Fasta för diabetiker

Fasta som diabetiker

Terapeutisk fasta vid diabetes

Fasta för diabetiker

Människorna vänder sig allt oftare till alternativa eller naturliga terapiformer för att lindra eller förebygga kroniska sjukdomar, och diabetes är inget litet undantag. Vare sig för att undvika stigande kostnader för medicin eller för att prova naturliga läkemetoder, behandlingar som hälsofastan har blivit alltmer populära.

På denna sida hittar du allt du behöver veta om diabetes och om hur fastan kan hjälpa dig att åter få kontrollen över sjukdomen.

Vad är diabetes?

Kort sagt är diabetes en kronisk sjukdom som innebär att personen har en hög blodsockernivå och inte förmår att reglera insulin- och glukosnivån utan hjälp utifrån. Behandlingen varierar beroende på typen, men består vanligtvis av en form av injicerbar insulin eller oralt ätbar medicin för att reglera hormon- och sockernivån samt av att kontrollera hur sockret tas upp av kroppen.

Dessa är de tre allmänt kända typerna av diabetes:

Diabetes typ 1:

Kroppen har brist på insulin eftersom bukspottskörteln inte prodcerar tillräckligt mycket insulin. Vanligtvis finns det en genetisk riskfaktor, men människorna är ofta ändå friska, äter hälsosamt och motionerar regelbundet. Även om det kan inträffa när som helst ligger tisdpunkten för insjukningen oftast i barn- eller ungdomen. Typ 1-diabetiker använder vanligtvis insulinsprutor eller en insulinpump för att stabilisera hormon- och sockernivån.

Diabetes typ 2:

Den avgörande faktorn hos denna typ är insulinresistens. Kroppen producerar inte längre tillräckligt med insulin och reagerar inte längre på hormonerna som den ska. Fastän genetiska faktorer kan spela en roll förekommer denna typ av diabetes vanligtvis hos människor som lever ohälsosamt: brist på motion, dålig kosthållning och övervikt. I motsats till diabetes typ 1 är det för det mesta vuxna som insjuknar. Läkare rekommenderar en kombination av diet, träning och medicin för att behandla sjukdomen. Några människor lyckades vända på sitt tillstånd genom att rigoröst ställa om sina livsvanor och gå ner i vikt, så att de inte längre behövde medicin.

Typ 3:

Den sista kända typen är graviditetsdiabetes. Denna förekommer hos kvinnor som tidigare inte hade diabetes med utvecklade det under graviditeten. Vanligtvis försvinner det efter förlossningen.

Prediabetes och fasta

En fasta kan ha en särskilt bra effekt när din diabetes har upptäckts innan den verkligen börjar, med andra ord medan det fortfarande är prediabetes. Många patienter har goda chanser att motverka tillståndet innan det utvecklar sig till typ 2-diabetes. Genom avgiftningen och fastans avlastande effekt på organen kan du själv bege dig på den rätta vägen och ta över kontrollen över din kosthållning och din livsstil. Det är möjligt att du sedan inte behöver någon medicin alls.

     

Fasta med diabetes

De bästa erbjudandena för fasta med diabetes


Fördelarna med fasta för diabetiker

 

 

aktivera ämnesomsättningen

Fastans grundprincip

När du böjar fasta och inte tar till dig den vanliga mängden kalorier gör kroppen bruk av sina reserver för att vinna energi till cellerna. Först kommer den att använda den återstående glukosen i blodet eller glykogenförrådet för att försörja cellerna med energi. Så fort som dessa förråd är förbrukade börjar kroppen att omvandla fett till energi.

Genom att fasta kan du även hjälpa din lever och bukspottskörtel att slappna av och ”starta om”. Dessa organ är viktiga för att upprätthålla en sund blodsocker- och insulinnivå. Några studier har visat att en fastekur kan hjälpa med att regenerera bukspottskörteln, så att den kan börja reglera insulinnivån utan hjälp av medicin. När glukos- och glykogenförrådet har förbrukats kan levern fokussera sig på andra funktioner, som avgiftning av kroppen eller förbättring av immuniteten.

