Resa till Vietnam

Fascinerande kultur och otrolig natur

Resa till Vietnam och skäm bort dig själv i ett land med spännande kultur och bedårande natur. 

Vietnam kännetecknas av dess rika och imponerande 3000 år gammal historia och är med på många kulturälskares listor över eftertraktade destinationer. Varför inte kombinera kultur med spa och wellness?

Öka ditt välbefinnande med traditionella massager och spabehandlingar mitt i orörd natur och förundras över denna kulturskatt, de antika tempel och klassiska koloniala byggnaderna med SpaDreams.

Låt benen dingla ner i ett härligt pedikyr-bad, njut av en lugnande spa-behandling mellan smaragdgröna berg i den magnifika nationalparken. Känn pulsen och den uppfriskande dynamiken i städerna, själen och hitta tillbaka till inre frid. Om du gillar du att vara aktiv kommer du hitta massor med utflyter och aktiviteter.

Utforska det vietnamesiska köket, omgiven av dofter av chili och kokos och fascineras av åsynen av den färgstarka indisk-Hindu dominerade Ho Chi Minh-staden.

Oavsett om du vill se färgstarka marknader och arvet från den franska kolonialtiden i den norra huvudstaden Hanoi, eller vill slappa vid det azurblåa vatten på ett besök till de magnifika vikar och stränderna i den vackra Ha Long Bay... Luta dig tillbaka och ta in de stora praktfulla färgerna av det underbara naturliga skådespelet av grönskande risfält och det gyllene skimret av det solexponerade havet.

Med sin positiva mentalitet, erbjuder den vietnamesiska kulturen, i den mening som avses i "Natural Living" -konceptet, steget till en balanserad livsstil i harmoni med naturen. För en optimal återhämtning och mer inre styrka hjälper vi dig med enskilda avkopplingskurser som stödjer dig i att upprätthålla en balans på lång sikt.

Vietnam – en fascinerande smältdegel av olika kulturer med paradisiska landskap fulla av bisarra bergskedjor, unika kustremsor och gröna risfält. Människornas vänliga, omtänksamma sätt, den utsökta maten och de pulserande städerna med sina prunkande koloniala rester bidrar till att din resa till den uppstigande drakens land till något alldeles speciellt.

Fakta

Officiellt namn: Cong hoa xa hoi chu nghia Viet Nam (Socialistiska Republiken Vietnam)
Läge: Sydöstra Asien, öster om Laos, Thailand och Kambodja vid Tonkinviken, Thailandviken och Sydkinesiska havet
Yta: 332800 km²
Huvudstad: Hanoi
Befolkning: 92 miljoner
Religiösa och etniska grupper: 80% icke konfessionella, 9% buddhister, 7% katoliker/ 87% vietnameser, 2% tho, 2% kineser, 2% khmer, 2% thai
Språk: Vietnamesiska (officiellt språk)
Geografi: Centralt högland, kuperat och bergigt i norr och nordvästra delen av landet, platt delta i norra och södra delen av landet. Högsta punkten: Fan Si Pan (3144m)
Tidszon: Indochina Time (UTC + 07:00)
Politik och ekonomi: Ett parti, BIP: 168,3 miljarder EUR (2016)
Valuta: Vietnamesisk Đồng (aktuella växelkursen hittar du på nätet.)

Ankomst

Du kan resa till Vietnam med bil eller buss eller med tåg från Peking. De flesta besökare väljer att flyga.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
På plats: Rälsnätverket är i dåligt skick, det finns bara få sträckor. Bussnätverket är däremot välutbyggt och omfattar även mindre orter.

Klimat och bästa tiden att resa

Klimatet i Vietnam tropiskt i söder och präglas av regnmonsun på sommaren och torrmonsun på vintern.

Medeltemperaturen på vintern: 18°C (som lägst 14°C i januari)
Medeltemperaturen på sommaren: 29°C (som lägst 33°C i juni)
Vattentemperatur: max. 30°C i juli

Den bästa restiden ligger mellan oktober och april eftersom sommarmonsunen innebär starka regnfall.

De finaste semesterområden

Norra Vietnam – Den pulserande huvustaden och gröna risfält
Centrum – Ovanliga tigrar och levande historia
Södra Vietnam – Mekongdeltat och paradisiska stränder

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), vietnamesiskt nyår (enligt månkalendern), befrielsedagen (30 april), Arbetarnas dag (1 maj), Nationaldagen (2 september), Gio to Hung Vuong-Tag (enligt månkalendern)

DOs & DON'Ts

DOs

  • Bär passande kläder. Bär ej korta byxor, kjolar eller klänningar om du beträder pagoder eller tempel och ta alltid av dig skorna.
  • Var lugn. Bete dig diskret i offentligheten, vare sig du är arg eller glad. Skrik och vilda gester är inte bara opopulära utan skadar även dina följeslagares rykte.

DON‘Ts

  • Ta kort utan lov. Be alltid om lov innan du tar kort på främmande människor och religiösa platser.
  • Visa fotsulorna. Att visa fotsularna för andra människor, speciellt munkar, är mycket oartigt.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Kranvattnet är inte lämpligt som drickvatten. Välj istället tappat eller kokat vatten.
Behöver jag en adapter? De flesta el-uttagen i Vietnam är inte kompatibla med europeiska kontakter, du behöver alltså en adapter.
Hur är sjukvården i Vietman? Sjukvården i Vietnamn motsvarar för det mesta inte europeisk standard och kan vara mycket dyr. Vi rekommenderar en resesjukförsäkring med alternativ för hemresa.

Tips & utflykter

Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City är en dynamisk stad som ständigt förändras. Staden kan beskrivas som Shanghais och Bangkoks lillasyster. Den har en unik atmosfär som präglas av kombinationen av nya områden med höga byggnader, starka ljus och färgstarka barer och klubbar å ena sidan och imponerande rester från franska kolonialtiden å andra sidan. Även människornas mentalitet har påverkats av denna inflytandens och kulturernas smältdegel i Ho Chi Minh City eller Saigon, som de flesta invånarna kallar staden än idag.

Som bäst kan du observera stadens färgglada liv från ett av de många gatucaféerna eller från en vespa.

Hanoi

Inom loppet av dess mer en tusenåriga historia har Hanoi förändrats, pånyttfötts många gånger och endast behållit det bästa från epokerna. Detta gynnar staden idag. Den är modern men ändå finns det pittoreska tempel, färgglada traditionella gatumarknader och fantastiska, typiskt vietnamesiska maträtter överallt.Hanoi är en fest för alla sinnen: du upptäckter nya lukter, ljud och färger överallt. Om du vill ta en paus från stadens trubbel kan du utmärkt göra det på en av de många grönytorna eller vid stranden.

Ha Long Bay

Grottor, bukter, strändern och förtrollande kalkstensklippor som sticker ut ur det klara, turkosa vattnet överallt utmärker Ha Long Bay. Bukten är ett praktfullt färgspel av blått och grönt och förtrollar alla besökare på nolltid.
Det säg satt drakar steg ner från himlen här – som bäst njuter du av naturen på en av de traditionella träbåtarna. Att simma eller klättra i detta naturparadis är bara två sätt att göra denna resa till ett oförglömligt äventyr.

Regioner i Vietnam