Hydroterapi

Hälsospa-behandlingar med vatten

Hydroterapi - En Hälsovattenskur

Är du intresserad av hydroterapi, en spa-semester med denna kur eller undrar du helt enkelt vad det är? Då har du kommit till rätt plats! På den här sidan hittar du all viktig information om vattenterapi: var den har sitt ursprung, hur det fungerar och naturligtvis var du kan njuta av den själv.


Vad är Hydroterapi?

Ordet ”hydro” kommer från grekiskan och betyder vatten. "Terapi" är också grekiska och betyder behandling. Hydroterapi betyder därför ”behandling via vatten”. Av denna anledning kallas det ibland också "vattenterapi/vattenkur" eller "spa-behandling med vatten".

Med olika temperaturer och tryck används vattnet för smärtlindring, behandling av olika hälsoproblem och, naturligtvis, avslappning. Behandlingar inkluderar saker så som vattenstrålar, undervattensmassage, termiska mineralvattenbad, spa-bad, badtunnor och kalla källor samt vattenterapi (övningar i poolerna regisseras av en fysioterapeut). Dessa behandlingar är ofta en del av hälsopaket på specifika spahotell, som du kommer att lära dig mer om nedan.

Bland alla hälsospa-kurerna är vattenterapi/vattenkur en av de bredaste kategorierna. Det involverar alla kurer som främst använder vatten för att förbättra hälsan och är faktiskt mormor till kurer så som till termoterapi, thalassoterapi, Kneipp-terapi, vattenterapi och många fler som involverar vatten. Kanske är din panna rynkad i fundersamhet just nu när du frågar dig själv: "mormor?" Du läste korrekt - mellan vattenterapi och hennes "barnbarn" finns det också balneoterapi, den läkande behandlingen med bad.


Hydroterapi Fördelar:
Vad används det för att behandla?

Fördelarna med hydroterapi är många. Förutom att förbättra allmän hälsa och välbefinnande och naturligtvis avslappning, är det särskilt bra för att förbättra ett antal hälsotillstånd, såsom:

 • Artrit
 • Ryggont
 • Rehabilitering efter operation
 • Rehabilitering efter sportskador
 • Bekämpad spondylit
 • Psoriatisk artrit
 • Artros

Om du är nyfiken på denna vattenterapi som ett sätt att hjälpa en specifik sjukdom så är en trevlig aspekt av att göra det på ett spahotell där du inte känner dig som en patient - utan istället är du en välkommen gäst, avslappnad och du får känna dig som hemma.


Hydroterapi Erbjudanden i utmärkta Spa-hotell

Det finns ett stort och varierat urval av behandlingar som en del av hydroterapi. För att hjälpa dig välja rekommenderar vi att du läser igenom våra nästa två avsnitt: Vad kan jag förvänta mig och Vart du ska gå: den bästa Hydroterapin i Europa. Så snart du vet vad du vill boka kan du använda sökfältet nedan för att hitta ett lämpligt paket.


Våra 8 populäraste destinationer för Hydroterapi


Vad kan jag förvänta mig av ett Hydroterapi-spa? Hur genomförs behandlingarna?

Hydroterapi-program äger ofta rum på hälsokurhotell eller hälsoresorter. Det betyder att du kan åka på semester och njuta av hydroterapi under din vistelse. Dessa behandlingar är antingen en fast del av programmet eller kommer att förskrivas till dig av spa-läkaren och anpassas efter dina behov. Det senare är fallet som du hittar skrivet i paket som innehåller ett bestämt antal behandlingar som du sedan kommer att bestämma lokalt med spa-läkaren. I detta fall säger programbeskrivningen vanligtvis något liknande: ”24x behandlingar enligt föreskrift av läkaren”.

De lugnande behandlingarna har alla vatten som huvudkomponent. Det finns ett stort urval av behandlingar som vi kort presenterar dig för här:


Hydroterapibad

Detta inkluderar alla slags bad från typiska badkar till hydroterapipooler. Detta inkluderar också fullständiga bad, där kroppen är helt under vatten, och delvis bad, som fotbad, där endast en del av kroppen är under vatten. Oavsett om vattnet är termiskt källvatten, havsvatten, kallt mineralvatten eller normalt kranvatten med tillförda badörter eller oljor, spelar det ingen roll först - det viktigaste är att du är i vatten! Även gyttjebad faller inom kategorin vattenterapi, eftersom leran späds ut med vatten.

a happy couple bathing

Hydroterapi Vattenstrålar

Förutom bad används vattenstrålar. Dessa vattenstrålar riktas mot fötter, ben och armar och hjälper till att lindra muskelspänningen och öka blodcirkulationen. Vanligtvis växlar strålarna mellan varma och kalla. Om du skakar bara av tanken kan vi redan nu lugna dig. Det är otroligt trevligt att fördjupa fötterna i kallt vatten i 10 sekunder efter 5 minuter med varmt vatten. Allt sticker och du känner av känseln i tårna mer.

Vattenterapi

Detta är en typ av fysioterapi som sker i vatten. Uppvärmda pooler används för rehabilitering av muskler efter operation, sportrelaterade skador eller sjukdomar som artrit. Du kommer att instrueras av en fysioterapeut att genomföra vissa övningar i vattnet, ibland även med en sele. Människor föredrar ofta vattenterapi framför normal fysioterapi eftersom det varma vattnet gör att musklerna kan regenereras och lederna kan anpassas utan mycket belastning.

uncle and niece enjoying aquatic therapy session

Hydroterapi Duschar

Naturligtvis handlar terapeutiska tvättar inte bara om att tvätta en smutsig spa-gäst ... Tvätt kan antingen göras av dig själv eller av en terapeut, vanligtvis med en svamp eller trasa samt vatten för att rengöra och stimulera huden genom att gnugga. Det kan ibland kännas som en trevlig massage. Tvätt ingår ofta i Kneipp-terapin.

woman covered in bubbles during a hydrotherapy wash

Mineralvattendryckeskur

Den interna användningen av mineralvattendryckeskur en del av terapi med mineralvatten kan ha hälsofördelar. Detta är vanligtvis tack vare mineralkompositionen i det använda vattnet. Många termiska- och hälsovatten är också otroligt fördelaktiga när de dricks långsamt, i små klunkar. Beroende på kurort, kan du också köpa dina egna porslinsdrickessmuggar, som är en perfekt souvenir.

drinking therapy

Ångbehandlingar

Vatten används också i ångbehandlingar. Tillsammans med de klassiska ångrummen finns det också inandningsterapier, ofta med mineral eller havsvatten. I ångform andas hälsovattnet in och släpper på detta sätt ifrån sig de gynnsamma effekterna.

Ayurvedic steam treatment

Hydroterapi Massager

Dessa är massager "under vattnet" och "med vatten". Gästen ligger lugnt i ett badkar, med hela kroppen (utom huvudet) nedsänkt under vatten. Du masseras med en slags slang som en stark vattenstråle kommer från. Kombinationen av det allmänna vattentrycket från badet och det ökade trycket från strålen är mycket fördelaktigt, speciellt för lymfkörtlar och bindväv.

Du kan redan nu se att behandlingarna i hydroteraprogram är otroligt olika. Men de har en sak gemensamt - de är alla otroligt fördelaktiga för hälsan!

lady enjoys a hydromassage

Var du kan få Hydroterapi

De Bästa i Europa

Många kurorter och hälsospa-hotell i Europa är specialiserade på vattenterapi. Men dessa program har vanligtvis olika namn, beroende på regionen och de specifika behandlingarna för regionen. I Italien kommer du att upptäcka att det kallas Fango-terapi, vilket i princip innebär en kombination av termiskt vattenbehandlingar och termiska lerbehandlingar. I Ungern och Tjeckien kallas hydroterapi ofta termoterapi istället, eftersom de kombinerar behandlingar med varmt källvatten med varma massage och andra värmebehandlingar. Spa-paketnamnet Komplex läkande är också vanligt i dessa länder och det innebär ett spa-program med vattenterapibehandlingar i kombination med andra hälsospa-behandlingar som rekommenderas av spa-läkaren. I alla kustregioner kallas hydroterapi thalassoterapi, eftersom vattnet som används vid behandlingar är havsvatten. Det finns också den stora kategorin Kneipp-terapi, som idag kanske använder de flesta vattenbehandlingarna totalt sett, inklusive många varma och kalla växlande vattenstrålar.

Som ni kan se, beror det allt på dig och vilka behandlingar eller vattentyp du vill ha när du väljer ditt vattenkurpaket. På de enskilda sidorna i spa-terapiprogrammen kan du lära dig mer och välja ut ditt favoritpaket för hydroterapi. Och om du inte kan bestämma, oroa dig inte - prova de olika behandlingarna en och en: de är alla bra för dig, förbättrar din hälsa och är mycket roliga.

Populära Underkategorier för Hydroterapi

Hur bokar jag mitt Spa med Vattenterapi?

Nedan hittar du våra toppsäljare bland vattenterapiprogram. Här kan du börja få lite inspiration. Med den gröna knappen "Visa fler erbjudanden" (under de första programmen) går du till vår hydroterapisökning. Där kan du titta på det stora utbudet av våra erbjudanden och tillämpa alla andra filter du vill, till exempel semester varaktighet och land, tills du stöter på ditt perfekta spa-semesterpaket.

Om du känner dig lite överväldigad av det stora utbudet av erbjudanden och vill ha personlig rådgivning, kontakta våra bokningsexperter antingen via telefon eller e-post eller genom ett av våra bokningsformulär på hotellsidorna. Tillsammans hittar vi snabbt din drömresa med vattenterapi.

Bokningstips:

 • Boka tidigt (30-90 dagar i förväg) för att få vårt Early Bird-erbjudande (vanligtvis upp till 25% rabatt)
 • Boka hela veckor eftersom du vanligtvis har bättre priser för veckoprogram med flera behandlingar som redan ingår
 • Boka lågsäsong utanför skolhelgen, om du kan

Vi ser fram emot att höra från dig!

spadreams logo transparent background

10 skäl att boka med SpaDreams

 • Brett hotellutbud
 • Bästa prisgaranti
 • 99% nöjda kunder
 • 40 års erfarenhet
 • Expertråd
 • Personlig semester
 • Enastående kvalitet
 • Support från Start till Slut
 • Dataskydd
 • Senaste resetrender

Terapi Trefaldigheten


Populära Hydroterapi Erbjudanden