Reglera diabetes

I vissa fall kan diabetiker förbättra bukspottskörtelns funktion genom att fasta, och det i sin tur kan hjälpa dem att sätta ner – eller även helt kunna avstå från – mängden insulin som behövs för att kontrollera hormon- och blodsockernivån.

Buljongerna och juicerna lagas med färsk frukt och grönsaker så att blodsockernivån kan hållas stabilt under fastan och kroppen får viktiga vitaminer och mineraler som kommer att hjälpa dina organ. Detta stöttar såväl levern som bukspottskörteln i att utöva livsviktiga funktioner.

 

 

Fasta för diabetiker

Efter fastan

För diabetiker är uppbygnadsfasen av fasteprogrammet, där man återgår till fast mat, nyckeln till att vänja sig vid den nya livsstilen. Det är viktigt att du följer läkarens rekommendation angående vad och hur mycket du får äta de följande dagarna för att inte yttelrigare belasta kroppen och skapa elektrolytobalans.

När du bryter fastan har du chansen att ställa om din kosthållning vad som är särskilt viktigt för typ 2-diabetiker. Du har rensat din kropp från skadlig mat och kan nu förändra din livsstil genom att hålla dig till färska ingedienser och utelämna industrisocker, sötningsmedel, alkohol och koffein. Om allt går perfekt förblir dina blodsocker- och insulinvärden stabila efter fastekuren och det är nu upp till dig att upprätthålla dessa värden med nyttig mat och regelbunden motion.

Kosthållning för diabetiker

Läkare och experter rekommenderar att diabetiker ska äta mycker grönsaker, frukt, baljväxter, fullkorn, magert kött och mjölkprodukter med låg fetthalt. Samtliga livsmedel som innehåller mycket industrisocker, artificiella sötningsmedel, fet (framför allt mättad och trans-fet), kolesterol och natrium bör undvikas. Om du håller dig till whole food dieten och borta från bearbetade livsmedel har du redan tagit ett stort steg framåt!


Fastemetoder som lämpar sig för diabetiker

Idag finns det ett flertal olika fastemetoder och dieter, men inte alla är lämpliga för alla situationer. Utav de många varientarna är Buchinger fasta och periodisk fasta mest gängse och de metoder som rekommenderas oftast av experterna.

Diabetes och fasta enligt Buchinger

Buchinger fastan är en klassisk form av terapeutisk fasta och används på många områden inom medicinen. Här avstår du på fastedagarna helt från fast mat och dricker endast buljong och juicer. Du äter en mycket liten mängd kalorier per dag, helt enkelt för att ge kroppen de näringsämnen som den behöver för basfunktionerna och för att försörja de livsviktiga organen med tillräckligt med kalorier så att de kan fungera som vanligt.

Utan dessa få kalorier, vanligtvis circka 350 kcal per dag, kan det hända att de livsviktiga organen könner sig extremt stressade som skulle göra din kropp mer skada än nytta. Dessa kalorier och näringsämnen tillåter kroppen att avslappna och regenerera under fastan.

            

Fasta som diabetiker med Buchinger

 

Intervallfasta vid diabetes

Periodisk fasta för diabetiker

Periodisk fasta eller intervallfasta är en av de mest rekommenderade fastemetoderna för männsikor som inte får eller vill genomföra en klassisk terapeutisk fastekur. Här handlar det inte om att helt avstår från fast mat eller kalorier, utan principet är att fördela måltiderna annorlunda och att begränsa tiderna där du får äta. Denna form av kosthållning kan diabetiker till exempel använda i form av 5:2 metoden, vad som betyder att du äter som vanligt på 5 dagar i veckan och fastar på 2 dagar. Alternativt kan du också välja 16:8 metoden där du fastar i 16 timmar och äter som vanligt inom de resterande 8 timmarna.

