Basenfasten

Alkalisk diet

Remineralisera kroppen

Regenerering med alkalisk diet

Vill du gärna göra en fastekur för att rensa kroppen från skadliga ämnen och för att känna dig friskare igen, men vill inte göra det utan mat? Vi har goda nyheter! Fasta betyder inte alltid att man ger upp maten helt. Det finns några fastemetoder där hunger inte står på planen och en av dem kallas alkalisk diet eller basfasta. En annan fördel: denna alkaliska diet är i princip lämplig för alla. Här berättar vi allt du behöver veta för din nästa basfastesemester!


Fasta utan hunger

Om du bokar basfasta på våra hotell kan du äta dig riktigt mätt! Denna typ av detox- eller avgiftningskur handlar inte om att äta så lite som möjligt eller bara flytande, utan om att äta rätt sak. På menyn står flera måltider om dagen, som huvudsakligen består av färska grönsaker, hälsosamma örter, vitaminrik frukt, kärnor eller nötter. Nästan allt som är naturligt, vegetabiliskt och obearbetat, dvs utan tillsatser, är tillåtet. Att äta basiskt ett tag är alltså inte ensidigt - det är varierat och färgstarkt!

 

 

Basfasta, detox, frukt och grönsaker

Vad är förbjudet när man basfastar?

I den alkaliska dieten är alla livsmedel som bildar syra i kroppen förbjudna. På vilseledande sätt är sura livsmedel som citroner inte syrabildande, utan socker eller mjölkprodukter. En syra-bas-kur på basfastehotell inkluderar inte:

 • Kött
 • Fisk
 • Mjölkprodukter
 • Spannmålsprodukter (vitt mjöl)
 • Baljväxter
 • Socker
 • Kaffe
 • Alkohol

 

 

Mjälk och frallor

Hur ser en basisk frukost ut?

Som bekant är frukost den viktigaste måltiden på dagen! Och för en riktigt omfattande frukost bör söndagsfrallorna, frukostägget, ost, sylt, yoghurt, kvark, müsli och naturligtvis några koppar kaffe med mjölk och socker inte saknas! ... Eller?

Som du antagligen redan har lagt märke till är ingen av frukostklassikerna som nämns ovan basbildande. Med några små knep kan den basiska frukosten fortfarande vara dagens höjdpunkt. På hotellen serveras müsli alternativ, till exempel gjord av jordmandelflingor, med nötter och frukt. Hirs, amarant eller quinoa går också bra i små mängder. Beroende på din smak blandas det med mandlar, kokosflingor, solrosfrön eller liknande och en mängd färsk, färgglad frukt. Om du väljer en fastekur enligt Wacker kommer du att njuta av Wacker-müsli: grodd müsli med många, många mineralämnen. Dessutom spelar färskpressad fruktjuice och smoothies en viktig roll i alkalisk diet och ger energi för en stark start på dagen. Torkad frukt som dadlar eller fikon har också en stark basisk effekt och kan blandas i müsli eller shakes. En annan klassiker bland de basiska frukosthjältarna är chia pudding, som kan beredas på omväxlande sätt.

basfasta frukost
basfasta frukost

 

kvinna med huvudvärk
te som en del av alkalisk diet

Syra-bas-balansen och vår hälsa

Vad har syra-bas-balansen att göra med vår hälsa? Vår kropp försöker alltid upprätthålla balansen mellan sura och basiska vätskor i vår kropp. För detta använder han optimalt basiska mineraler, som vi tillför genom vår diet. På grund av ohälsosam kost och till och med på grund av för mycket stress sätter vi emellertid onödig belastning på vår organisme, den kan inte längre bryta ner föroreningar på rätt sätt. Halsbränna, matsmältningsbesvär, hud- och bindvävsproblem, ett försvagat immunsystem och permanent trötthet kan vara resultatet på lång sikt.

Så om vi vill stödja avgiftningen av vår kropp, bör vi se till att förse den med många mineraler och sekundära växtämnen genom en balanserad och naturlig kost.

Den basiska dieten, som är fri från ämnen som orsakar sjukdomar, hjälper också din tarm att slappna av lite - och detta är det centrala organet för vår hälsa.


Kur med alkalisk diet på hotell

Så att du inte behöver fasta ensam och få nödvändigt stöd för din detoxkur, erbjuder några av våra partnerhotell basfasta vistelser. I de mest idylliska regionerna i Tyskland och det närliggande utlandet är basfastehotell särskilt bra för att fasta och glömma vardagens stress.

Fastehotell i Tyskland

I Tyskland finns det många underbara regioner där du kan genomföra din fastekur under professionell övervakning av hotellpersonalen.

En av dem är Rhön. Ändlösa skogar, fina byar och totalt över 2500 kilometer vandrings- och cykelleder väntar på dig i biosfär-reservaten Rhön. I Bad Brückenau eller Bad Salzschlirf kan du uppleva basfastekuren med stor komfort i traditionella hälsoinstitutioner i den vackraste naturen!

För dig som föredrar att vara nära kusten är Nordsjön det bästa stället att åka till. Unna din kropp tre goda saker där: avgiftning, daglig yoga och det positiva, läkande klimatet vid Nordsjön.

Även i södra Tyskland tillhandahålls variation utöver basfasta. Ett omfattande utbud av utomhusaktiviteter (t.ex. stavgång, Qi Gong) stimulerar matsmältningen och låter dig glömma allt annat. Njut av din middag med en underbar utsikt över Allgäu-Alperna eller Bodensjön.

>> Här hittar du alla våra erbjudanden för basfasta i Tyskland.

