Resa till Jordanien

Pärlan vid Döda Havet

Tips: Våra mest populära hotell för din Jordanien-semester

En resa till Jordanien gör gott för både kropp och själ. Upplev Döda Havets läkande krafter samt det rika arvet av religiösa och historiska platser.

Jordanien är en pärla vid Döda havet. Landet har så mycket att erbjuda: Wadi Rums vördnadsfulla tystnad eller den pulserande huvudstaden Amman är bara en bråkdel av landets rika arv av religiösa och historiska platser. Bibliska orter och monument men även klippstaden Petra och diverse korsfararfästningar är imponerande platser.

Inte bara Jordaniens historia är imponerande men även landets natur: berg, öknar och jordytans djupaste punkt – Döda havet. I denna angenäma och vördnadsfulla miljö finns många alternativ för wellness och avkoppling. Framför allt lerinpackningar och mineralvatten från Röda Havet hjälper dig att regenerera dig och öka ditt välmående i världens största naturliga spa.

Fakta

Officiellt namn: al-Mamlaka al-Urduniyya al-Hashimiyya (Hashimitiska kungadömet Jordanien)

Läge: Mellanöstern med en kort kustremsa vid Röda havet mellan Israel och Irak

Huvudstad: Amman

Befolkning: 6,5 miljoner

Religiösa och etniska grupper: 93% sunnitiska muslimer, 5% kristna/ 99,2% araber, ca. 50% med palestinensiska rötter

Språk: Arabiska (officiellt språk), engelska

Geografi: Ökenplatåer i östra delen av landet, högland i västra delen, gravsänka mellan Jordanflodens östra och västra kant. Högsta punkten: Jabal Umm ad Dami (1854 m)

Tidszon: Arabia Standard Time (UTC + 02:00)

Politik och ekonomi: Konstitutionell monarki, BIP: 33,8 miljarder EUR (2017)

Valuta: Jordansk Dinar (information om växelkursen hittar du på nätet)

Ankomst

På grund av dess angränsande stater är resan med bil eller tåg ofta komplicerad och tar lång tid. Vi rekommenderar att du flyger, det är den enklaste vägen för att komma till Jordanien. De flesta resande väljer Queen Alia International Airport i närheten av Amman.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.

Vaccinationer: Generellt sett rekommenderas vaccinationer mot hepatit A och vid längre vistelser även mot hepatit B samt mot rabies.

På plats: Jordaniens vägar är för det mesta bra, många populära platser kan dock endast nås via fri terräng. Vi rekommenderar organiserade turer med chaufför. Dessutom finns det en inlandsflygrutt mellan Amman och Aqaba om du vill korsa landet från söder till norr.

Klimat och bästa tiden att resa

Två tredjedelar av Jordanien består av ökenterräng. De resterande landsdelarna har medelhavsklimat i bergområdena och ett subtropiskt klimat vid kusten med en torrperiod mellan maj till september.

Genomsnittstemperatur på vintern: vid kusten/slätten: 17°C/19°C (som lägst 10°C i februrari/ 3°C i januari)
Genomsnittstemperaturen på sommaren: vid kusten/slätten: 32°C/24°C (som högst 40°C i juli, 32°C i augusti)
Vattentemperatur: max. 26 °C i september

Om du vill resa till Jordanien för en badsemester är det bäst att göra det mellan maj och september medan tiden mellan november och mars är bäst för cityresor. I december och januari kan du till och med åka på skidsemester i Jordanien.

De finaste semesterområden

Sweimeh/Döda havet – tyngdlös simning och wellness-lerinpackningar

Agaba/Röda havet – Palmer, rev och sandstränder

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), Profeten Muhammads födelsedag (beräknas enligt islamiska kalendern och etniciteten), långfredagen (två dagar innan påskdagen), annandag påsk (efter första söndagen efter Passahfullmånen), arbetarnas dag (1 maj), självständighetsdagen (25 maj), natten av Profetens himmelfärd (beräknas enligt islamiska kalendern), Ramadans början, fastebrytandet, islamiskt nyår (beräknas enligt islamiska kalendern), jul (25/26 december)

DOs & DON'Ts

DOs

  • Bär passande kläder. Skyl dina axlar när du besöker en moské och bär inte korta byxor. Behåll aldrig skorna på när du går in i en moské.
  • Höger hand. Vänster hand anses ofta vara smutsig, du bör alltså alltid använda höger hand när du är i kontakt med andra.
  • Röka vattenpipa. Jordanierna tycker om att röka vattenpipa med frukttobak innan maten, ibland även efter maten för att slappna av.

DON‘Ts

  • Visa fotsulorna. Detta anses vara oartigt och respektlöst. Undvik ”ankeln på knät”-positionen.
  • Visa ömhet i offentligheten. Ibland håller jordaniska män varandra i handen som en vänskaplig gäst men alla andra typer av ömhet – mellan man och kvinna – är inte populära i offentligheten.
  • Du bör inte konsumera okokt mjölk. Vi rekommenderar att du skalar frukter innan du äter dem.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Det jordaniska kranvattnet har inte europeisk drickvattenstandard. Drick bara tappat eller kokat vatten.

Behöver jag en adapter? I Jordanien finns olika typer av el-uttag. Du behöver en adapter eftersom inte alla typer är kompatibla med europeiska kontakter.

Hur är sjukvården i Jordanien? Sjukvården i Amman är i stort sett god. Utanför staden är den problematisk eftersom områdena kan vara svåråtkomliga för räddningstjänsten. Vi rekommenderar en resesjukförsäkring med alternativ för hemresa.

Tips & utflykter

Amman

Mellan bergen och Jordandalen erbjuder Amman en skön blandning av historia och modernitet, av historicitet och livlighet. Den spännande historian syns fortfarande i de imponerande monumenten ur många olika epoker med olika inflytanden som gör staden till en färgglad och heterogenisk plats. Det tempererade klimatet och utsikten över stadskullarna över det omliggande landet lockar besökare året runt.

Petra

Petra räknas som antikens inofficiella åttonde underverk – med rätta. Staden är otrolig med sina meterhöga templer som huggits direkt ur klipporna och spännande hus. Redan vägen till Petra genom klippraviner gör att du glömmer bort vardagen och börjar drömma. Allra senast när du står framför stadens rosa entrébyggnad kommer du att gripas av den överväldigande atmosfären och förtrollas av staden. Även dalen som omger staden är vacker och full av legendariska platser.

Konungavägen

Den gamla Konungavägen är en härlig plats där du kan upptäcka Jordaniens imponerande natur och kulturella och historiska skatter. På 335 km leder vägen dig förbi utgrävningsplatser och landets viktigaste helgedomar, genom berg, slätter och dalar. Resan blir ännu mer unik om man tänker på att vägen redan användes för 5000 år sedan och nämns i bibeln.

Regioner i Jordanien