hjärt-/kärl-sjukdomar, sjukdomar av magen och tarm samt gynekologiska och urologiska sjukdomar
  • Indikationer av nerverna: bl.a. stress, migrän, trötthet och konzentrationsproblem
  • Indikationer av ämnesomsättingen: bl.a. fetma och diabetes

Du kan ta reda på exakt vilket mineral som hjälper till med vissa sjukdomar på vår sida om mineralkällor.

 

 

 

Hälsobrunn, dryckeskur

Dryckeskurens förlopp

Om du bestämmer dig för en dryckeskur börjar det vanligtvis med en detaljerad läkarkonsultation, där en individuell behandlingsplan skapas för dig. Beroende på hur den ser ut exakt och vilka sjukdomssymtom som ska behandlas kan den ordinerade dryckeskuren ta mellan en och sex veckor. Du kommer att få lämpligt helande vatten t.ex. i offentliga drickshallar eller drickskolonnader i din kurort eller ibland direkt på hotellet från en brunn eller bekvämt buteljerat. Det är här de berömda porslins "näbbkopparna" spelar in, i vilka du tappar det helande källvattnet. Du dricker det i små klunkar och går genom lokalerna. Det är viktigt att vattnet inte nödvändigtvis konsumeras som en törstdämpare utan regelbundet vid fasta tider på dagen (vanligtvis en timme före måltiderna). Huvudintagandet sker vanligtvis fram tills klockan 14. Beroende på önskad effekt kan det också tas på eftermiddagen eller kvällen. När det gäller mängden är detta också flexibelt. Upp till 2,5 liter hälsovatten varje dag är standard, men det finns också dryckeskurer där upp till 4 liter vatten ordineras. Hursomhelst kan vattnet ersätta några av de vanliga dryckerna. Du behöver inte ändra din kosthållning under dryckeskuren, såvida den holistiska behandlingsplanen inte schemalägger detta.


Olika typer av dryckeskurer

kvinna, mjölk, sportig

Mjölkkur eller vasslekur

Det finns t.ex. mjölk- eller vasslekuren, som i princip också kan tilldelas området fastekurer. Den ordineras oftast under en period av tre veckor under vilka spagästerna bara får konsumera 1,5 liter vassle, läkande mineralvatten, ört- och fruktteer och lite juice. Det dagliga kaloriintaget får inte överstiga 300 till 350 kalorier. Användningsområden av en vasslebaserad kur är alltså viktminskning, men också behandling av tarm- och magbesvär.

Aloe Vera-dryckeskur

Med en aloe vera-dryckeskur intas cirka 30 ml av en speciell aloe vera-gel 2 till 3 gånger om dagen. För att extraktet från aloe vera-växten ska utveckla sin fulla läkande kraft rekommenderas en behandlingsperiod på 3 månader. Denna speciella form av dryckeskur kan hjälpa till med energiförlust, trötthet och hudproblem och generellt också med att stärka immunförsvaret.

Aloe vera blad
Kristallsalt

Saltlake-dryckeskur

Under en dryckeskur med saltlake tillsätts kristallsalt till det helande vattnet så att en 26-procentig mättad saltlösning skapas. En tesked av den producerade saltlösningen tillsättas sedan ett glas helande vatten. Denna dricksfärdiga lösning tas idealiskt omedelbart efter att du gått upp. En saltlake-dryckeskur förbättrar allmänt välbefinnande, stimulerar ämnesomsättningen och bidrar till avgiftning.

Dryckeskur med helande gyttja

Under en dryckeskur med helande gyttja blandas gyttje-extrakt inklusive många värdefulla örter med vatten. Särskilt för matsmältningsbesvär är denna speciella dryckeskur ett bra val. Till exempel hjälper det mot halsbränna, en känsla av fullhet, överförsurning av magen, inflammation i magsäcken och järnbrist.

Gyttje-extrakt, helande gyttja

Var dryckeskurer genomförs

Dryckeskurer kan naturligtvis ske överallt där det finns en exploaterad mineralkälla. Platser som är mycket långt borta från en motsvarande källa är endast lämpliga i begränsad utsträckning, eftersom vissa av ingredienserna förblir i det helande vattnet bara några dagar efter att ha tappats från källan.

Särskilt framträdande representanter för dryckeskurer är de tre orterna i den böhmiska spa-triangeln, nämligen Karlovy Vary, Františkovy Lázně och Mariánské Lázně. Här behandlas framför allt sjukdomar i rörelseapparaten och matsmältningssystemet.

Ungern

Men även Ungern, särskilt kurorterna Héviz och Bük, kan se tillbaka på en lång badtradition. Det läkande vattnet som utvinnas här lovar en särskilt god effekt för leversjukdomar, matsmältningsbesvär och urologiska såväl som gynekologiska sjukdomar.

Slovenien

Eller res till Slovenien, t.ex. till Rogaska Slatina, där du hittar Donat-källan med magnesiuminnehåll över genomsnittet, perfekt för behandling av leder, diskar och muskelproblem.

Tyskland

Om du vill göra en brunnkur i Tyskland är du på rätt plats i Bayern! Där finns det i t.ex. Bad Kissingen, Bad Orb, Bad Brückenau och Bad Bocklet inte bara innehållsrika mineralkällor, utan också en bra kur-infrastruktur. Tyskarna tar det ju som bekant mycket noggrant. I Bayern manifesteras detta i det faktum att endast vatten från statligt godkända hälsobrunnar distribueras.

FAQ - Dryckeskur

När och vart ska jag boka min dryckeskur?

Eftersom dryckeskurer oftast äger rum inomhus kan du göra dem året runt. Men om du vill kombinera detta med extern användning av hälsovatten (t.ex. i form av en termalkur) kan platser där bad äger rum utomhus vara för kalla. Under hösten och våren är det dock särskilt vackert i Ungern och Slovenien. Dessutom kan du ofta profitera på attraktiva specialerbjudanden under lågsäsongen, där du kan spara upp till 40%.

Kontakta oss för individuell rådgivning. Med mer än 40 års erfarenhet kan vi se tillbaka på mycket expertis inom detta område och hittar gärna ett lämpligt erbjudande för dina indikationer.


Vem kan göra en dryckeskur?

En dryckeskur kan hjälpa med en mängd olika besvär och symtom. Den kan hjälpa att återställa syra-bas-balansen i kroppen och har en positiv effekt på problem med njurarna och harnvägssjukdomar. En dryckeskur är också lämpligt vid ämnesomsättningsstörningar som diabetes, men det är viktigt att blodsockret kontrolleras regelbundet. Därutöver kan en dryckeskur hjälpa med många andra inidkationer av rörelseapparaten, huden, de inre organa och nerverna. Mer information hittar du längre upp på sidan.


Vem ska inte göra en dryckeskur?

Det rekommenderas inte att göra en dryckeskur om du har en svår hjärt-kärl-sjukdom eller om du är äldre än 80 år. Vi rekommenderar att du pratar med din läkare innen du börja en dryckeskur, så att eventuella kontraindikationer kan uteslutas.


Dricker man bara vatten under en dryckeskur?

Nej. Dryckeskurer med hälso- eller mineralvatten är ofta en del av en hälsokur, särskilt i Tjeckien och Ungern. Man äter alltså vanligt, hälsosamt mat och dricker dessutom den föreskrivna mängden hälsovatten.


 

 

Våra mestsålda program i området dryckeskur

Behöver du mer information för inspiration?

 

 

Relaterade teman:

Kurorter

Kurorter i Europa

Spahotell

Varma källor

Andra gäster intresserar sig även för:

Alla kurformer

Hydroterapi

Termalkurer

Thalassoterapi