När du äter tar du vanligtvis normal mängder livsmedel och kalorier till dig. Fasteperioderna däremot ger din kropp tid att regenerera sig och att tömma glukos- och glykogenförrådet innan du äter igen. På så sätt ändrar du dina matvanor till hälsosammare tider, eftersom många människor tenderar att småäta hela dagen på soffan eller framför datorn.

Andra fastemetoder

Inte alla diabetessjukdomar är lika och det är inte fastekurerna eller dieterna heller. Det finns många andra fastemetoder som lämpar sig för diabetiker. För en fullständig överblick över hälsofastans former besök gärna vår sida om fastekurer.

Other fasting methods

Försiktighetsåtgärder när man fastar som diabetiker

Det är väldigt viktigt att du regelbundet kontrollerar ditt blodsockervärde när du fastar. Eftersom du gör en stor förändring i dina matvanor och din kropp försöker att anpassa sig kan det hända att du känner dig illa till mods. Informera din läkare eller medicinsk personal på plats om samtliga förändringar i ditt välbefinnande eller blodsockervärde så att de kan hjälpa dig att anpassa din fastekur.

Det är dessutom viktigt att du börjar med några avlastningsdagar redan innan din fastekur. Det betyder att du långsamt styker industrisocker, koffein, alkohol och svårsmälta rätter från din regulära matplan och även långsamt sätter ner antalet kalorier som du tar till dig. Försök att ställa om på lättsmälta livsmedel som frukt, grönsaker, soppor eller fullkorn.

Och slutligen borde du hålla dig till läkarens uppbyggnadsplan eftersom den säkerställer att du bryter fastan utan att chocka din organism. Om återvändningen till vanlig mat inte genomförs korrekt kan det leda till exempelvis elektrolytobalanser som kan göra att du känner dig illa. Låt oss upprepa det igen, informera din läkare direkt när du känner dig illa till mods eller ser förändringar i din blodsockernivå.

Semester med terapeutisk fasta för diabetiker

Läkare är överens om att det är bäst att vila så mycket som möjligt när man fastar. En fastesemester är alltså ett fantastiskt val! Du kommer inte bara vara omgiven av experter som är väl utbildade när det gäller fasta och allt som tillhör det, utan du kommer också att tillbringa din semester i en av de vackraste regionerna.

Programmen innehåller även aktiviteter och föredrag som passar till fastan och du kommer inte att ha någon sittande vid bordet bredvid med chokladkaka medan du försöker att njuta av en grönsaksbuljong. Dessa program skapades med tanke på din hälsa och din succé! Unna dig själv en välförtjänad paus medan du också gör något bra för din hälsa: Kan man förvänta sig mer av en semester?

Läkaruppsyn och rådgivning

Våra program med terapeutisk fasta inkluderar konsultationer med läkare och medicinsk personal. De kan inte bara ge dig råd angående ditt tillstånd från ett nytt perspektiv, utan också anpassa din fastekur så att du uppnår bästmöjliga resultat. Under din vistelse kommer personalen att övervaka din framgång och hjälpa dig att hålla koll på blodsocker och insulin. Skulle du ha frågor eller betänkanden kommer det alltid att vara någon på plats som är insatt i fastan och processen och kan hjälpa dig vidare.

Dessa experter kommer heller inte att låta dig gå hem utan rådgivning och instruktioner. De kommer att hjälpa dig genom uppbyggnadsdagarna först och ger dig sedan råd och rekommendationer för din kosthållning och din husläkare för att säkerställa att du kan göra det bästa av din vistelse.

 

 

Fasta med diabetes med läkaruppsyn
Diabetes och fasta

Den bästa programlängden

Idealisk är ett fasteprogram på minst 14 dagar. Allmänt är detta den optimala tidsperioden för den nystart och aktivering som din kropp behöver för att hjälpa dig med positiva och hållbara livsförändringar. Om du inte har tid för en två veckors fastesemester kan programmen anpassas till tiden som står till förfogande. Tar dig så mycket tid som möjligt för att ge din hälsan den uppmärksamhet som den förtjänar.

