Resa till Egypten

Känn dig som Cleopatra med en Sparesa

Tips: Våra mest populära hotell för din Egypten-semester

Gör en resa till ett av de mest gåtfulla och historiska länderna, med 4500 år gamla pyramider och upptäck spår av det forntida Egypten.

Gillar du historia och kultur? Gör en resa till de välbevarade städerna Kairo och Alexandria, de är riktiga guldgruvor för historienördar. Titta på några arkeologiska utgrävningsplatser och njut av den varma temperaturen när du promenerar genom de gamla städerna.

Se av spektakulära landskap och de stora pyramiderna i Giza, med den mest kända Cheops-pyramiden och res till Konungarnas dal, i dagens Luxor, där du kan förundras över mer än 60 kungliga gravar.

Men magnifika ruiner och gamla arkitektoniska monument är bara en del av vad du kan förvänta dig i Egypten. Hitta avkoppling i låga sanddyner vid Medelhavet och lugn och balans under en av de många, exklusiva spabehandlingarna vid kanten av Röda Havet med SpaDreams.

Vill du svalka dig från de afrikanska varma temperaturerna? Ta en båttur på den längsta floden i världen - den bördiga Nildalen, där du kan se dadelpalmer och johannesbrödträd eller simma med delfiner i kristallklart vatten vid Sinai halvön.

Den perfekta höjdpunkten på resan upplever du på en kamelrygg på en resa genom nordvästra öknen och savannområden. De karga bergen och klippformationerna leder till de otaliga källorna av färskvatten runt glamorösa livliga oaser.

Området kännetecknas av sin fantastiska historiska kultur, och man förstår varför Egypten fortfarande betraktas som ett magiskt land. Se fram emot thalassobehandlingar och spabehandlingar på din personliga Cleopatra-resa och njut av din sparesa.

  Faraonernas land lockar med dess unika gästvänlighet och positiva attityd. Egypten har länge varit en hamn för många främmande och besökare och än idag hälsar man på varandra med orden ”Ahlan wa Wahlan” (Du är välkommen som vän och du ska ha det lätt).

  Denna mentalitet i kombination med landets skönhet gör din semester till en oförglömlig upplevelse.

  Om du är ute efter spa och avslappning kan du lämna vardagen hemma med många olika erbjudanden – redan på Cleopatras tid var landet en plats för skönhet och vård.

  Fakta

  Officiellt namn: Gumhuriyyat Misr al-Arabiyya (Arabrepubliken Egypten)
  Läge: Nordafrika, mellan Libyen och Sudan vid Medelhavet och Röda Havet
  Yta: 1001450 km²
  Huvudstad: Kairo
  Befolkning: 87 miljoner
  Religiösa och etniska grupper: 90% muslimer (framför allt sunniter), 10% kristna / 99% egypter
  Språk: arabiska (officiellt språk), engelska, franska
  Geografi: ökenlandskap som genombryts av Nildeltat och -dalen. Sinai-halvön. Högsta punkten är Katarinaberget (2629 m)
  Tidszon: östeuropéisk tid (UTC + 02:00)
  Politik och ekonomi: presidientiell demokrati, BIP: 295 mjljarder € (2015)
  Valuta: egyptiskt pund (1 € = 9,1 pund)

  Ankomst

  Egypten har mer än 10 internationella flygplatser – det är enklast och säkrast att flyga till Egypten oavsett varifrån du kommer. Flygplatsen med flest passagerare är Cairo International Airport.

   Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.

   Vaccinationer: Generellt sett rekommenderas vaccinationer mot hepatit A samt hepatit B, meningokokker och rabies vid längre vistelser. Dessutom rekommenderas följande vaccinationer för vuxna: stelkramp, difteri, kikhosta men även polio, påssjukan, mässlingen, influensa och pneumokokker.

   På plats: Om du reser inomlands rekommenderar vi dig att vara del av en grupp. Utrikesdepartementet avråder från individuella resor med bil. Dessutom är Egyptens rälssystem föråldrat – det är bätter att välja flyg om du ska resa en längre sträcka.

   Klimat och bästa tiden att resa

   Egypten har ett klimat som omfattar både medelhavs- och ökenklimat med långa, varma somrar och milda vintrar.

   Medeltemperatur på vintern: 14° C (kustområden), 0-18° C (ökenområden natt-dag)
   Medeltemperaturen på sommaren: 30° C (kustområden), 7-43° C (ökenområden natt-dag)
   Vattentemperatur: (Röda Havet) max. 29° C i juli

   Den bästa restiden är mellan april och maj till september och oktober eftersom det är varmt men inte för hett. November till februari är den bästa tiden för Nil-kryssningar på grund av det milda klimatet. Kustområdet vid Röda Havet är ett skönt resmål året runt.

   De finaste semesterområden

   Nildalen – världens längsta flod och civilisationens vagga
   Röda Havet/Sinai-bukten – simma med delfiner i kristallklart vatten
   Medelhavskusten – slappna av vid ”vita Medelhavet” och se spännande kulturella platser
   Ökenområden – en paradisisk kombination av oaser och klippor

   Semester och festivaler

   • Den islamiska kalendern rättar sig efter månen. Det betyder att helgdagarna ligger på olika datum varje år. Dessutom finns koptiska helgdagar som dock inte är officiella.

     • Koptiska juldagen, profeten Mohammeds födelsedag, koptiska påskfesten, Sinais befrielsedag (25 april), första maj, nationaldagen (23 juli), Eid al-fitr (fastebrytandet), koptiskt nyår, Armed Forces Day (6 oktober), islamiskt nyår.

      Under fastemånaden Ramadan ändras tiderna i offentliga livet. De flesta muslimiska affärerna och restaurangerna har stängt på dagarna och öppnar efter solnedgången. Detsamma kan gälla för myndigheter.

   DOs & DON'Ts

   DOs

   • Respektera klädkoden. Beträd ej moskéer i uppseendeväckande kläder eller utan skor.
   • Ha alltid med dig ditt pass och andra viktiga dokument eller kopior på dem.
   • Pruta. Detta hör till egyptiska mentaliteten och kan vara riktigt kul. Men låt dig inte pressas till affärer du inte vill genomföra.

   DON'Ts

   • Förlita dig på kreditkort. Särskilt i lantligare områden och i mindra affärer och på marknader kan du ofta endast betala kontant.
   • Fotografera utan tillstånd. Ta reda på om det är tillåtet att fotografera särskilda platser eller främmande människor.
   • Dricka alkohol i offentligheten. Egypten är ett modernt land men kulturen är mycket islamiskt präglad. Utanför hotell och restauranger är det förbjudet att dricka alkohol.

   Semestertips

    Kan man dricka kranvattnet? Egyptens kranvatten bör inte drickas eller användas vid tandborstning. Drick hellre tappat vatten eller koka vattnet en längre tid. Du bör även vara försiktig med iskuber.
    Behöver jag en adapter? I stort sett finns det samma uttag i Egypten som i Sverige. Det finns dock alltid undantag - det är en bra idé att ta med sig en universaladapter.
    Hur är sjukvården i Egypten? Sjukvården i och omkring Kairo är i stort sett god. I andra områden kan den dock ofta inte uppfylla västeuropéiska krav. Vi rekommenderar en reseförsäkring med alternativ för hemtransport eftersom behandlingen kan bli väldigt dyr annars.

    Tips & utflykter

     Gamla Egypten
     Framför allt gamla Nildalen erbjuder många möjligheter för en direkt kontakt med Egyptens urgamla historia. Faraonernas gravar är imponerande och Gizehs pyramider som ligger sydväster om Kairo är ett välkänt mål. Där finns även Sfinxen. I gamla kungastaden Theben (Luxor) upptäcktes många delar av gamla Egyptens kultur. Idag kan man se många av de 64 kungagravarna i ”Konungarnas Dal”, bl.a. Tutankhamons och Ramses IVs. Dessutom är även de gamla stadsdelarna av många städer som Kairo eller Assuan en sann guldgruva för dig som är intresserad av kultur och historia.

     Al-Azhar-parken
     En grön oas i mitten av hektiska Kairo. Parken lockar med både trädgårds- och sjöanläggningar och olika caféer och restauranger. Utsikten över Kairo är härlig – speciellt på natten. Om vädret tillåter det kan man till och med se Gizehs pyramider.

     De 5 oaserna
     De fem oaserna i öknen väster om Nildeltat samt Libyska Öknen erbjuder många avkopplingsalternativ och arkeologiskt intressanta platser. Den mest kända oasen är Dakhla-oasen där man kan beundra både små och stora källor och ett samhälle som har funnits sedan faraonernas tid. Även de andra oaserna är en imponerande syn med dess gröna liv i den annars karga terrängen. Det omgivande ökenområdet med dess bisarra stenformationer och dalar är ett också ett spännande utflyktsmål.

     Hemligt tips

     Kung Ramses solfest: Ramses II:s tempel i Abu Simbel är en imponerande syn. Två gånger om året – den 21 februari och 21 oktober – sker något extra spektakulärt. På dessa dagar lyser solens strålar på templet så att en speciell del av templet lyser inifrån. På detta sätt belyses även de tre gudastatyerna, bara statyn av mörkrets gud ligger då i skugga.

     Cleopatra-bad
     Bada som Cleopatra? Det är inget problem i Egypten. Badet med mjölk och honung som är uppkallat efter faraonen kan du även njuta av här. Endast i Egypten kan du bada DÄR Cleopatra badade. Runt om Siwa-oasen ligger runt 1000 sötvattenkällor som har en läkande effekt. Cleopatras badplats sägs ha varit en av dem. Bortsett från de andra oaserna finns det många olika spa- och wellnesserbjudanden framför allt vid Röda Havets kust.

     Regioner i Egypten