 

 

Rhön
Kort på landskapet i Rhön.
Fyrtorn vid Nordsjön
Fyrtorn vid Nordsjön

 

 

Bad Hofgastein
Bad Hofgastein

Erbjudanden för alkalisk diet i det europeiska utlandet

Det finns också några fantastiska hotell utanför Tyskland som har basfastan i programmet.

I Salzburg-regionen i Österrike, vid foten av östra Alperna, kan du basfasta enligt Wacker - och dessutom lära känna den livliga semesterorten Bad Hofgastein med dess många vandringsleder och evenemang. Det finns liknande program i Kitzbühel (Tyrolen), liksom i Sydtyrolen bakom den italienska gränsen.

Vill du vara lite längre bort? Låt dig sedan bortföras till Ungern. I den omedelbara närheten av termalsjön i Héviz är syra-bas-kuren i kombination med ett omfattande friluftsprogram och spännande kompletteringar som stadsturer eller matlagningskurser allt annat än tråkigt.

>> Här hittar du alla våra erbjudanden för basfastekurer utanför Tyskland


Upptäck våra populäraste basfastehotell

FAQ Alkalisk diet

Kan alla gå på en syra-bas-diet?

I princip ja. Basfasta passar varje vuxen som vill avgifta sin egen kropp eller förebygga problem. De som lider av kroniska matsmältningsbesvär, hudproblem, allergier, migrän eller reumatism kan särskilt dra nytta av.


Vilka livsmedel kan jag äta med denna typ av fasta?

Förutom mycket vatten och örtte konsumerar du alla livsmedel som har en basbildande effekt. Det betyder:
 1. Nästan alla typer av grönsaker (inklusive potatis), örter och sallad
 2. Alla typer av frukt (inklusive torkad frukt)
 3. Nötter
 4. Kallpressade oljor (dessa räknas till de neutrala livsmedlen)

Det bör också gå cirka fyra timmar mellan måltiderna för att låta tarmen återhämta sig.


Hur länge ska en alkalisk diet vara?

Kuren bör utföras i ungefär en till två veckor, därefter rekommenderas kost med basöverskott men inte en helt alkalisk diet, eftersom det också finns goda syrabildande livsmedel som bidrar till en långvarigt sund balans.


Vad är goda syrabildande livsmedel?

Till de goda syrabildande livsmedlen räknas fullkornspannmål, fullkornsris, fullkornsbröd, baljväxter och liknande. De bör undvikas under fastekuren, men i princip bidrar de till syra-bas-balansen och bör återintegreras i kostplanen efter avgiftningskuren.


Vilka är fördelarna med en alkalisk diet?

Det nog största plus är att du kan äta dig mätt. Detta gör kuren tålligt och du kan också utforska de vackraste hörnen i din semesterort utan att känna dig svag. Ditt humör kommer också att tacka dig. En annan fördel är att du med denna fastemetod förser din kropp med alla viktiga näringsämnen. Vitaminer, mineraler, enzymer och bioaktiva ämnen håller dina celler och kärl i form. Integrera vad du har lärt dig i din vardag efter kuren, förebygg civilisationssjukdomar som allergier. I detta sammanhang säkerställer en kur med alkalisk diet också mer välbefinnande och en bättre kroppskänsla.


Vilka är de möjliga biverkningarna av basfasta?

Huvudvärk, yrsel, svaghet, trötthet, sömnlöshet, obehaglig kroppslukt, hudproblem. Dessa är typiska biverkningar när man fastar, som du lyckligtvis inte behöver vara rädd för under en basfastekur, eftersom du inte helt plötsligt avstår helt från mat! Starka kaffedrinkare kan i början uppleva huvudvärk, men dessa bör snabbt försvinna efter en dag eller två och senast efter en promenad i den friska (land- eller havs-) luften.


Kan jag gå ner i vikt när jag gör basfasta?

Viktminskning är inte målet med en syra-bas-kur, men det kan vara en naturlig bieffekt. Om du äter lite färska grönsaker i vardagen, men mycket färdiga produkter och socker, kommer du säkert att gå ner i vikt med baskuren på ett fastehotell. Under basfasta matar du i grunden inte kroppen med färre kalorier än du behöver.


Vad kan jag förvänta mig i ett basfastehotell?

Förutom basisk helpension samt vatten och örtte efter behov, väntar ett antal andra program på dig på våra hotell. Det finns vanligtvis inledande och avslutande samtal såväl som kostrådgivning, och det finns också ett avarierat träningsprogram varje dag i basfastehotellen. Ibland finns det även basbad, kroppsinpackningar, skrubb eller avgiftande massage. Beroende på erbjudandet kan du naturligtvis också njuta av hotellets wellness- och fitnessområde eller delta i yoga- eller pilateskurser.


Kan jag göra basfasta och yogasemester?

En vistelse på basfastehotell kan perfekt kombineras med yoga. Så får kropp och själ vilar dubbelt. Om du är intresserad av fasta och yoga kan du bara kolla i förväg om det fastehotellet du väljer erbjuder yogakurser. Till exempel finns det lämpliga erbjudanden vid Nordsjön.


Hur mycket kostar en fastekur på ett hotell?

För sju dagar med alkalisk fastekur betalar du mellan 500 och 1000 euro. Vårt team kommer gärna att ge dig råd angående de tjänster som ingår i hotellprogrammen och även om regionerna.


Kan jag ta med ett barn på basfaste-semestern?

Barn ska inte fasta. Men om du fortfarande vill ta med avkomman på fastesemester, kommer vi gärna att ge dig råd om valet av hotellet så att du kan fasta avslappnat - och de små kan spela obesvärat!