Resa till Dominikanska Republiken

Spännande karibisk ö<br>

Tips: Våra mest populära hotell för din Dominikanska Republiken-semester

Boka din resa till Dominikanska Republiken och den spännande karibiska ön nu. Vad passar bättre en en time out med total avslappning?
Karibiska antillön Dominikanska republiken är framför allt känd för sina drömstränder med kokospalmer och sitt turkosblå hav. ”Antillernas pärla” är ett av Centralamerikas mest varierade länder: avsides de paradisiska kusterna reser sig majestetiska berglandskap och på dess sluttningar växer väldoftande olivdungar som senare blir till surreala öknar. Här började Amerikas erörvring! På kullerstensgatorna i huvudstaden Santo Domingo mellan praktfulla kolonialbyggnader kommer du snart att känna dig som om du är en del av tiden då de spanska conquistadores behärskade den Nya Världen.

Fakta

Officiellt namn: República Dominicana (Dominikanska republiken)
Läge: Östra delen av ön Hispaniola, stora Antillerna, Karibien
Yta: 48320 km²
Huvudstad: Santo Domingo
Befolkning: 10 miljoner
Religiösa och etniska grupper: 65% katoliker, 18% protestanter, 12% ateister, 5% övriga
Språk: Spanska (officiellt språk)
Geografi: Bergigt i de flesta delarna av landet, bara östre delen är relativt platt, bred dal i norra delen av landet. Högsta punkten: Pico Duarte (3098m).
Tidszon: Atlantic Standard Time (UTC - 04:00)
Politik och ekonomi: Presidialdemokrati, BIP: 67 miljarder USD (2015)
Valuta: Dominikansk peso (aktuella växelkursen hittar du på nätet)

Ankomst

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
På plats: Vägnätverket är välutbyggt runt turistcentrerna. Utanför dessa huvudvägar finns många vägskador som bl.a. uppstått på grund av översvämningar. Du bör vara extra försiktig och defensiv i trafiken eftersom dominikanerna ofta har en ganska aggressiv trafikstil och bryr sig lite om trafikregler. Vi avråder från nattliga åkturer på grund av vägskadorna och risken för rån.

Klimat och bästa tiden att resa

På öns norra del finns ett tropiskt klimat med hög luftfuktighet medan södra delen är mycket torrare. Dominikanska republiken är i farozonen för tropiska orkaner.

Medeltemperaturen på vintern: 19°C/29°C (som lägst 19°C i januari)
Medeltemperaturen på sommaren: 22°C/31°C (som högst 31,5°C i augusti)
Vattentemperatur: max. 28°C från juli till oktober

Eftersom temperaturerna har högsommarnivå året runt finns det inte någon särskild badsäsong. Den populäraste restiden ligger mellan december och april eftersom du har nästan garanterat drömväder då. Var försiktig: mellan juni och november är det hurricane-säsong i Karibien, det händer dock väldigt sällan att Dominikanska republiken hemsöks av cykloner eller orkaner.

De finaste semesterområden

Halvön Samaná – Paradisiska palmstränder med ursprunglig karibisk flärd
Santo Domingo – Res tillbaka i tiden med Nya Världens äldsta stad
La Cordillera Central – Majestetiskt massiv runt om Pico Duarte
Cabarete – Karibiens kitesurf-huvudstad

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), Trettondedag jul (6 januari), Nuestra Señora de Altagracia (21 januari), minnesdag för Juan Pablo Duarte (januari), Självständighetsdagen (27 februari), långfredan (växlande datum), påskdagen (mars/april), annandag påsk (mars/april), Arbetarnas dag (1 maj), Kristi lekamens fest (maj/juni), Restaurationens dag (16 augusti), Nuestra Señora de Las Mercedes (24 september), Författningens dag (november), jul (25/26 december)

DOs & DON'Ts

DOs

  • Ha tålamod. Generellt sett är livet väldigt avslappnat och frimodigt. Du kommer ofta att behöve ha tålamod när saker och ting går lite långsammare än du är van vid.
  • ”Presidente“ på stranden. Få saker är typiskare än en stor öl (Presidente) vid plastbordet i en strandbar med utsikt över havet.
  • Pruta. Det är vanligt att pruta på marknader även när en prislapp finns, det lönar sig ofta.

DON‘Ts

  • Fotografera militären och militära institutioner. Detta beror på vissa skyddområdesagar som syftar på att bevara militära hemligheter.
  • Opassande kläder. Dominikanerna har stort fokus på utseendet. Om du inte är vid stranden försök att inte klä dig för avslappnat.
  • Bada naket. Att bada naken eller utan överdel är extremt oartigt. Vissa All Inclusive-hotell tolerar topless-bad men de flesta hotellen förbjuder nakenbad.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Kranvattnet i Dominikanska republiken bör inte drickas. Man använder tappat vatten när man diskar eller borstar tänder eller kokat vatten i nödfall.
Behöver jag en adapter? Ja, du behöver an adapter, delvis även en spänningstransformator. Här finns bara el-uttag av typ A och B som inte är kompatibla med euroepiska kontakter.
Hur är sjukvården i Dominikanska republiken? Sjukvården i privata sektorn i Santo Domingo är på europeisk nivå men den offentliga sektorn är betydligt sämre.

Tips & utflykter

Punta Cana


Kokospalmer kantar den fina sandstranden som övergår i det turkosblå havet – detta är Costa de Coco en av Dominska republikens mest populära kustremsor. På landets mes östra del ligger lyxiga semesterparadiset Punta Cana, precis där Atlantiska havet och Karibien möts. Den tropiska solen lyser över den fascinerande undervattenvärlden: papegoj- och clowns-fiskar eller Barracuda-flockar simmar genom färgglada skimrande korallformationer. Här kan inte bara dykare njuta – även surfare och solsugna har hamnat på precis rätt plats i Punta Cana.

Laguna Gri-Gri


Vid den vilda romantiska nordkusten i närheten av samhället Rio San Juan liggger Laguna Gri-Gri mellan stora klippor och omges av täta mangrov-skogar. Den lilla naturjuvelen består av en turkosblå sötvattendamm som fylls av en underjordisk flod. Här kommer den till ytan för att flyta till öppna havet via en kanal. Du kan göra en upptäcktsresa med båten och se bisarra klippformationer och grottor med en artrik fauna. Det lönar sig att stanna vid Cuela des las Golondrinas, svalornas grotta.

Ruinas de La Isabela


1493 grundade Christofer Columbus sitt första samhälle i Nya Världen: La Isabela, till äran av drottningen Isabela La Católica som härskade på denna tiden. Idag syns nästan bara grundmurarna av byggnaderna från första kolonialiseringen men både utgrävningsplasten och muséet med utställningen över Conquista är värda ett besök. Båda platser ligger på samhällets areal som idag har gjorts om till Parque Nacional Arqueológico-Histórico La Isabela.

Regioner i Dominikanska Republiken