Resa till Schweiz

Wellness och aktivitet mellan berg och sjöar

Tips: Våra mest populära hotell för din Schweiz-semester

En resa till Schweiz har någonting att erbjuda för alla – aktiv-semester eller wellness, här har du ett brett utbud av möjligheter.

Snötäckta bergtoppar med en otrolig utsikt över himlen och jorden och djupa, kristallklara sjöar mitt bland gröna ängar och hav av blommor.

På många sätt verkar Schweiz som ett land som består av flera land i ett. Det är inte bara de mångfacetterade landskapen som skapar detta intryck. Även människornas mentalitet har anpassat sig efter de olika omständigheterna – Schweiz’ kultur är en trevlig blandning av olika traditioner.

Schweizarnas omtalade perfektionism visar sig även när det handlar om återhämtning och avkoppling – det finns många olika wellnesserbjudanden där ofta de lokala naturrikedomarna nyttjas.

Fakta

Officiellt namn: Confédération suisse/Confederazione Svizzera/Schweizerische Eidgenossenschaft/ Confederaziun svizra
Läge: Mellaneuropa, mellan Tyskland och Italien
Yta: 41285 km²
Huvudstad: Bern
Befolkning: 8 miljoner
Religiösa och etniska grupper: 38% romersk-katolska, 27% protestanter, 5% muslimer/ 65% tyskar, 18% fransmän, 10% italienare, 1% rätoromaner
Språk: Franska (officiellt språk), italienska (officiellt språk), tyska (officiellt språk), rätoromanska (officiellt språk)
Geografi: Alperna i södra Schweiz och Jurabergen i nordvästra delen, i centrum kuperade platåer med slätter och sjöar.
Högsta punkten: Dufourspitze (4634m)
Tidszon: Centraleuropeisk tid (UTC + 01:00)
Politik och ekonomi: Demokratisk och republikansk förbundsstat, BIP 495 miljarder EUR (2012)
Valuta: Schweizisk franc (1€ = 1,22 CHF)

Ankomst

Du kan antingen resa till Schweiz med bil, buss, flyg, tåg eller delvis med båt. Schweiz viktigaste flygplats ligger vid Zürich.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
Vaccinationer: Vi rekommenderar att du vaccinerar dig mot meningo-encefalit.
På plats: Schweiz tåg och vägnätverk är i allmänhet väl utbyggt. Dock kan vägarna bli smalare och kurvigare i högre lägen.

Klimat och bästa tiden att resa

Klimatet i Schweiz är tempererat och varierar med höjdläget. Kalla vintrar med snö eller regn följer efter kyliga till varma somrar.

Genomsnittstemperatur på vintern: -1°C (som lägst -4°C i januari)
Genomsnittstemperaturen på sommaren: 18°C (som högst 25°C i juli)
Vattentemperatur: (Genèvesjön) max. 25°C i juli

Den bästa restiden beror på vilken slags resa du har tänkt dig. För stadsturer eller badsemestrar är april till oktober den bästa tiden medan den perfekta tiden för vintersportsemestrar är mellan december och februari.

De finaste semesterområden

St.Gallen/Bodensjön – klar bergsjö och klosterstad
Genèvesjön – Alppanorama och vinberg
Ticino – palmer och borgar

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), Berchtoldsdagen (2 januari), långfredagen (mars/april), annandag påsk (mars/april), Kristi himmelfärds dag (maj), annandag pingst (maj/juni), nationaldagen (1 augusti), julafton (24  december), jul (25/26 december).

DOs & DON'Ts

DOs

 • Se olika facetter. Landet är uppdelat i en tysk, en fransk, en italiensk och en rätoromansk del som alla har olika sevärdheter och egenskaper.
 • Testa Gletscher Express. Många bergtoppar har linbanor och spårvagnar varifrån du har en härlig utsikt över landets natur.

DON‘Ts

 • Inte vara punktlig. Schweizarna är väldigt korrekta och förväntar sig detta från andra nationaliteter också.

Semestertips

  Kan man dricka kranvattnet i Schweiz? Schweiz kranvatten är i allmänhet drickbart.
  Behöver jag en adapter?
  I Schweiz finns samma el-uttag som i Sverige, du behöver alltså ingen adapter.
  Hur är sjukvården i Schweiz?
  Sjukvården i Schweiz är i allmänhet god.

  Tips & utflykter

  Jungfraujoch

  Bergpasset är den lägsta punkten mellan bergen Jungfrau och Mönch. Du har en fantastisk utsikt över alplandskapet – här finns Europas högst belägna tågstation. Tåget går upp till en 3454 meters höjd – denna resa är en oförglömlig upplevelse. När vädret är fint kan du se ända tills Schweiz grannland.

  Zürich

  Zürich sägs vara en av världens bästa städer att bo i. När du besöker Zürich kommer du snabbt att förstå varför. Historiska byggnader, en bred kulturpalett, många gröna ytor och parker och det spännande nattlivet uppfyller alla dina önskningar. Från de tre bergbanorna som förbinder Zürichs olika stadsdelar har du en härlig utsikt över staden. Även omgivningen med dess höga bergryggar och Zürichsjön lockar många besökare.

  Rhenfallet

  Europas största vattenfall som är otroligt brett med imponerande vattenmassor ligger i norra Schweiz. I mitten av dånet står en mäktig klippa varifrån man har en fantastisk utsikt över vattnets dimmiga regnbågar och slotten på båda sidor om Rhen-floden. Orten har en nästan magisk atmosför och kommer att fylla dig med vördnad när du ser spektaklets fantastiska naturkraft.
  Resan till Reichenbachfallet lönar sig inte bara för litteraturintresserade: det var här Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes "störtade ner för att dö".

  Regioner i Schweiz