Resa till Finland

Upptäck ett riktigt naturskådespel

Tips: Våra mest populära hotell för din Finland-semester

En resa till Finland kommer du sent att glömma. Upptäck dess orörda natur med norrsken, midnattssol och vintermörker. Det är ett riktigt naturskådespel!

Vårt nordeuropeiska grannland imponerar med sin stora naturskatt och de mångsidiga landskapen. Medan östra Finnland präglas av bergsområden, rymmer centrala Finland ca. 190000 sjöar. I norra delen möter internationella och nationella besökare både unika skog- och myrlandskap och Lapplands kultur som än idag prakticeras av samernas etniska minoritet och präglar finska mentalitetens naturkärlek.

Om du längtar efter avkoppling och återhämtning så finns många olika wellness- och spa-hotell som självklart rymmer bastubad och gör din Finlandsresa till en unik upplevelse.

Fakta

Officiellt namn: Suomen tasavalta (Republiken Finland)
Läge: Norra Europa mellan Sverige och Ryssland
Yta: 338432 km²
Huvudstad: Helsingfors
Befolkning: 5,5 miljoner
Religiösa och etniska grupper: 73% protestantisk-lutherska; samernas etniska minoritet lever i norra delen av landet
Språk: Finska (officiellt språk), svenska, engelska
Geografi: snötäckta landskap som genomkorsas av många sjöar och floder; högsta punkten är Haltitunturi (1324m)
Tidszon: Östeuropeisk tid (UTC + 02:00 resp. + 03:00 mellan mars och oktober)
Politik och ekonomi: Parlamentarisk Demokrati; BIP: 266,5 miljarder EUR (2011)
Valuta: Euro (sedan 1999)

Ankomst

Flygtrafiken är viktig för internationella turismen i Finland på grund av landets storlek, det finns mer än 20 flygplatser. Dessutom kan du resa till Finland med båt från ett av grannländerna eller nyttja landets välbyggda väg- och tågrälsnätverk. Eftersom städerna ligger väldigt långt ifrån varandra är det dock oftast enklare att välja en annan transportväg.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
Vaccinationer: I vissa delar av landet finns det risk för meningoencefalit som överförs av fästingar (risken är störst mellan mars och oktober).

Klimat och bästa tiden att resa

Finland har ett kallt-tempererat kontinentalklimat med långa varma somrar och kalla vintermånader.

Genomsnittstemperatur på vintern: -9,75°C (norra Finland), -7,25°C (Mellanfinland), -4°C ( södra Finland)
Genomsnittstemperatur på sommaren: 14°C (norra Finland), 16,9°C (Mellanfinland), 17,2°C (södra  Finland)
Vattentemperatur: (Östersjön) max. 20°C i augusti

Bästa restiden är på sommaren mellan juni och augusti eftersom temperaturerna är sköna och dagarna är långa med mycket sol. Om du är sugen på vintersport är det bättre att åka på vintern trots de korta dagarna eftersom du kan använda de snötäckta skidanläggningarna då.

De finaste semesterområden

Lappland – Björnarnas och renarnas land och ursprungliga sjölandskap
Hanko – Finlands sydligaste stad direkt vid Skandinaviens guldkust är ett paradis för alla surfare och strandturister

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), långfredagen (mars/april), annandag påsk (april), arbetarnas dag (1 maj), Kristi himmelfärds dag (maj), pingst (maj/juni), Alla helgons dag (1 november), självständighetsdagen (6 december), jul (25 december), Stephansdagen (26 december).

DOs & DON'Ts

DOs

  • var alltid artig: ett enkelt ”tack“, en vänlig vinkning när bussen stannar eller att du tar bort din disk i restaurangen – finnarna lägger stor vikt vid artighet och respekt.
  • ha tålamod: i Finland talaar man långsamt med många pauser. Det lönar sig att ha tålamod – finnarna är uppmärksamma lyssnare och intressanta samtalspartner!

DON'Ts

  • Ge dricks. Det har blivit vanligare i turistiska centrum men de flesta finnarna reagerar irriterat om du ger dem dricks. Oftast inkluderar notan redan dricks.
  • Ät mellanmål. Mat spelar en viktig roll i Finland därför är det inte populärt att äta utomhus. Unna dig hellre tiden att lära känna finska köket i en av de många restaurengerna!
  • Kläder i bastun: Finnarnas helgedom har självklart sina egna regler. Det är ovanligt att behålla kläderna (t.ex. en badrock eller en handduk) på i bastun. Var inte orolig – män och kvinnor har olika ”svettrum”.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Finlands kranvatten är ett av världens renaste, du kan alltså dricka det utan problem.
Behöver jag en adapter? I Finland finns samma el-uttag som i Sverige, du behöver alltså ingen adapter.
Hur är sjukvården i Finland? Sjukvården i städerna är generellt sett god. Den kan dock vara sämre i de lantligare områden, så det lönar sig att ha en resesjukförsäkring med alternativ för hemtransport.

Tips & utflykter

Helsingsfors

Som samlingspunkt för politik, kultur, ekonomi och vetenskap har Helsingfors en unik position inom turismen – varje år lockar metropolen mängder med turister som är sugna på klassicistisk arkitektur och det moderna nattlivet. Finska nationalteatern och nationaloperan är viktiga delar av den rika kulturen. Helsingfors har ett vackert nationalgalleri men staden är även en plats för återhämtning – mer än 30% staden består av skogar och parker.

Regioner i Finland