Resa till Österrike

Kristallklara sjöar och orörd natur

Tips: Våra mest populära hotell för din Österrike-semester

En resa till Österrike bjuder på avslappning, kristallklara sjöar och orörd natur. Upplev sagolika platser i Mozarts och Sissis land!

Uppfriskande vindar och frisk bergsluft blåser genom det gröna gräset längs de många stigarna i Österrikes alplandskap. Prova på en aktiv semester med SpaDreams. Färgrika och färgglada växter och blommor växter längs vägkanten fram till stugan, terrassen erbjuder en hisnande utsikt över upp till 3000 meter höga och snötäckta bergsjättar, de kristallklara sjöarna glimmar i dalarna. Efter en välsmakande måltid kan du vandra eller cykla längs de slingrande stigar och spektakulära raviner.

Efter lite avkoppling och återhämtning på något av våra speciellt utvalda, exklusiva, wellnesshotell kan du prova på en gammal traditionell moss-behandling - som kompletteras med aromatiskt väldoftande örtbad och lugnande hot-stone-massage. Uppe i de vidsträckta och tystna bergen, där du har all tid i världen och är totalt separerad från din stress och hektiska liv: då finns bara du.

För hälsoresor eller förebyggande anti-stress program finns såklart också Tyskland, men Österrike, med dess optimala naturförhållanden den perfekta grunden för din individuella hälsosemester gör det snäppet bättre.

Djupa bergsjöar framför snötäckta bergstoppar och en luft som är så frisk och klar att du känner ny energi med varje andetag. Österrike är inte bara ett vintersportparadis och ett stort kulturland – det är också den perfekta platsen för återhämtning.

Redan på medeltiden användes myrarnas lera och vatten för läkning och regeneration. Även andra lokala naturprodukter som örter, salt och stenolja används för att höja välmåendet och slappna av på ett unikt sätt – allt detta i Alplandets oförglömligt vackra ambiente.

Fakta

Officielt namn: republiken Österrike
Läge: centrala Europa, mellan Tyskland och Italien
Yta: 83.871 km²
Huvudstad: Wien
Befolkning: 8,5 miljoner
Religiösa och etniska grupper: 73% katoliker, 5% protestanter, 4% muslimer/ 90% österrikare, 4% f.d. jugoslaver, 1% tyskar
Språk: tyska (officiellt språk), slovenska (lokalt officiellt språk), ungariska (lokalt officiellt språk)
Geografi: Alperna i södra och västliga delen, nordostliga delen är låg eller måttligt kuperad terräng. Högsta punkten är Großglockner-berget (3798 m).
Tidszon: central europeisk tid (UTC + 01:00)
Politik och ekonomi: parlamentarisk demokrati, BIP: 352 miljarder € (2016)
Valuta: Euro (sedan 2002)

Ankomst

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.

Vaccinationer: Generellt sett rekommenderar vi att du vaccinerar dig mot meningo-encefalit.

Klimat och bästa tiden att resa

Österrikes klimat är moderat-kontinentalt med milda somrar och kalla vintrar med snöfall och rikligt snöfall i bergen.

Genomsnittstemperatur på vintern: -2°C (lägsta temperaturen ca. -8°C i januari)
Genomsnittstemperatur på sommaren: 17°C (högsta temperaturen ca. 25°C i juli)
Vattentemperatur: max. 16°C i augusti

Sommarsäsongen sträcker sig från maj till september. Om du är intresserad av vintersport så är det bäst om du åker mellan december och mars.

De finaste semesterområden

Steiermark – landets gröna hjärta och pumpafröolja
Burgenland –ungarisk historia och Neusiedlersjön
Tirol – snö el-dorado och barockstaden Innsbruck

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), Epiphanias fest (6 januari), annandag påsk (2 april), första maj, Kristi himmelfärds dag (maj), annandag pingst (maj/juni), Kristi lekamens fest (31 maj), Maria himmelfärds dag (15 augusti), nationaldagen (26 oktober), allhelgonadagen (1 november), Mariä Empfängnis (8 december), jul (25 december).

DOs & DON'Ts

DOs

 • Hälsa på rätt sätt. I Österrike är det vanligt att hälsa med ”Grüß Gott” dygnet runt.
 • Lokala specialiteter. Varje område i Österrika har sina kulinariska godsaker och alla är lika intressanta.

DON‘Ts

 • Underskatta landet. Österrike är mångfacetterat. Försök att se så mycket som möjligt – städerna, Alperna och alla andra härliga facetter.

Semestertips

  Behöver jag en adapter? I Österrike finns samma el-uttag som i Tyskland eller Sverige, du behöver alltså ingen adapter.

  Tips & utflykter

  Wachau
  En vacker, grön floddal med Donaufloden som hjärta och ändlösa rader av vinstockar vid sluttningarna. Wachau lockar till långa cykelturer och vandringar där du kan njuta av kulinariska läckerbitar i en av de många ”Heuriger”, de lokala vinlokalerna. Om du är sugen på kultur finns det många alternativ nästan överallt. Melk-klostret t.ex. är extra sevärt.

  Innsbruck
  Innsbruck räknas som Alpernas huvudstad. Både stadens unika läge mellan höga bergryggar och stadens skönhet gör den till en fin upplevelse. Staden är Habsburger-släktens f.d. residensstad och imponerar än idag med palaster, domkyrkor och andra historiska monument som har bevarat forna tiders glans. Även Innsbrucks direkta omgivning är en guldgruva av barocka slott och ett paradis för dem som gillar vintersport.

  Wien
  Att besöka Wien när du är i Österrike är ett måste. Huvudstaden var länge portalen till Europa och än idag kan du se många minnen från denna strålande tid i stadens utseende: Wien är fortfarande än praktfull stad. De olika elementen från stadens storartade förflutna bildar en unik blandning: Habsburger-palasten och stora personligheters minne som Freud och Klimt mellan Fin de Siècle och Bohème. Om du vill ta en paus från den livliga staden väljer du en av de många trädgårdarna eller parkytorna eller ett av Wiens många och traditionella Kaffeehäuser.