Resa till Kroatien

Ett land med otroligt mysig atmosfär

Tips: Våra mest populära hotell för din Kroatien-semester

Du kan inte missa denna resa till Kroatien med dess mysiga atmosfär. Du finner här allt ifrån azurblått hav, blommande örtbuskar, pittoreska gamla stadskärnor och helt enkelt en otrolig upplevelse.

Personligt, fullt med liv, varierat - det är Kroatien. Upplev ett av de mest vattenrika länderna i världen med över 1000 öar och upplev din nästa semester med SpaDreams i södra Europa. Vid Adriatiska havet sprider ölandskapet ut sig med dess individuella charm och bara väntar på att du ska ta en skön promenad och upptäcka de fantastiska stränderna. Titta på kulturskatter och njut av den speciella medelhavskänslan i de pittoreska fiske- och kustnära byarna.

För en lugnande hälsosemester är en resa till Kroatiens kuster perfekt. Lider du av andningssjukdomar, reumatism eller skelettsjukdomar är Kroatiens klimat optimalt året runt i kombination med havets positiva hälsoeffekter. Njut av bilfria öar och spana på liv och rörelse. Andas in den friska havsluften och slappna av.

Gillar du att vara sportig på din semester? SpaDreams har tips på många fritidsaktiviteter som du kan utöva på stranden och i vattnet. Förutom simning, kajakpaddling eller dykning kan du lära dig att surfa, köra jet-ski eller bara ha det kul med beachvolleyboll med vänner eller din familj.

Längtar du efter att lugn och ro är det värt att besöka en av de nationella naturparkerna som fokuserar på fenomenalt vackra naturskatter. Krydda drömsemestern med en extra dos av minnesvärda äventyr och exotisk natur. Utforska unika dramatiska kompositioner från djupa klyftor i floddalar till skogsbergskedjor, som varvas med fascinerande vattenfall.

Väldoftande pinjelundar, blommande örtbuskar och ett azurblått hav – Kroatien har otroligt mycket att erbjuda. Landet lockar både med sin härliga natur och sin intressanta historia med pittoreska gamla stadskärnor. Ljumma kvällar i mysig atmosfär och wellness väntar på dig – nyttja landets naturskatter för att hjälpa kropp och själ att koppla av.

Boka din drömsemester i Kroatien hos SpaDreams för att få en avslappnande och härlig upplevelse utöver det vanliga!

Fakta

Officiellt namn: Republika Hrvatska (Republiken Kroatien)

Läge: Sydosteuropa, mellan Bosnien-Herzegowina och Slovenien vid Adriatiska havet

Yta: 56538 km²

Huvudstad: Zagreb

Befolkning: 4,3 miljoner

Religiösa och etniska grupper: 86% romersk-katolska, 4% serbisk-ortodoxa, 1% muslimer/ 90% kroater, 4% serber

Språk: Kroatiska (officiellt språk), serbiska, ungerska, bosniska

Geografi: Lågland utmed ungerska gränsen, vid kusten är det kuperat och bergigt. Högsta punkten är Dinara (1831m)

Tidszon: Centraleuropeisk tid (UTC + 01:00)

Politik och ekonomi: Parlamentarisk demokrati, BIP: 45,8 miljarder EUR (2016)

Valuta: Kuna (aktuell information om växelkursen hittar du på nätet)

Ankomst

Vaccinationer: Generellt sett rekommenderas en vaccination mot hepatit A samt mot hepatit b, meningoencefalit och rabies vid längre vistelser.

På plats: Vägnätverket har förnyats inom de sista åren och är i stort sett i gott skick. Rälsnätverket är bra men inte särskilt täckande. Det finns dock många färjor och färjlinjer om du väljer sjövägen.

Klimat och bästa tiden att resa

Kroatiens har medelhavsklimat vid kusten med milda vintrar och torra somrar, i inlandet är klimatet kontinentalt med heta somrar och kalla vintrar.

Genonsmittstemperaturen på vintern: 8°C (som lägst 5°C i februari)
Genomsnittstemperaturen på sommaren: 25°C (som högst 19°C i juli)
Vattentemperatur: max. 24°C i augusi

Den bästa tiden för att resa till Kroatien är mellan maj och september men även resten av året är landet alltid värt ett besök.

De finaste semesterområden

Istrien – Kusten och kalkstensberg

Kvarnerviken/Adriatiska havet – gröna kullar och insjöar

Nordkroatien – orörd natur

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), trettondedag jul (6 januari), påskdagen (första söndagen efter Passahfullmånen), annandag påsk, arbetarnas dag (1 maj), Kristi kropp och blods högtid (torsdagen 10 dagar efter pingst), antifaschistiska motståndelsens dag (2 juni), nationaldagen (25 juni), Seger- och fosterländska tacksägelsedagen och de kroatiska försvararnas dag (5 augusti), Maria himmelsfärd (15 augusti), självständighetsdagen (8 oktober), alla helgons dag (1 november), jul (25 december), Stefansdagen (26 december)

DOs & DON'Ts

DOs

  • Badskor. Många stränder i Kroatien är inte sandstränder, det är alltså mycket skönare att bada med skor.
  • Ta färjan. I Kroatien finns många mindre och större öar som lockar till en utflykt.

DON‘Ts

  • Jugoslavien. Kalla inte Kroatien för Jugoslavien, Kroatien fick strida länge för att bli självständigt.
  • Bada topless. På skyltade stränder och i de flesta delarna av norra Kroatien är detta inget problem men ju längre söderut du kommer desto mindre populära är textilfria turister bland lokalbefolkningen.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Det kroatiska kranvattnet har för det mesta en god kvalitet. Men rör och armaturerna är ofta i dåligt skick, därför bör du koka ditt drickvatten eller dricka tappat vatten istället.

Behöver jag en adapter? I Kroatien finns samma el-uttag som i Sverige, du behöver alltså ingen adapter.

Hur är sjukvården i Kroatien? Sjukvården i städerna är normalt sett god. På landet är den sämre, vi rekommenderar en resesjukförsäkring med alternativ för hemresa.

Tips & utflykter

Dubrovnik

Staden räknas som Adriatiska havets pärla. Sedan dess högtid som handels-stadsstat på medeltiden har Dubrovnik varit ett kulturellt centrum och en spännande stad att bo i. Gamla staden och dess murar som hör till UNESCOs världskulturarv, är välbehållna och en viktig del av den unika, avslappnade och ändå livliga atmosfären i staden. Idag är Dubrovnik ett imponerande, levande och interaktivt museum och samtidigt en modern stad full av roliga aktiviteter och ett färgstarkt nattliv.

Dugi Otok

Dugi Otok är en ö utanför Dalmatiens kust som lockar med sin mångfald. Vid västkusten finns framför allt otillgängliga klippformationer medan den östra sidan har små fiskarbyar och pittoreska stränder. Fyrtornet i norra delen av ön som omges av skogar, men även naturparken i södra delen av ön med dess olivlundar och fikonträd är en härlig syn med otaliga möjligheter.

Regioner i Kroatien