Hälsoindikationer och -problem Översikt

Hitta rätt kur för just dina besvär

Hjärtlig välkommen till vår värld av hälsokurer och hälsoresor! Du vill veta hur en specifik sjukdom kan behandlas under semestern? Då har du hittat precis rätt här! På denna sida hittar du en översikt över de olika indikationerna och sjukdomarna som vi erbjuder kursemestrar för.

Jag har ... Vad kan jag göra?

För varje människa kommer en gång tidspunkten där hon kämpar med de första kroppsliga besvär, för några kommer den allt för tidigt. En hälsosam semester kan ge ett viktigt bidrag till att åkommor inte förvärras, utan lindras och i några fall även helas komplett.

Utöver de listade vanliga huvudsjukdomsbilderna finns det naturligtvis många andra som kan behandlas. I det följande får du ytterligare information om alla indikationer som finns hos oss och om sjukdomar som dessa indikationer täcker.

Översikt över Hälsoindikationer


spadreams logo transparent background

Hälsosam semester med SpaDreams

I över 40 har vi varit aktiva som specialistarrangör för hälsoresor. Programmen som vi erbjuder med våra spahotell-partner väljs ut enligt specifika hälsotyngdpunkter och kännetecknas med hjälp av indikationer så att du som kund kan hitta precis rätt program för dina besvär.

Genom att klicka på indikationerna får du ytterligare information och kommer fram till de speciella erbjudandena. För individuell rådgivning: Kontakta oss!

Alla Hälsoindikationer i detalj

Gruppen av Rörelseapparat-indikationer

Ordet „rörelseapparat“ hörs väldigt ofta i sammanhang med hälsosam semester. Roligt nog kan nästan ingen föreställa sig något konkret under begreppet när hen hör det för första gången. Var det så för dig? Helt principiellt menas med ”rörelseapparat” alla delar av kroppen som används för rörelserna. Det är rätt så många. Därför har vi delat upp detta område i olika grupper.

Typiska diganoser och symptom inom området rörelseapparat: Ryggbesvär, muskelbesvär, långvarig smärta och orörlighet efter operationer eller skador, idrottsskador, seninflammationer, stukningar, ont i lederna, artrit, fibromyalgi, karpaltunnelsyndrom, tennisarm, golfarmbåge, lumbago, osteoporos, slemsäcksinflammation, reumatiska sjukdomar, bechterews sjukdom, scheuermanns sjukdom, pisksnärtsskada / whiplashskada.


1) Diskbråck och ryggraden

Programmen för diskbråck och ryggraden innehåller behandlingar som speciella ryggmassager eller varma gyttjeinpackningar. Dessa kompletteras vanligtvis med erbjudanden som rygg-gymastik. Beroende på programmets intensitet kan det även innehålla en omfattande diagnostik och specialist-behandlingar. För denna indikation finns det dock även många lättare program som syftar på att verkligen slappna av ryggraden och diskarna. Dessa program är perfekta för människor som ofta sitter böjd över skrivbordet eller som har förlyftat sig.

Alla program som passar till med indikationen: Diskbråck och ryggraden


2) Reumatism / Leder / Artrit

Denna indikation omfattar alla program som huvudsakligen syftar på inflammationer vid reumatism, lederbesvär och artrit. Oftast har de naturliga läkemedlen som termalvatten eller hälsolera motsvarande anti-inflammatoriska egenskaper och behandlingarna är smärtlindrande. Beroende på kurform och behandling kan det ofta nås fram till att gästerna behöver mindre läkemedel för en viss tid efter terapin.

Alla program som passar till indikationen: Reumatism / Leder / Artrit


3) Ryggbesvär

Som namnet redan visar har dessa program alla målet att lindra ryggbesvär eller, ifall det är möjligt, att bota besvären helt och hållet. Även här är avslappnande termalbad eller massager oftast en central beståndsdel av programmet.

Alla program som passar till indikationen: Ryggbesvär


4) Osteoporos / Skelett

Med dessa program står skelettet och benen i fokus. Så kan till exempel benmetabolismen stimuleras på grund av sammansättningen av några hälsovatten. Därutöver är motion och den rätta dieten avgörande – under semestern kan du börjar och lära dig båda och sedan fortsätta hemma.

