Oil Pulling

Oil pulling – Vad är det egentligen? Hur funkar det och vad är effekten?

Oil pullingOil pulling har i många år varit en del av Indiens ayurvediska medicin. Vi känner till det som en metod som ingår i munhygienen för att skydda tänderna och tandköttet från bakterier i munnen. På morgonen tar man en tesked av oljan i munnen på fastande mage och drar oljan mellan tänderna, munhålan och gommen i ca. 20 minuter. Statistiskt sett krävs denna tid för att kunna neutralisera vissa giftämnen. Efteråt spottar du ut oljan, sköljer munnen grundligt med varmt vatten och borstar tänderna

Metoden har flera viktiga fördelar: testpersoner angav att deras tandstabiliteten förbättrades, att de mer sällan insjuknade i luftvägssjukdomar som hosta och snuva och att även ledproblem som reumatism förbättrades under testperioden.

Oil pullingDet har inte helt utforskats vad som händer när du genomför Oil pulling men det sägs att oljan kan transportera bort kroppens giftämnen via munslemhuden och att speciella körtlar som avger gifter stimuleras genom oljans rörelse.

Oljan kan du välja fritt: t.ex. sesamolja som är populär inom indisk ayurveda, solrosolja som innehåller mycket vitamin B, A, D & E samt linolja som har en positiv effekt på ämnesomsättningen och en antiinflammatorisk effekt.

Kokosolja oil pullingLite godare och mycket antibakteriell är kokosoljan som är perfekt för oil pulling. Du kan även använda vetegroddolja och svart kumminolja. De har en positiv läkande effekt på grund av sina smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaper.

Generellt sett profiterar även immunförsvaret eftersom försvarskapaciteterna inte måste ta hand om munnen och kan fokussera på andra områden i kroppen. Oil pulling har inga negativa bieffekter och är perfekt som morgonritual när du duschar. Om du vill se tydliga resultat bör du åtminstone göra det varje dag i fyra till sex veckor två gånger om året.

Vill du uppleva ayurveda i autentiska miljöer? Kolla in våra resor med auyrveda i Sri Lanka och ayurveda i Kerala!

 

SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta