Vad är diabetes?
Kort sagt är diabetes en kronisk sjukdom som innebär att personen har en hög blodsockernivå och inte förmår att reglera insulin- och glukosnivån utan hjälp utifrån. Behandlingen varierar beroende på typen, men består vanligtvis av en form av injicerbar insulin eller oralt ätbar medicin för att reglera hormon- och sockernivån samt av att kontrollera hur sockret tas upp av kroppen.
Dessa är de tre allmänt kända typerna av diabetes:
Diabetes typ 1:
Kroppen har brist på insulin eftersom bukspottskörteln inte prodcerar tillräckligt mycket insulin. Vanligtvis finns det en genetisk riskfaktor, men människorna är ofta ändå friska, äter hälsosamt och motionerar regelbundet. Även om det kan inträffa när som helst ligger tisdpunkten för insjukningen oftast i barn- eller ungdomen. Typ 1-diabetiker använder vanligtvis insulinsprutor eller en insulinpump för att stabilisera hormon- och sockernivån.
Diabetes typ 2:
Den avgörande faktorn hos denna typ är insulinresistens. Kroppen producerar inte längre tillräckligt med insulin och reagerar inte längre på hormonerna som den ska. Fastän genetiska faktorer kan spela en roll förekommer denna typ av diabetes vanligtvis hos människor som lever ohälsosamt: brist på motion, dålig kosthållning och övervikt. I motsats till diabetes typ 1 är det för det mesta vuxna som insjuknar. Läkare rekommenderar en kombination av diet, träning och medicin för att behandla sjukdomen. Några människor lyckades vända på sitt tillstånd genom att rigoröst ställa om sina livsvanor och gå ner i vikt, så att de inte längre behövde medicin.
Typ 3:
Den sista kända typen är graviditetsdiabetes. Denna förekommer hos kvinnor som tidigare inte hade diabetes med utvecklade det under graviditeten. Vanligtvis försvinner det efter förlossningen.
De bästa erbjudandena för fasta med diabetes
Fördelarna med fasta för diabetiker
Efter fastan
För diabetiker är uppbygnadsfasen av fasteprogrammet, där man återgår till fast mat, nyckeln till att vänja sig vid den nya livsstilen. Det är viktigt att du följer läkarens rekommendation angående vad och hur mycket du får äta de följande dagarna för att inte yttelrigare belasta kroppen och skapa elektrolytobalans.
När du bryter fastan har du chansen att ställa om din kosthållning vad som är särskilt viktigt för typ 2-diabetiker. Du har rensat din kropp från skadlig mat och kan nu förändra din livsstil genom att hålla dig till färska ingedienser och utelämna industrisocker, sötningsmedel, alkohol och koffein. Om allt går perfekt förblir dina blodsocker- och insulinvärden stabila efter fastekuren och det är nu upp till dig att upprätthålla dessa värden med nyttig mat och regelbunden motion.
Kosthållning för diabetiker
Läkare och experter rekommenderar att diabetiker ska äta mycker grönsaker, frukt, baljväxter, fullkorn, magert kött och mjölkprodukter med låg fetthalt. Samtliga livsmedel som innehåller mycket industrisocker, artificiella sötningsmedel, fet (framför allt mättad och trans-fet), kolesterol och natrium bör undvikas. Om du håller dig till whole food dieten och borta från bearbetade livsmedel har du redan tagit ett stort steg framåt!
Fastemetoder som lämpar sig för diabetiker
Idag finns det ett flertal olika fastemetoder och dieter, men inte alla är lämpliga för alla situationer. Utav de många varientarna är Buchinger fasta och periodisk fasta mest gängse och de metoder som rekommenderas oftast av experterna.
Försiktighetsåtgärder när man fastar som diabetiker
Det är väldigt viktigt att du regelbundet kontrollerar ditt blodsockervärde när du fastar. Eftersom du gör en stor förändring i dina matvanor och din kropp försöker att anpassa sig kan det hända att du känner dig illa till mods. Informera din läkare eller medicinsk personal på plats om samtliga förändringar i ditt välbefinnande eller blodsockervärde så att de kan hjälpa dig att anpassa din fastekur.
Det är dessutom viktigt att du börjar med några avlastningsdagar redan innan din fastekur. Det betyder att du långsamt styker industrisocker, koffein, alkohol och svårsmälta rätter från din regulära matplan och även långsamt sätter ner antalet kalorier som du tar till dig. Försök att ställa om på lättsmälta livsmedel som frukt, grönsaker, soppor eller fullkorn.
Och slutligen borde du hålla dig till läkarens uppbyggnadsplan eftersom den säkerställer att du bryter fastan utan att chocka din organism. Om återvändningen till vanlig mat inte genomförs korrekt kan det leda till exempelvis elektrolytobalanser som kan göra att du känner dig illa. Låt oss upprepa det igen, informera din läkare direkt när du känner dig illa till mods eller ser förändringar i din blodsockernivå.
Semester med terapeutisk fasta för diabetiker
Läkare är överens om att det är bäst att vila så mycket som möjligt när man fastar. En fastesemester är alltså ett fantastiskt val! Du kommer inte bara vara omgiven av experter som är väl utbildade när det gäller fasta och allt som tillhör det, utan du kommer också att tillbringa din semester i en av de vackraste regionerna.
Programmen innehåller även aktiviteter och föredrag som passar till fastan och du kommer inte att ha någon sittande vid bordet bredvid med chokladkaka medan du försöker att njuta av en grönsaksbuljong. Dessa program skapades med tanke på din hälsa och din succé! Unna dig själv en välförtjänad paus medan du också gör något bra för din hälsa: Kan man förvänta sig mer av en semester?
Upptäck våra populäraste hotell för fasta för diabetiker
Se vårt breda utbud av faste- och dietprogram, inklusive måltider, konsultationer med experterna, behandligar och mer! Om du är osäker på vilket program som passar bäst för dig, kontakta våra experter. De rekommenderar gärna ett specifikt hotell eller en klinik.
FAQ – Tips för diabetiker som vill fasta
Ska diabetiker fasta?
Kommer man att bli frisk från diabetes med fastan?
Hur hjälper fasta med diabetes?