Så här förbereder du dig

Innan du beger dig på din fasteresa, vänligen vända dig till en läkare av ditt förtroende för att få reda på om en fastekur är rätt för dig. Prata om de olika fastemetoderna och dieterna eftersom några kanske passar bättre än andra. För att läara dig mer om de olika typerna av fastan besök gärna vår sida om fastekurer.

I ett nästa steg borde du samla din medicinska historia, så detaljerad som möjligt. Bäst vore det att få den på engelska, om möjligt. Läkarna i hotellen och klinikerna kommer att göra sina egna bedömningar och i några fall även att ta blodprov på plats, men ju mer information de redan har, desto bättre kan de hjälpa dig. Ta dessutom med dig all medicin som du aktuellt äter, vare sig insulin eller enkla multivitaminer.

 

 

Fasta med diabetes

Och slutligen är det bra om du börjar anpassa din diet redan innan ankomst på fastehotellet. Börja med att utelämna svårsmälta och fetthaltiga livsmedel, bearbetate ingredienser, koffein och onödig socker. Gör förändingarna steg för steg över ett par dagar eller en vecka genom att äta flera små måltider per dag som huvudskligen består av frukt och grönsaker såväl som buljonger och juicer. På så sätt kommer omställningen till fastan att vara enklare för dig.

Glöm dessutom inte att hålla koll på dina blodsocker- och insulinvärden när du ställer om din kosthållning. Ifall din läkare rekommendera att inte ställa om dieten innan ankomst på hotellet, håll dig till dessa instruktioner. Skulle du känna dig illa till mods på grund av kostförändringen, vänligen kontakta din läkare.

Din expert

Jag hjälper dig gärna personligen: 00 46 10 750 26 20

Eller kontakta oss: Skicka förfrågan

Upptäck våra populäraste hotell för fasta för diabetiker

Se vårt breda utbud av faste- och dietprogram, inklusive måltider, konsultationer med experterna, behandligar och mer! Om du är osäker på vilket program som passar bäst för dig, kontakta våra experter. De rekommenderar gärna ett specifikt hotell eller en klinik.


FAQ – Tips för diabetiker som vill fasta

Ska diabetiker fasta?

Om en diabetiker ska fasta beror störstadels på de individuella medicinska faktorerna och på ditt hälsotillstånd i allmänhet. Om en fastekur låter som någonting som du gärna skulle vilja prova, prata med din läkare för att se om den kan rekommendera det. Det kan visserligen vara ett hjälpsamt medel för att bekämpa sjukdomen.


Kommer man att bli frisk från diabetes med fastan?

Även om några patienter har succé med att motverka eller omvända diabetes finns det ingen garanti på att man kan bli fullständigt eller långvarigt frisk från diabetes. Även efter en fastekur är en livslång hälsosam kosthållning och motion avgörande för din succé med att kontrollera sjukdomen.


Hur hjälper fasta med diabetes?

Fasta hjälper dig att återfå kontrollen över insulin- och blodsockernivån därför att det tömmar sockerförråden i kroppen och ger din bukspottskörtel och din lever möjligheten att avslappna och avgifta. Dina organ kommer under fastans olika faser även att börja att regenerera sig på cellnivå, vad som ibland kan förbättra eller även återställa organfunktionen på ett naturligt sätt.


Ska jag fasta när jag lider av graviditetsdiabetes?

När du lider av graviditetsdiabetes ska du inte fasta! Prata med din läkare eller förlossningsläkare om en form av periodisk fasta är möjlig. Ändra inte din kosthållning eller dina matvanor utan att fråge en läkare om råd.

Sammanställ din individuelle fastesemester för diabetiker

Andra gäster intresserade sig även för