Resa till Cypern

Upplev fascinerande och avslappnande kultur

Tips: Våra mest populära hotell för din Cypern-semester

Boka din resa till Cypern nu med dess fascinerande kultur och natur. Atmosfär som ger dig full avkoppling.

Kristallklart, azurblått vatten, som elegant slingrar sig runt naturformade klippor, gröna skogar och förtrollade vattenfall. Utförska legendariska skatter från de tidigaste spåren av mänsklig bosättning - Cypern är en fascinerande ö som är en mix av Grekland och Turkiet i östra Medelhavet. Har du alltid längtat dit? SpaDreams erbjuder dig en semesterupplevelse som är anpassad till just dig och dina behov.

Trots det varma klimatet och varma vattnet i regionen har Cypern en behaglig temperatur och en rik och stor mängd olika naturupplevelser att erbjuda. Förutom citrusfrukter, vin och olivträd finns många goda grönsaker som odlas i bördig "mark av röd jord". Efter att ha utforskat ön sent på kvällen i de historiska kuststäderna kan du sätta dig och njuta på en restaurang med en ljummen bris och ett glas gott vin från cypriotiska vingårdar, prova och smaka på olika lokala specialiteter.

Slappna av totalt och släpp alla måsten på någon av alla de moderna och högkvalitativa spahotellen som SpaDreams erbjuder. Njut av behandlingar, wellness, spabehandlingar och massage på högsta nivå. Lämna all din stress bakom dig och ha tid för dig själv. Cypern är platsen för dig!

Ön, som också är känd som hem för Afrodite, är ett utmärkt semestermål under hela året på grund av det milda klimatet även under vintern. Medelhavsklimatet och de gynnsamma effekterna av de marina resurserna som t.ex. sjögräsextrakt eller rik terapeutisk lera, är perfekta för att hjälpa till vid t.ex. hudsjukdomar.

Det kvittar om Grekland förklarades till Afrodites födelseplats på grund av landets skönhet eller om ön är så vacker just för att en gudinna föddes där. Men en sak är säker: Cypern är en fantastiskt fin plats. Långa sandstränder vid det lysande blå havet, gröna kullar och berg fulla av goda dofter lockar tillsammans med pittoreska kustorter, människornas gästvänlighet och de kulinariska njutningarna. Cypern har länge bildat en länk mellan Europa och Asien. Detta syns än idag i de olika intrycken och artefakterna som vittnar om tiden. Allt detta gör din semester till en avkopplande njutning.

Fakta

Officiellt namn: Kypriaki Dimokratia/Kibris Cumhuriyeti (Republiken Cypern)
Läge: Ö i Medelhavet, söder om Turkiet
Yta: 9251 km²
Huvudstad: Nicosia
Befolkning: Nord- och Syd-Cypern: 1,19 miljoner
Religiösa och etniska grupper: Nord- och Syd-Cypern: 78% grekiskt-ortodoxa, 18% muslimer/ 77% greker, 18% turkar
Språk: Grekiska (officiellt språk i Syd-Cypern), turkiska (pfficiellt språk i Nord-Cypern)
Geografi: Centrala slätter med berg i södra och norra delen av landet, kuperade slätter vid sydkusten. Högsta punkten:
 Olympus (1951m)
Tidszon: Östeuropeisk tid (UTC + 02:00)
Politik och ekonomi: Presidialdemokrati, BIP Sydcypern: 17,4 miljarder EUR (2015)
Valuta: Euro (sedan 2008)

Ankomst

Du kan resa till Cypern med båt, men de flesta väljer att flyga.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
På plats: Resan från söder till norr och vice versa är normalt sett problemfri vid övergångarna. De flesta vägarna i båda delarna av landet är i mediokert skick men bussnätverket är välutbyggt. Det finns inga tåg på Cypern.

Klimat och bästa tiden att resa

 Klimatet på Cypern påverkas av Medelhavet. Det är tempererat med heta, torra somrar och svala vintrar.

Medeltemperaturen på vintern: 11°C (som lägst 5°C i januari)
Medeltemperaturen på sommaren: 28°C (som högst 37°C i augusti)
Vattentemperatur: max. 28°C i augusti

En resa till Cypern lönar sig året runt. Den bästa restiden ligger mellan april och juni och mellan september och oktober eftersom sommarmånaderna kan bli mycket varma.

De finaste semesterområden

Lachi/nordvästra Cypern – Citronlundar och långa sandstränder
Limassol/södra Cypern – Hamnmetropol och pittoresk gammal stadskärna
Paphos – Klippfästningar och turkost vatten

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), Epifanias festen (6 januari),  Green Monday (februari/mars), Grekiska nationaldagen (25 mars), Grekisk-cypriotiska nationaldagen (1 april), grekisk-ortodoxa långfredagen (april/maj – alltid på en fredag), grekisk-ortodox annandag påsk (april/maj – alltid på en måndag), Arbetarnas dag (1 maj), pingst (maj/juni), Maria himmelfärds dag (15 augusti), Frihetsdagen (1 oktober), Ochiadagen (28 oktober), jul (25 december)

Vänligen observera att helgdagarna gäller i republiken Cypern och kan te sig annorlunda i turkiska norra delen av landet.

DOs & DON'Ts

DOs

  • Tänk på vänstertrafiken. Även om du inte kör själv bör du vara extra försiktig. 
  • Var försiktig när du fotograferar. Buffertzonen och andra militära institutioner får ej fotograferas, vilket dock inte alltid framgår eftersom det fattas motsvarande skyltar ibland.

DON‘Ts

  • Var ouppmärksam med tullreglerna. Vid övergången från norr till söder gäller en del regler för import och export som du absolut bör ta hänsyn till.
  • Hyr en bil i förväg. På plats får du oftast bättre erbjudanden, det är även bättre om du kan se bilen på riktigt för att bedömma dess skick.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Kranvattnet har inte alltid drickvattenkvalitet. Välj hellre tappat eller kokat vatten.
Behöver jag en adapter? El-uttagen är inte alltid samma som i Europa, du behöver alltså en adapter.
Hur är sjukvården på Cypern? Sjukvården på Cypern motsvarar inte europeisk standard överallt, vi rekommenderar en resesjukförsäkring med alternativ för hemresa.

Tips & utflykter

 Troodos-bergen

När städernas värme och stränderna blir för mycket på sommaren kan man utmärkt få lite välbehövlig svalka i Trodoos-bergen. Den milda brisen bär dofter av pinjeträd och den månsgidiga, paradisiska naturen med dess härliga skogar och Mufflon-hjordar lockar till upptäcksresor. Bergen har även mycket att erbjuda när det gäller det kulturella. En hel del av de många olika kloster och kyrkor med sina mosaiker hör till UNESCOs världsarv och är lika sevärda som de små bergbyarna.
På vintern lockar berget Olympos till skidåkning med sin snötäckta topp.

Hala Sultan Tekke

Saltsjön i norra delen av ön är ett naturskyddsområde som är ovanligt vackert. Särskilt på vintern är den en fascinerande syn med tusentals rosa flamingos som spenderar vintermånaderna här. På sommaren täcks sjön av ett tjockt saltskikt och ger landskapet en härlig glans. Även Hal Sultan Tekke moskén vid sjöns utkant är värt ett besök. Omgiven av pinje-, citrus- och palmlundar bildar den en viktig vallfärdsort för muslimer tillsammans med Hala Sultans grav och Umm Haram.

Nicosia

Staden kallar sig ofta för Europas sista delade huvudstad. Detta är sant och än idag kan man känna av de olika inflytanden i Nicosia, dock är det ganska enkelt att ta sig från en del till den andra nuförtiden. Gamla staden i södra delen av staden som ligger inom venetianska stadsmurar som bildar en stjärnform är verkligen sevärd på grund av dess muséer, kyrkor, marknader och små gator med mysiga caféer. Även norra delen av staden har många muséer, moskéer och stora platser men är lite lugnare och mer avslappnad än sin motpart. Om man behåller landets problem i bakhuvudet kan man upptäcka och njuta av två imponerande huvudstäder med väldigt olika kulturer och perspektiv på Cypern på bara några timmar.