Österrike

14 saker du inte visste om Österrike

Österrike panoramaSå nära men ändå så långt bort! Österrike är ett populärt resmål men även äkta fans av alprebuliken kan lära sig något nytt när de läser de fakta som vi på SpaDreams har samlat.

Lyxig semester1.: Lyxhotell: Många fina wellnesshotell har vuxit fram i Österrike på sistone. I dagsläget har Österrike en lyxhotell-täthet som gör de flesta europeiska länder gröna av avund!

 2.: Flaggan symboliserar blod – fiendernas blod. Hertigen Leopold sägs ha krigat i ett slag i en vit särk på 1200-talet. Till slut tog han av särken och svängde med den – särken var röd överallt utom på platsen där hans bälte hade suttit.

3.: Landet är indelat i nio förbundsstater. Dessa heter Bundesländer och inte kantoner – som i Schweiz.

4.: 869 titlar finns i Österrike. Att bara vara bachelor eller professor är för långtråkigt för Österrikes befolkning. Här man kann vara Hofrat, Bergrat, Oberstudienrat och co.

5.: Det var tillåtet att spränga djur. Tills 2001 var det tillåtet att spränga nötdjur om de förolyckades i komplicerad terräng i Vorarlberg, Österrikes mest västra förbundsstat.

6.: Die Wiener Zeitung är världens äldsta dagstidning som ännu publiceras. Den har existerat sedan 1703.

7.: Österrikarna älskar att upptäcka världen: En av dem var till och med kejsare av Mexiko – dock inte någon längre tid och inte särskilt framgångsrikt. Och vem känner inte till Arnold Schwarzenegger som blev filmstjärna när han flyttade till USA?

8.: Det finns en ort som heter Fucking. Ortskylten stjäls väldigt, väldigt ofta som du kanske kan tänka dig.

9.: Österrike har hamnat på sista plasten i Eurovision Song Contest  fler gånger än Frankrike, Italien, Irland, Ryssland och Storbritannien tillsammans – 8 gånger. Sverige däremot har ”bara” hamnat på sista platsen två gånger.

10. Mozartkugel: Något du måste testa! Det är en sorts pralin som uppfanns av den berömda konditiorn Paul Fürst i Mozarts hemstad Salzburg. Han skapade denna supergoda delikatess genom att rulla små marsipankulor och doppa dem i en pralin-liknande kräm och ett lager av choklad. Detta bildade kulformen, varav namnet “Kugel” härstammar. Hmmmm!

Vin österrike11. “Ein Achtel”: Viktigt för dig som dricker vin – glöm ej att ytttra det magiska ordet “Ein Achtel” (en åttondels liter) när du beställer vin i Österrike – det är den vanligaste storleken på glas. Och glöm inte att titta varandra i ögonen! Om du nite gör det, tror Österrikarna att man får 7 år av dåligt sex.

12. “Schönbrunn”-slottet: Wiens slott “Schönbrunn” är ett måste för dig som älskar natur! Trädgårdarna på den västra sidan är kultiverade i engelsk stil för att kunna spela i samma liga som kontemporär trädgårdsdesign.

13. Sverige är över fyra gånger så stort som Österrike men har endast 2 miljoner invånare mer. Vad vi har gemensamt? En stor passion för vintersport.

Wiener Prater Park pariserhjul14. Wiens Prater Park: Pratern befinner sig i Wiens andra distrikt. Det är en stor nöjespark med ett enormt pariserhjul som byggdes av engelsmannen Walter Basset 1896-1897.

Om du vill lära känna Österrike och fler av landets hemligheter (eller helt enkelt testa lite wellnesshotell) kan du hitta och boka din resa till Österrike HÄR!

Nyfiken? Upptäck våra matchande erbjudanden:
Ayurveda Resort Mandira
Österrike – Steiermark – Bad Waltersdorf
Termisk wellness
1 natt, Dubbelrum, Frukost
Boutique hotell Mittagspitze
Österrike – Vorarlberg – Damüls
Hälsosam bergsemester
3 nätter, Dubbelrum, Halvpension
Drömhotellet Alpina
Österrike – Tyrolen – Gerlos
Tiroler Wellness
1 natt, Dubbelrum, Helpension
Mountain Selfcare Resort Gyllene Berget
Österrike – Vorarlberg – Oberlech
AKTIVA dagar
3 nätter, Dubbelrum, Halvpension
SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta