Spa Towns header image

Kurorter

Härliga Resmål för Hälsa & Wellness

På denna sida kommer du att hitta all viktig information om kurorter. Mer specifikt är dessa städer som grundades för att förbättra hälsotillstånd och välbefinnande genom att använda lokala naturresurser och läkningsterapier.


Viktiga Komponenter för Kurorter

Det finns många olika typer av kurorter och i alla länder i världen finns det mycket specifika regler som avgör när exakt en plats är en kurort. Vanligtvis finns en kurort där följande 4 punkter möts:

 1. Det finns en naturresurs som kan användas för att förbättra hälsan (t.ex. mineral-vattenkällor, mineral-lera)
 2. Det lokala klimatet är särskilt bra för hälsan (t.ex. ren luft, varmt väder)
 3. Lokala spahotell erbjuder terapier för att förbättra hälsan
 4. Omgivningen är särskilt avkopplande (t.ex. kurparker, arkitektur, natur eller trafik-lugnande stadscentrum)

info_kurorter

För att ge dig en tydlig bild av alla kurorter och de olika semestrar som de erbjuder, kommer vi först att förklara de olika typerna av kurorter och ge dig en översikt över vilka specialfunktioner som är viktiga för vilken kurort.

Efteråt kan du få en översikt över de mest kända och vackraste kurorterna i Europa - en perfekt introduktion om du letar efter inspiration för en framtida resa.

Och vad skulle en detaljerad guide till kurorter vara utan tips om hur du hittar och bokar din perfekta resa! Se vår "Hitta din Kurort" frågesport nedan.


Olika typer av kurorter

Om du blickar tillbaka i historien hittar du alltid kurorter. Även Romarna använde mineral- och termalkällor för terapeutiska ändamål. Att ta hand om ens hälsa var "trendig" i varje tidsålder och de som hade råd med det reste då och då till en av dessa speciella platser. Om du tittar på kartan över Europa kan du fortfarande se kurtraditionen i många ortsnamn. Engelskans "bath", franskans "les-bains" eller tyskans "Bad" i en stads namn indikerar att denna stad har en kurtradition.

Klimatkurorter

I en klimatkurort kretsar allt runt det lokala bioklimatet. Detta har en speciell terapeutisk effekt och kan bidra till att främja god hälsa, vanligtvis tack vare hög luftkvalitet. Det finns två huvudtyper av klimatkurorter - de med stimulerande klimat och de med milda klimat.

Starkt stimulerande klimatregioner är oftast badorter som Östersjön, Nordsjön och Atlantkusten, men även inlandsområden som Döda havet. Förutom kusten finns också ett stimulerande klimat i höga bergskedjor - ofta över 1500 meter.

Mellan kusten och bergen, ofta mellan 300-1000m över havet, hittar vi milda klimat. Medan den stimulerande klimatypen tjänar till att främja ämnesomsättningen och kroppens vitalitet, är det milda klimatet med balanserade temperaturer och jämn fuktighet effektiv för avkoppling.

ansikt av en berskedja

Kurorter med mineral-vattenkällor

I kurorter med termalbad och mineralkällor, som du säkert kan föreställa dig, kretsar allt runt stadens mineral-vattenkälla, som är antingen en varm (termisk) eller en kall källa och används för terapeutiska ändamål. Mineralvattnet används vanligtvis externt, till exempel i bad eller ångbad. När de används i termalbad kan terapeuter ibland välja mellan hundratals olika mineralkällor i staden, som alla har olika hälsoeffekter. Om de använder en varm källa är vattnet såklart naturligt varmt och behöver inte extra uppvärmning. Termalbad är också gjorda med kallt källvatten eller vanligt vatten, som sedan uppvärmas över den genomsnittliga pooltemperaturen till 36°C+. Beroende på mineralvattnet kan det också drickas och ordineras ofta i specifika mängder inom ett mineralvatten-dryckeskur. Hur exakt mineralvattnet används beror på vattnets sammansättning. Baserat på detta kan du bestämma vilken kurort som är bäst för vilken typ av läkande terapi:

kurorter med mineral-vattenkällor

Luftkurorter

kvinna slappnar av i badrock, andas in den rena luften air

Förutom klimatkurorterna finns det också "luftkurorter". Vi kommer bara kortfattat nämna dessa eftersom luftkurorter vanligtvis inte erbjuder kurprogram. Luftkurorter fokusserar mer på typisk turism och lockar människor som letar efter vackra omgivningar med bra luft. Så, alltmedan luftkorter säkert är värda ett besök, är de oftast inte passande för att förbättra en särskilt hälsotillstånd.

Kurorter vid havet, badorter och centrum för thalassoterapi

utsikt över havet

Om namnet på denna typ av kurort inte redan har gett dig en aning om vad den erbjuder och var, kan vi berätta för dig att havsbadorter ligger vid kusten och utnyttjer havets naturligt helande egenskaper, såsom saltvatten, sand, alger och den fräscha, salthaltiga kustluften. Förutom hälsoturism i de klassiska havsbadorterna har thalassoterapi-centra specialiserat sig i alla typer av terapier med färska terapeutiska havsegenskaper. Förutom pooler och havet finns det också speciella thalassoterapi kurer, havsvattenduschar, hydromassage och många andra härliga behandlingar att upptäcka.

Kurorter med gyttjebad och termallera (Fango)

Vad som gör gyttjebad och fangokurer så speciellt är användningen av naturlig gyttja eller torv från lokala myrar och naturliga källor. Torv, en typ av gyttja som har producerats efter årtionden av kompostering, är nygravad och används ofta som ett botemedel i form av varma bad (ca 39 ° C) - du har säkert sett bilder på det här innan. Å andra sidan används termalgyttjan "Fango", fermenterad gyttja med lokalt termalkällvatten, mestadels lokalt som en gyttje-mask och på vissa delar av kroppen, såsom rygg eller leder. Med fango har både temperaturen, mineralkompositionen och aktiva beståndsdelarna i den helande gyttja en fördelaktig effekt. Fango behöver inte nödvändigtvis appliceras varmt och appliceras som en kall mask i vissa fall. Förutom mineralslammen som finns i Italien och Ungern finns det också mycket populär läkegyttja vid Döda havet.

kvinna slappnar av med gyttjebehandling i ett spa

Kurorter med Kneippkur

Kneipp-bad och Kneipp-kurorter tillhör vanligtvis kategorin hälsobad. Kneipp-kuren fokusserar på behandlingar med vatten inom hydroterapi-hälsoprogram. En del av detta är omväxlande bad med varmt och kallt vatten. Förutom hydroterapin handlar den moderna Kneipp-läran också om motion och kosthållning. En central faktor är förstärkningen av immunsystemet. Eftersom terapins grundare, Sebastian Kneipp, var tysk finns de flesta Kneipp-kurorterna i Tyskland. Tack vare de internationellt välkända Kneipp-badsalterna kommer fler och fler turister till Kneipp-kurorterna för att uppleva denna terapi under ledning av experter.

man njuter av kneipp behandling i ett kneipp spa

De vackraste kurorterna i Europa

Nu vet du vilka olika typer av kurorter det finns - du är på väg att bli en proffs-hälsosemesterfirare! Få mer inspiration och upptäck här: de vackraste kurorterna i Europa.  Följ med på en virtuell resa genom Europa på vilken du säkert kommer att förälska dig i mer än en av de förtrollande kurorterna.

kurorter att upptäcka Hemliga Juveler - Kurorter att upptäcka

Rese Tips: Hitta och Boka Din Perfekta Kurort

Nu blir det spännande. Våra reseexperter har samlat en del viktiga tips på hur du hittar den perfekta kurorten eller hälsoresorten för din hälsoresa. Ta dig fem sekunder för att fundera på det... Och? Inte så enkelt, eller hur? När det gäller hälsa och resor är det två mycket personliga områden som man behöver tänka på.

Våra reseexperter rekommenderar att du ställer dig själv förljande frågor:

 • Vad är mina förväntningar för resan?
 • Hur ser mitt nuvarande hälsotillstånd ut?

Genom att kombinera de två svaren kommer du att hitta de viktigaste kriterierna för att hjälpa dig att välja en resa.

Med detta som utgångspunkt kan en expert ge dig en ungefärlig rekommendation på vart du kan gå för en hälsoresa. Om du vill testa detta nu, når du våra experter här kontakt SpaDreams.

Du kan också få experternas råd direkt online med våran lilla frågesport. Den kommer att ge dig några viktiga tips beroende på målet med din hälsoresa.

SpaDreams

10 skäl att boka med SpaDreams

 • Största hotellutbudet
 • Bästa prisgaranti
 • 99% nöjda kunder
 • 40 års erfarenhet
 • Vi är experter
 • Individuell service
 • Bästa kvalitet
 • Alltid där för dig
 • Dataskydd
 • Senaste Resetrenderna
Hitta min kurort quiz >> Hitta min Kurort - Quiz >>

Hitta Min Kurort - Search