Resa till Italien

Månfaldigt och passar alla

Tips: Våra mest populära hotell för din Italien-semester

Detta land har något för alla. Du vill inte missa en resa till Italien och att uppleva dess höga berg, djupa raviner, långa kuster och rika vinberg.

Italien är en riktig Sverigefavorit - och vi förstår varför! Genom den unika formen av en stövel kan den vackra nationen i Sydeuropa skryta med magnifika kuster och ändlösa sandstränder med en total längd på över 7000 kilometer - du är bara några få klick från att luta dig tillbaka och koppla av i solen med en av våra solresor till Italien med SpaDreams.

I den idylliska inlandet finns många heta källor, de bubbliga baden hyllas för deras värdefulla naturopatiska läkemedel & termalvatten. Perfekt för en klassisk spa-behandling! Dessutom har produkterna en mycket bra effekt vid muskelspänningar och kroniska ledsjukdomar, reumatism och allergier. Det mineraliserade och termiska vattnet kan ha en lugnande effekt och på ett skonsamt sätt stödja kroppen.

Men inte bara berömda för sina spabehadlingar - på grund av de många högkvalitativa varma källorna och den effektivt hälsofrämjande leran - fango.

Förutom mångsidiga spa-erbjudanden, har detta land i Sydeuropa även specialiserat på extra lyxiga och exklusiva spa-semesterar. Upptäck tillsammans med SpaDreams moderna spahotell där du känner dig djupt avslappnad efter en professionell massage av utbildade terapeuter av högsta klass för att sedan vila upp dig lite extra i fantastiska bastulandskap.

Om du föredrar att vara aktiv så kan du koppla av i den friska luften och komma nära naturen. Upptäck dig själv på äventyr med cykling eller vandring genom de mjukt böljande italienska bergen eller promenader längs de vita sandstränderna i Ischia. Upplev din perfekta semester tillsammans med SpaDreams.

Att resa till Italien är härligt och enkelt. Det finns så mycket att se i Italien – höga berg och djupa raviner, långa kuster och rika vinberg, mjuka och råa landskap – här finns det något för varje smak. Historian, kulturen, maten och drycken och livsstilen kommer att förtrolla dig och ge dig en skön och rolig semester.

Fakta

Officiellt namn: Repubblica Italiana (Republiken Italien)
Läge: Längst söderut i Europa mellan Frankrike, Balkanhalvön och Nordafrika vid Medelhavet
Yta: 301277 km²
Huvudstad: Rom
Befolkning: 60 miljoner
Religiösa och etniska grupper: 83% romersk-katolska, 16% icke-konfessionella/ 94% italienare, 3% sarder
Språk: Italienska (officiellt språk), flera minoritetsspråk
Geografi: Kuperat eller bergigt, slätter och lågland vid kusten. Högsta punkten är Monte Bianco di Courmayeur (4748m).
Tidszon: Centraleuropeisk tid (UTC + 01:00)
Politik och ekonomi: Parlamentarisk demokrati, BIP: 1642 miljarder EUR (2015)
Valuta: Euro (sedan 2002)

Ankomst

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.

Vaccinationer: Generellt sett rekommenderas vaccinationer mot hepatit A och B.

På plats: Det är enkelt att se Italien med bil eller hyrbil eftersom vägarna i stort sett är bra. Det finns även alternativ för resor med tåg, flyg eller båt.

Klimat och bästa tiden att resa

Italien har medelhavsklimat i söder och i mellersta delen av landet, norra delen har ett alpint klimat.

Genomsnittstemperaturen på vintern: norr/söder:  2°C/12°C (som lägst -5°C/7°C i januari)
Genomsnittsemperaturen på sommaren: norr/söder: 21°C/24°C (som högst 30°C i juni/juli)
Vattentemperatur max. 26°C i augusti

Bästa resetiden för norra Italien är maj till oktober. För resten av landet är det bäst att resa dit på våren, sensommaren eller hösten eftersom sommaren kan bli väldigt varm.

De finaste semesterområden

Gardasjön/Trentino-Sydtirol – spännande regionalkultur på Alpernas solsida
Toscana – utmärkt vinområde och kulturplats
Ligurien – fiskarbyar i gammal glans mellan bergen och havet

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), trettondedag jul (6 januari), påskadagen (första söndagen efter Passahfullmånen), annandag påsk, Befrielsedagen (25 januari), arbetarnas dag (1 maj), nationaldagen (2 juni), annandag pinst (5 juni/21 maj), Maria himmelfärds dag (15 augusti), alla helgons dag (1 november), Immacolata Concezione (8 december), jul (25/26 december)

DOs & DON'Ts

DOs

  • Ära kaffet. I Italien finns otroligt många kaffesorter och tillagningsvarianter. Italienarna kommer att uppskatta din nyfikenhet.
  • Tänka på kroppspråket. Italienarna gestikulerar gärna mycket när de pratar. Även utan ord kommunicerar de på detta vis – det är alltså bra att ha vissa grundläggande kompetenser.
  • Artighet. Hälsa genom att ta i hand och tilltala inte italienare med deras förnamn om ni inte är närmare bekanta.

DON‘Ts

  • Förvänta dig punktlighet. Italienarna dyker för det mesta upp ca. 15 minuter för sent. Försök att inte se detta som respektlöshet utan som egenhet.
  • Opassande kläder. För korta kläder och bara axlar är oftast inte tillåtna vid religiösa platser.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Det italienska kranvattnet har oftast drickvattenkvalitet.
Behöver jag en adapter? I Italien finns två olika typer av el-uttag. Båda är kompatibla med kontakter av Euro C-typ. För andra typer behöver du en adapter.
Hur är sjukvården i Italien? Italien har mest läkare per capita i hela världen. Sjukvården är god men kan ibland vara problematisk på grund av språkproblem.

Tips & utflykter

Florens

Florens imponerar med många historiska sevärdheter och sägs vara renässansens vagga.
Under släkten Medicis välde utvecklade sig staden till ett av Europas största handelscentrum vars glans lockade dit många av konsthistorians mästare, bl.a. Michelangelo och Da Vinci. Än idag kan du se deras mästerverk i Galleria degli Uffizi. Även Santa Maria del Fiores domkyrka och Vecchio-bron vittnar om Florens‘ imponerande historia och är definitivt värda ett besök.

Apulien

Apulien, som ligger i italienska stövelns klack, har mycket att erbjuda. Landskapet erbjuder allt från långa sandstränder till klippiga kuster, från små fiskarbyar till UNESCO-världsarvplatser. Till dessa räknas t.ex. de s.k. ”Trulli”, små rundhus med spetsiga tak. Även Castel del Monte som byggdes av kejsaren Fredrik II. tronar över den vackra naturen. Det finns många myter och legender om byggnaden inte bara på grund av dess speciella struktur som oktagon med många åttakantiga element.
Apulien är även intressant för kulinariskt intresserade: framför allt fiskälskare kan njuta av härlig mat här.

Dolomiterna

Även Dolomiterna är en del av UNESCO-världskulturarvet. Den upp till 3000m höga bergsryggen är en särskilt vacker syn. På grund av mineralen dolomit doppas bergen i ett rosa ljus när solen går ner, den s.k. alpglöden.
Det lönar sig att resa till Dolomiterna året runt. På vintern är området ett skidparadis och på sommaren finns det många vandrings- och klätterleder som väntar på att utforskas av dig.