Alla program som passar till indikationen: Osteoporos / Skelett


5) Rörelseapparaten (övriga)

Om du i allmänhet vill göra något för din rörlighet och din kroppsmedvetenhet kan du använda vår kollektiva indikation "rörelseapparaten". Den innehåller alla program som tillhör dessa huvudområden, inklusive många korta program som är bra för att förebygga och är riktigt roliga och avkopplande hälsoresor.

Alla program som passar till indikationen: Rörelseapparat (övriga)


Gruppen av Hud-indikationer

På detta område handlar allt om våran hud och dens funktioner. Som en av våra största organer, som oftast kan ses av var och en, förtjäner den särskilt vård och uppmärksamhet.

Typiska diagnoser och symptom inom området hud-indikationer: Psoriasis, vitiligo (piebaldism), eksem, akne, allergiska reaktioner av huden.


1) Hud / Allergier

Under indikationen Hud / Allergier samlas alla program vars fokus ligger på hudens välmående. Dessa program har två aspekter. Den första är en skönhets-aspekt som ska stärka huden så att den ser ut så strålande-ung som möjligt. Därutöver finns det även helande program som syfter mer på att behandla konkreta hudproblem som allergiska utslag, retningar, rodnad eller akne.

Alla program som passar till indikationen: Hud / Allergier


2) Eksem / Psoriasis

Detta är så att säga nivå 2 av hud-indikationerna. Det handlar om sådana hudsjukdomar som ofta inte kan botas och som belastar de drabbade människorna. Förutom psoriasis och eksem (som förekommer oftast) tillhör även vitiligo och iktyos till gruppen. I dessa fall behövs det oftast speciella hälsoklimat och kurterapier för att lindra symptomen och stilla dem för en viss tid. De två stora kurgrenar är Klimatkur vid Döda Havet eller Ayurveda Psoriasis Kuren.

Alla program som passar till indikationen: Eksem / Psoriasis

 


Gruppen av indikationerna Nerver och Stress

I denna grupp handlar det mycket ofta om balansen mellan kropp och ande, respektive mellan kropp och själ. Allt mer stress, belastning på grund av oljud och ljus i storstäderna, konstant tillgänglighet, permanent överansträngning eller saknande work-life-balance tillhör de vanligt förekommande orsakerna i detta område. Alla påverkas här, work-aholics såväl som familj-manager eller människor med socialt starkt krävande yrken.

Typiska diagnoser och symptom inom området nerver och stress indikationer: konstant huvudvärk, ljuskänslighet, migrän, svaghet, rastlöshet, rädsla att misslyckas, omåttlig nervositet, för höga krav och överansträngning, irritabilitet, konstant trötthet, nervösa tics, sömnstörningar, ångestdiarré, tinnitus, depression.


1) Migrän

Vid denna indikation handlar det om problem med huvudvärk och migrän. I detta område finns det huvudsakligen holistiska hälsokurer, som t.ex. Ayurveda-kurer hos migrän, då det är nödvändig att inte bara lindra de akuta symtomen untan också att hitta och få slut på orsaken.

Alla program som passar till indikationen: Migrän


2) Stress / Utmattning

Stress och utmattning är denna grupps huvudindikation. Vi alla känner till detta. Från tid till tid behöver vi helt enkelt en paus, vi måste lämna vardagen bakom oss och koppla av ordentligt. Programmen är avslappnings-erbjudanden av extraklass. Det är inte bara några nätter på ett hotell, nej, på plats finns det även motsvarande behandlingar som främjar avslappningen ännu mer. Dessutom handlar det sig om hotell i vackert läge med en lugn atmosfär. Egentligen kan var och en av oss gott behöva en sådan time-out 2-3 gånger om året.

Alla program som passar till indikationen: Stress / Utmattning

 


3) Neurologiska besvär

De som inte regelbundet unnar sig en paus och tillåter för många saker att ”gå på nerverna” kommer förr eller senare att behöva ett program som fokusserar på att regenerera och återställa nervkostymen. Dessa program är utformade för att bryta denna cykel. Genom att kombinera retardation, tillräcklig sömn och avslappnande behandlingar kan du vila och ladda dina batterier.

Alla program som passar till indikationen: Neurologiska besvär


4) Utbrändhet / Depression

Genom permanent tillgänglighet via mobiltelefon och e-post såväl som kontinuerlig sensorisk påverkan som musik, videor, reklam osv. upplever många människor en regelrätt överstimulering och blir så småningom irriterade och olyckliga. En burn-out/utbrändhet kan vara resultatet, som vanligtvis också ackompanjeras av en depression. Våra erbjudanden med indikationen utbrändhet / depression är så att säga den sista chansen att vända saker. Djup avslappning och stresshantering står i förgrunden för dessa program. I vissa fall ingår även psykologsamtal. Dessa är vanligtvis bara på engelska eller på hotellets språk. Vi vill här också påpeka för er att våra program, även om de är av god kvalitet, inte kan ersätta den eventuellt nödvändiga vården av en psykolog.

Alla program som passar till indikationen: Utbrändhet / Depression

 


Gruppen av indikationerna Ämnesomsättning och Kosthållning

Vår ämnesomsättning är så att säga vår kropps motor som använder kolhydrater, proteiner, fetter, mineraler och vitaminer som finns i vår mat för att hålla alla kroppens funktioner igång. Denna grupp handlar främst om metaboliska störningar och de tillhörande symtomen. Eftersom dessa hänger ihop med vår kosthållning sammanfattas också kosthållningsindikationerna i denna grupp.

Typiska diagnoser och symptom inom området ämnesomsättning och kosthållning: Typ 1- och typ 2-diabetes (sockersjuka), störningar i sköldkörteln (över- eller underfunktion samt Hashimoto), gikt, lipidmetabolismstörningar (t.ex. för hög kolesterol), fetma, flatulens, pankreatit, diarré, förstoppning, inflammation i magslemhinnan, irritabel tarm.


1) Metabolism / Mage / Tarm

Programmen med denna indikation är lämpliga för att stimulera ämnesomsättningen och för att behandla besvär i magen, tarmen och matsmältningen. Besvär med levern, gallan och bukspottkörteln faller också i detta område. Som programkomponenter hittar du till exempel dryckeskurer (hälsovatten för inre använding), specialdieter (som t.ex. hälsofasta), men också speciella termalbad och motsvarande massage.

Alla program som passar till indikationen: Metabolism / Mage / Tarm


2) Fetma / Övervikt

Indikationen "Fetma och Övervikt" inkluderar program kring ämnet att gå ner i vikt och bli av med fetma. Många program erbjuder minskad kost och försöker att hjälpa till med livsstilsförändringarna med näringsrådgivning och ämnesomsättnings-analys för att varaktigt minska vikten. Du hittar korta lättare program (Viktminskning kick start eller Detoxveckor) samt långa intensivare program (Professionella viktminskningskurer) i vår portfölj. Vi kan dock lova dig en sak direkt: Program som annonserar "Du kommer att förlora 10 kilo på en vecka", hittar du inte på våra hotell. Dessa löften är oftast osanna, viktminskningsmetoderna som används är ohälsosamma och viktminskningen inte långvarig. Hos SpaDreams är din hälsa viktigast och våra program för fetma och övervikt ställer högre krav.

Alla program som passar till indikationen: Fetma / Övervikt

 


3) Diabetes

Diabetes är också en ämnesomsättningsstörning. Dessa speciella program försöker balansera ämnesomsättningen och normalisera blodsockernivåerna. Eftersom diabetes bara är botbar i några få former fokuserar programmen här på lindring av symtom och samsjuklighet, samt förbättring av livskänslan. Dessutom kan det i vissa fall leda till en läkemedelsreduktion.

Alla program som passar till indikationen: Diabetes


Gruppen av indikationerna "Runt om organerna"

Denna grupp handlar om alla organer som finns inne i kroppen. I denna grupp begränsar vi oss till exakt de diagnoser och symtom som kan behandlas inom ramen av en hälsosam semester.

Typiska diagnoser och symptom är: Lågt blodtryck, dålig cirkulation (pga brist på motion), genomblödningsrubbningar, astma, njursten, gallsten, högt blodtryck, gynekologiska besvär, uveit, revitalisering efter avsluten cancerbehandling.


1) Hjärta / Blodkärl / Cirkulation

Bakom denna indikation döljer sig program som syfter på att stärka och förbättra (blod-) cirkulationen. Ofta arbetas det med bad och duschar, till exempel med växelbad (först varmt och sedan kallt vatten) – men bara mycket kort, för i dessa utvidgar sig kärlen först och dras sedan samman under de korta intervallen med kallt vatten. Men oroa dig inte, det här är mycket trevligare än när du ställer in duschen till "iskall" hemma. Dessa program är intressanta vid problem med arterioskleros, åderbråck eller trombos.

