Ayurveda mot endometrios – 10 tips som ger lindring i vardagen

Endometrios har många ansikten, oavsett om det handlar om svår smärta i underlivet under menstruationen, smärtsamt samlag eller en ofullbordad önskan om att få barn på grund av utebliven graviditet, och begränsar kvinnors femininitet. Vid denna sjukdom växer vävnad som liknar livmoderslemhinnan utanför livmodern. Såväl bukhålan som andra organ, t.ex. urinblåsan eller tarmen, kan drabbas av endometriosförändringar. WHO skattar att det över hela världen är upp till 10 % av den kvinnliga befolkningen i könsmogen ålder som drabbas av sjukdomen. Det kan ta upp till 10 år innan en framgångsrik diagnos ställs, och de drabbade kvinnorna lider inte bara av symptomen fram till dess, utan också av många feldiagnoser som involverar otaliga läkarbesök. Medan den konventionella medicinen förklarar endometrios som en obotlig sjukdom och behandlar symptomen med operationer och hormonbehandlingar, går Ayurveda till botten med de verkliga orsakerna till endometrios. Ayurveda behandlar sjukdomen på ett holistiskt sätt så att du kan få en betydande lindring av symptomen på sjukdomen. I det följande får du veta vilka terapeutiska åtgärder Ayurveda använder mot endometrios och hur du själv kan behandla endometrios med hjälp av Ayurveda.

En kvinna håller sig för magen - Ayurveda mot endometrios

Endometrios orsakar svår underlivssmärta

Orsaker till endometrios ur ett ayurvediskt perspektiv

Ayurveda ser orsaken till de flesta kroniska sjukdomar i en ansamling av metaboliska avfallsprodukter, Ama, i vävnaderna, vilket rubbar deras känsliga balans. Avfallsprodukterna hindrar cirkulationen i kroppens vävnader, som därför inte kan få tillräckligt med näringsämnen. Denna process försvagar ditt immunförsvar och din organism och dess doshas hamnar i obalans. På grund av att slemhinnecellerna sprider sig kan endometrios bero på en störning i Kapha. Men Pitta har också ett starkt inflytande på sjukdomen på grund av de inflammatoriska egenskaperna hos utväxterna och inblandningen av blod, hormoner och menstruation. Det smärtsamma förloppet av endometrios beror på Vata-inblandning. Eftersom Vata står för elementet luft och rörelse, kan det också tillskrivas felplacering av endometrialcellerna. Detta gör endometrios till en Sannipatika, en sjukdom där alla tre doshas är störda. Ofta leder den orsakande störningen av Vata till obalans i de andra två doshas.

Ayurveda för endometrios: dessa behandlingar ger lindring

Eftersom sjukdomen beror på en ansamling av giftämnen, dålig kosthållning, försvagad matsmältning och obalans i nervsystemet bör ayurvedisk behandling fokusera på att balansera den obalans som uppstått för att lindra endometriosens förlopp.

Syftet med den ayurvediska terapin är att stärka kroppen och aktivera dess självläkande krafter. För att avlägsna de ackumulerade metaboliska avfallsprodukterna från din kropp och för att återställa balansen mellan dina doshas är det lämpligt att genomföra en ayurvedisk reningskur. Eftersom levern spelar en viktig roll för hormonproduktionen och menstruationen bör fokus för rensningen ligga på levern. Ayurvedisk oljemassage och kroppsinpackningar frigör giftämnen från dina vävnader. Ayurvediska terapeuter tar sedan bort avfallsprodukterna från kroppen genom matsmältningssystemet. Helande örtpreparat och ayurvedisk akupunktur lindrar också endometrios. Förutom en djupgående rening av din organism bör din matsmältningseld samtidigt stärkas, och en förändring av din kost spelar en viktig roll i detta sammanhang.

Med hjälp av oljemassage frigörs avfallsprodukterna från vävnaden.

