Ayurvedisk mat

Ät enligt din personlighet - Pitta, Vata eller Kapha

Våra bästa hotell för din ayurvedaresa med god ayurvedisk mat

Ät enligt din dosha

ayurveda, mat, resa, indien, hälsa

Pitta är bestämd och har en stark vilja. Människor med denna dosha är målmedvetna och effektiva i sitt handlande. Ordning och kontroll är präglande egenskaper. När de är i balans är de karismatiska och omtänksamma. Pitta-typerna kommer däremot i obalans av en kaotisk omgivning och en för stressig vardag. En människa med dominans i pitta ska äta mer uppfriskande mat som sallader. För att komma i balans igen rekommenderas sött, kärvt och bittert smaker.

Vata-typerna är lättpåverkada och rörliga. De har mer oregelbundna vanor och har det svart att fatta belsut. De provar gärna på nya saker och projekt. De är spontan, energisk och flexibel. Men när de är i obalans känner de sig lätt spända och nervösa. Obalansen uppstår genom överstimulans och för mycket stress. Vata-typerna är då rastlösa, har svart att fokusera sig och lider av trötthet. De behöver fet och näringsrik mat, föredrar varmt, sött, salt och kryddrikt.

Kapha-typerna behöver och ger mycket stabilitet och struktur. Kaphas är vanemänniskor och tycker inte om förändringar. För alla kapha typer rekommenderas varma rätter med mindre söt, sur och salt så som lätta livsmedel och kryddrik. Man rekommenderar även varma drycker och torr tillagning.

Enligt ayurvedans filosofi bör man inte dricka iskalla drycker och inte äta kylskåpskall mat. Man kommer i obalans när man är understimulerad och äter för mycket fet mat. Det är även viktigt att dricka ett glas hett vatten med ingefära, citronjuice på morgonen. Det hjälper att rensa kroppen från slagg. Nyttiga kost och utvalda råvaror är välgörande. Alla doshor bör undvika alkohol, kaffee osv.

Under våra ayurvedaresor får du en individuell behandlings- och kostplan. Du kan förbättra din hälsa t.ex. med ayurveda i Sri Lanka eller ayurveda i Indien.

Hitta din drömresa med ayurvedisk mat!