Alla program som passar till indikationen: Hjärta / Blodkärl / Cirkulation

 


2) Högt blodtryck

Med indikationen högt blodtryck förses hos oss program som ska hjälpa till att hantera högt blodtryck. Som regel finns här lugna avslappnande progam som också innehåller element av stresshantering. Dessutom finns här kurer för viktminskning, då övervikt är ytterligare en riskfaktor för människor med hypertoni.

Alla program som passar till indikationen: Högt blodtryck


3) Njurar / Urinvägar

Besvär med njurarna och urinvägarna kan vara mycket smärtsamt, för att inte tala om konstant urinering. Programmen med vår indikation njurar och urinvägar kan hjälpa där. Detta är till stor del termalkurer där termalvattnet och de extra ordinerade individuella behandlingar målmedvetet stärker njurarna och urinvägarna. Förutom termal- och komplexa hälsokurer hittar du här också klassiska Ayurveda-kurer som också känner till riktade behandlingar för njurar och urinvägar och kan anpassas individuellt och motsvarande på plats.

Alla program som passar till indikationen: Njurar / Urinvägar

 


4) Luftvägar / Astma

Indikationen luftvägar / astma innehåller kurorter, spahotell och kurformer vars fokus ligger på lungan och luftvägarna. Förutom astma tillhör också bronkit, vissa lungsjukdomar och långvarig förkylning till denna indikation. Programmen äger oftast rum i kurorter i vilka det härskar antingen ett stimulerande klimat (t.ex. kustregioner) eller lugnande klimat (t.ex. medelhöga bergsområden). Alternativt kan det finnas saltgrottor, hälsogrottor eller liknande inrättningar. Om de speciella behandlingarna (som inhalationer) inte nämns direkt i programmet kommer kurläkaren att ordinera dem som en del av de individuella kurbehandlingarna.

Alla program som passar till indikationen: Luftvägar / Atsma


5) Gynekologiska besvär / Urologiska besvär

Kära kvinnor, denn indikation är endast för er! Ibland har vi helt egna förargelser som menstruationsbesvär, buksmörtor, huvudvärk, migrän eller övergångsåldern med sina värmevallningar. Naturligtvis finns det även hälsohotell som är specialiserade på att vi mår bättre i vår kropp. Och precis dessa erbjudanden finns i denna rubrik.

Alla program som passar till indikationen: Gynekologiska besvär / Urologiska besvär

 


6) Syn / Hörsel / Tandvård

Program med denna indikation är oftast holistiska ayurvediska hälsokurer, därför att det finns specifika behandlingar för ögonen och öronen i Ayurvedan. Oftast handlar det om sköljningar eller inpackningar för att behandla inflammerade eller trötta ögon. Detsamma gäller även för öronen. Några få av dess erbjudanden finns även på europeiska spahotell. Det handlar dock inte i något fall om motsvarande operationer. Program inom området tänderna finns mest i Ungern, eftersom det ofta finns professionella tandkliniker här som är direkt kopplade till hotellen. Utöver den första konsultationen ingår vanligtvis inga ytterligare tandvårdsbehandlingar. De kan dock bokas på plats när du bokar en termalkur.

Alla program som passar till indikationen: Syn / Hörsel / Tandvård


7) Cancer Rehabilitering

I denna indikation hittar du program för att stärka kroppen efter en avslutad cancerbehandling. Det handlar om återupplivning och återuppbyggnad av immunsystemet som försvagades på grund av kemoterapin. Många av dessa erbjudanden är holistiska kurer som dessutom också innebär att smälta upplevelsen, återfå den inre balansen och hitta tillbaka till en bättre kroppskänsla. Mycket populära för detta är till exempel de klassiska Ayurveda-kurerna.

Alla program som passar till indikationen: Cancer rehabilitering


Indikationer vs. Sjukdomar – Vad är egentligen indikationer?

Du som börjar att syssla med hälsoresor snubblar snart över begreppet ”indikation”. Ordet härleder sig från det latinska ordet indicare vilket betyder ”indikera”. I sammanhang med hälsosamma semestrar används indikation som samlingsbegrepp som ”indikerar” vilken kurort eller vilken kurform som är lämplig för vilka sjukdomsformer – en hälsoindikator. Det är enklast att förstå med hjälp av ett exempel: Så finns det till exempel indikationen ”luftvägar / astma” och denna omfattar återigen sjukdomar som bronkit, astma och luftvägsinfektioner, kronisk förkylning osv. Ifall en kurort är särskilt bra för luftvägarna på grund av det lokala stimulerande klimatet kan kurorten eller även kurerna som finns där ha ”luftvägar / astma” som indikation. Du som intresserar dig för resan vet sedan: ”Jag har bronkit. Om jag reser till denna kurort och gör en passande kur kan jag förbättra mitt hälsotillstånd.”

Indikationer ger alltså information om olika kunskaper på spahotellen på grund av den medicinska utrustningen, personalen och naturläkemedlen som finns på plats. Om ett behandlingsprogram innehåller en av indikationer från ovanstående lista över sjukdomar är det lämpligt för behandling av sjukdomar som associeras med indikationen. Antingen kommer sammanhanget att vara omedelbart synligt med behandlingarna som ingår i paketet eller så hittar du detaljerad information om hälsohotellets specialisering på hotellsidan.


Vad är kontraindikationer?

I motsats till indikationer, som indikerar i vilka fall en kur kan hjälpa, finns det förstås också kontraindikationer som förklarar i vilka fall en kur inte är bra. Dessa bör inte skojas bort och ifall du tvivlar kan du prata om dina reseplaner med läkaren. Målet är ju att du blir friskare och starkare under semestern och inte att den förvärrar sjukdomen. Här är ett exempel för typiska kontraindikationer: Varma termalbad är ansträngande för cirkulationen. Därför borde människor med akuta cirkluationsrubbningar inte göra en kur som huvudsakligen består av varma termalbad. Förutom de kur-specifiska kontraindikationerna finns det även allmänna kontraindikationer. Detta är en lista med omständigheter under vilka en kur allmänt sett inte är meningsfull. Ett typiskt exempel är en stark akut infektion. När kroppen är så svag borde man inte besvära den ännu mer.

Tips för bokning av en hälsosam semester med indikations-tyngdpunkt

 • Vänligen prata med din behandlande läkare inför reseplaneringen. Hen känner till ditt hälsotillstånd bäst och kan uppmärksamma dig på möjliga kontraindikationer.
 • Förbereder dig för ingångskonsultationen med kurläkaren, terapeuten eller Ayurveda-specialisten. Ta med dig besked och diagnoser som kan vara till nytta. Dessutom kan det vara bra att översätta de viktigaste orden i din sjukdomshistoria till engelska i förväg, så att du inte behöver leta efter ord i samtalet med läkaren och kan meddela allt som är viktigt.
 • Kurmedicinska behandlingar ordnieras alltid först efter ingångsundersökningen och ingångskonsultationen med läkare. Skulle läkaren ha medicinska betänkanden kan det alltid hända att du inte får göra vissa behandlingar. Vänligen ha förståelse för detta, alla inblandade vill ju att din hälsa förbättras och inte försämras.
 • Om du nu inte är säker på om hotellerbjudandet/kurprogrammet som du hittade passar till dina önskemål, meddelar gärna ditt ärende till oss inför reseplaneringen. Vi hör gärna med spahotellen angående komplicerade medicinska omständigheter i förväg och låter bekräftas att resan är meningsfull.
 • Boka i god tid, det betyder gärna även ett halvt år i förväg. Detta ger dig flera fördelar: Du kan dra nytta av intressanta specialerbjudanden för tidig bokning, i allmänhet är alla rumskategorier fortfarande tillgängliga och du har det fria valet. Boka inte för kort. Semester är en dyrbar vara och ibland vill du bara inte offra 14 dagar, där kanske 7 dagar skulle räcka. Men alltför ofta upplever vi att uppsatta mål inte uppnås, eftersom det helt enkelt inte är genomförbart på kort sikt. Så boka inte för kort.
spadreams logo transparent background

10 anledningar att boka med SpaDreams

 • Bra hotell urval
 • Bästa prisgaranti
 • 99% glada kunder
 • 40 års erfarenhet
 • Expertråd
 • Personlig semester
 • Enastående kvalitet
 • Stöd från Start till Slut
 • Dataskydd
 • Senaste resetrenderna

Våra populäraste program för en 2 veckors hälsokur


Hitta din semester som passar till den önskade indikationen

Filtrera hotellerbjudandena med Resetema > Indikationer