Resa till Estland

Njut av Wellness och Avslappning

Tips: Våra mest populära hotell för din Estland-semester

Missa inte chansen att boka din efterlängade resa till Estland. Koppla av med wellness och upplev den estniska kulturen.

Estlands härliga och mångsidiga natur i kombination med en livlig och spännande kultur gör landet till ett inbjudande och roligt resmål. Steniga kustdelar, skogiga lågland och den kuperade södra delen av landet erbjuder något för varje smak. Även Estlands historia och utveckling har bidragit till den unika kulturen som kännetecknas av gästvänlighet och öppenhet – en härlig kombination av modernitet och folkloristiska element.

I denna öppna och vänliga miljö finns många möjligheter för wellness – kropp och själ kan slappna av. Redan kejsarfamiljen Romanow visste detta!

Fakta

Officiellt namn: Eesti Vabariik (Republiken Estland)
Läge: De nordligaste av de baltiska länderna i nord-östra Europa ligger vid Östersjön
Yta: 45227 km²
Huvudstad: Tallinn
Befolkning: 1,32 miljoner (2013)
Religiösa och etniska grupper: Få är religiösa, mest kristna, 10% lutherska, 16% olika ortodoxa / 70% ester, 25% ryssar
Språk: Estniska (officiellt språk), tyska, delvis finska, tyska
Geografi: I norr mestadels lågland, kuperat i söder. Nästan 50% av landet är täckt med skog. Stenig och sandig Östersjökust med fler än 1500 öar. Högsta punkten är Suur Munamägi (317m).
Tidszon: Östeuropeisk tid (UTC + 02:00)
Politik och ekonomi: Parlamentarisk demokrati, BIP: 20,9 miljarder EUR (2016)
Valuta: Euro (sedan januari 2011)

Ankomst

Du kan resa till Estland med flyg, bil, färja eller buss. Om du väljer tåget kan du bara resa via Ryssland eller Lettland. De flesta besökarna nyttjar Lennart-Meri-flygplatsen.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
Vaccinationer: Generellt sett rekommenderas en vaccination mot meningokokker (från april till oktober) samt mot hepatit A och B ifall du stannar längre.
På plats: Estland har ett välutrustat väg- och rälsnätverk. Du kan även utmärkt utforska landet med cykeln, på vattnet eller med vandringsturer.

Klimat och bästa tiden att resa

Estlands klimat  är fuktigt-tempererat och påverkas av närheten till havet. Detta resulterar i kalla vintrar och milda somrar.

Genomsnittstemperatur på vintern: -2 °C (som lägst -20 °C i februari)
Genomsnittstemperatur på sommaren: 19,4 °C (som högst 30 °C i juli)
Vattentemperatur: (Östersjön) max. 16°C i augusti, du kan dock bada i skönare temperaturer i sjöarna

Strandsäsongen gäller mellan juni och september men det lönar sig året runt att göra en resa till Estland. På vintern lockar Estland med vita snölandskap, på sommaren de ”vita nätterna” med upp till 19 timmar av dagsljus.

De finaste semesterområden

Tallinn – intakt stadskärna med stadsmur (UNESCO världskulturarv)
Västkusten – Öarna Saaremaa och Hiiumaa med borgruiner och piratbukter
Östra Estland – Studentstaden Tartu och skid-/vandringsområdet Otepää

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), nationaldagen (24 februari), långfredagen (april/mars), Kristi återuppståndelse (mars/april), arbetarnas dag (1 maj), pingst (juni/maj), Segerdagen (23 juni), Johannisdagen (24 juni), självständighetsdagen (20 augusti), jul (24-26 december).

På de flesta helgdagarna har affärerna, bankerna och restaurangerna mestadels öppet. Bara på 25 december och 1 januar har nästan alla affärer stängt.

DOs & DON'Ts

DOs

  • Se hela landet. Det tar inte ens 4 timmar att åka igenom hela Estland med buss eller bil.
  • Tallinn är väldigt billigt om man jämför med andra europeiska huvudstäder, en shoppingtur lönar sig alltså verkligen.
  • Använd isgatorna som uppstår mellan fastlandet och öarna på vintern.
  • Nyttja E-Estland. Elektronik spelar en viktig roll i Estland. Mobil- och wifi-nätet är utmärkt i hela Estland, du kan alltså använda din mobil utan problem.

DON'Ts

  • Dricka alkohol på offentliga platser. I Estland måste du böta om du blir påkommen. Detsamma gäller för rattfylla, här gäller 0,0 ‰-gränsen.
  • Vara oförsiktigt med att röka i naturen på sommaren. Skogsbrandrisken är mycket hög på sommaren.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Du kan dricka det estniska kranvattnet utan problem.
Behöver jag en adapter? I Estland finns samma el-uttag som i Sverige, du behöver alltså ingen adapter.
Hur är sjukvården i Estland? Estlands sjukvård är i stort sett tillfredställande.

Tips & utflykter

Pärnu – Sommarhuvudstaden

På sommaren utspelas det kulturella livet i historiska sjöbadet Pärnu. Här lockar ”Estlands bästa sol”, långa sandstränder och olika kulturella evanemang samt ett spännande nattliv. Pärnu är även värt ett besök på de andra årstiderna på grund av dess 11000 år gamla historia och dess kurortskvalitet

Den femte årstiden

Varje år på våren kan man se ett unikt naturspektakel i nationalparken Sooma i sydvästra Estland. Då översvämmar parkens floder sina bräddar när det töar och en stor areal blir översvämmad. Det är extra spännande att göra en kanottur genom skogarna i en av de traditionella stockbåtarna.

Hemligt tips

I Estland arrangeras flera stora och små festivaler hela året. Somliga evanemang arrangeras bara var femte år som sångarträffen Laulupidu och är en unik höjdpunkt. Det finns festivaler för varje smak: den goda matens festival eller olika musik- och folkloreevanemang eller Tallinns julmarknad som ger dig en oförglömlig upplevelse och räknas till Europas vackraster julmarknader.

Regioner i Estland