10 tips om hur du kan lindra symptom på endometrios med Ayurveda

1. Förändra din kosthållning

Genom att ändra din kost kan du påverka endometriosens förlopp avsevärt. Särskilt om du undviker gluten kan du minska din smärta. Se också till att hålla sura livsmedel på ett minimum. Undvik kaffe, soja, socker, mejeriprodukter, vinäger, kött och fruktjuicer. Högkvalitativa fetter och omega 3 och 6-fettsyror har en positiv effekt på din endometrios.

2. Dra nytta av ayurvediska örter och medicinalväxter

Användningen av läkande örter är en avgörande del av Ayurveda. Vid endometrios används främst yamsrot, daggkåpa och rölleka. Alla tre örterna är kända som kvinnoörter och har en mycket god effekt på de kvinnliga reproduktionsorganen.

Yamsrot

Té av daggkåpa

Té av rölleka

3. Göra livsstilsförändringar

Din endometrios orsakas huvudsakligen av ett överskott av Vata, som du definitivt bör minska. Genom att skapa regelbundna dagliga rutiner, t.ex. att äta och lägga sig vid samma tid, ger du din kropp kontinuitet och trygghet. Detta hjälper till att sänka din Vata i kroppen.

4. Stöd din avgiftning med nässelté

Om du vill avgifta din kropp hemma kan du regelbundet lägga till nässelté i din kost. Medicinalväxten har en blodrenande effekt och stöder kroppen i dess djupa rening.

5. Massage med Vata-olja

Minst en gång i veckan kan du ge dig själv en massage med lugnande Vata-olja. Ta tillräckligt med tid för dig själv och gör självmassagen till en liten ritual. Smörjelsen hjälper till att lugna ditt nervsystem och minska Vata i kroppen.

6. Stimulera dina chakran genom dans

För att lindra dina endometrios-symptom bör du stimulera de två nedre chakrana. Höftfokuserade danser som magdans eller salsa hjälper dig att stimulera just Muladhata- och Swadishthana-chakrana.

7. Göra yogaövningar

Särskilda yogaövningar stimulerar organen i buken och får deras energi att flöda igen. Genom djup och lugn andning under yogan lugnar du ditt nervsystem och finner inre frid.

Det är så enkelt att göra yoga hemma.

8. Minska din exponering för stress

Stress är så skadligt för din kropp att det kan förvärra din sjukdom. Se till att minimera din exponering för stress för att minska Vata i kroppen och påverka din endometrios positivt. Meditation och andningsövningar hjälper dig att minska din stressnivå.

9. Gör en avgiftningskur

Minst en gång om året, helst på våren, kan du göra en ayurvedisk avgiftning. Drick två glas varmt vatten på tom mage varje morgon i fjorton dagar, kryddat med en tesked färskpressad citronsaft. Du kan också tillsätta honung om du vill. Örterna Amalaki och Ashoka stöder din avgiftning.

10. Boka en Ayurveda-kur mot endometrios

Även om du kan göra mycket för att lindra ditt tillstånd i vardagen är det värt att boka en Ayurvedakur. För att behandla endometrios med Ayurveda är en traditionell Panchakarma-kur lämplig. Dina ayurvediska terapeuter kommer att rensa din kropp från ackumulerade metaboliska giftämnen. Lugnande massage med varma oljor frigör avfallsprodukter från vävnaderna. Genom dräneringsprocedurer som lavemang och sköljningar avlägsnas de sedan från kroppen. Varma oljebad och ayurvediska örter hjälper till att minska Vata i kroppen genom att lugna nervsystemet.

Låter det lovande? Upptäck sedan våra erbjudanden om Ayurveda mot endometrios!

Raga Svara
Indien – Kathiawar – Rajkot
Ayurveda Kvinnors hälsa
7 nätter, Dubbelrum, Helpension
Shreyas Retreat
Indien – Södra Indien Karnataka – Bangalore
Ayurveda Panchakarma
14 nätter, Lägenhet, Helpension
Kalari Rasayana
Indien – Sydvästra Indien/Kerala – Kollam
Klassisk Ayurvedakur
14 nätter, Suite, Helpension
Cornelia Diamond Golf Resort & Spa
Turkiet – Turkiska Rivieran – Belek
7 nätter, Dubbelrum, Helpension
SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta