Resa till Marocko

Det färgglada livet

Tips: Våra mest populära hotell för din Marocko-semester

En resa till Marocko är något alla borde uppleva. Denna färgglada sagolika plats med öknens oändlighet och med den otroliga gästvänligheten får du se något du inte sätt förut!

Du lutar tillbaka huvudet och tittar upp i den gnistrande stjärnklara natthimlen. Det är tyst. Nomadtältet bakom dig utstrålar ett behagligt lugn och den exotiska doften av nybryggt mintte och olika orientaliska kryddor. Från steppen kan du se hela vägen till de ståtliga bergskedjorna i de snötäckta Atlasbergen - Välkommen till Marocko!

Skilt från Europa genom Gibraltars sund är detta underbara land med dess skiftande och färgstarka natur en riktig pärla.

Ta del av en månghundraårig nomad-kultur och köpmanstradition och ge dig hän åt i liv och rörelse i de exotiska gamla städerna. Åk till Medina och smaka på otroligt doftande, traditionella tagines eller couscous med saffran och arganolja. Låt dig förtrollas av de många sevärdheterna och den charmiga marknaderna i de fyra kejserliga städer - Marrakech, Rabat, Fez och Meknes.

Om du får nog av akrobater, ormtjusare, färgglada mattor och kryddor, svinga dig upp på den höga ryggen av en kamel och titta ut genom blandning av tradition, modernitet och tusen och en natt uppifrån dessa ståtliga djurs ryggar.

Krydda din vistelse med vandringar till gömda vattenfall bredvid avlägsna bergsbyar eller bana dig igenom klippiga utsprång till Medelhavets stränder och soliga sluttningar i norra delen av landet.

Kombinera en aktiv semester med avkopplande, marockanska ångbad och Hamam. Eller vad sägs om ett ursprungligt Thalasso-spa som ger mer återhämtning och är idealiskt för hudåtstramning? Du kommer i vilket fall hitta total avslappning.

En sagolik tid väntar på dig i Marocko. Det färgglada livet i de vinklade gatorna i städerna och öknens oändlighet vittnar om landets unika rytm. Historian och det förflutna ligger precis under ytan och väntar på att förtrolla landets besökare. Människornas gästvänlighet och wellnesskulturen som nästan har blivit en slags livsfilosofi gör din semester till en unik och oförglömlig upplevelse. Marocko är ett land som aldrig släpper taget om dig.

Fakta

Officiellt namn: Al-Mamlaka al-maghribiya (Konungariket Marocko)

Läge: Norra Afrika mellan Algeriet och västra Sahara vid Medelhavet och Atlantiska oceanen

Yta: 459000 km²

Huvudstad: Rabat

Befolkning: 33 miljoner

Religiösa och etniska grupper: Sunnitisk islam som statsreligion, 1% kristna, judar, Baha'i/ 99% arab-berber

Språk: Arabiska (officiellt språk), tamazight (officiellt språk), franska

Geografi: Nordkusten och inlandet bergigt med högplatåter, bergdalar och kustslätter. Högsta punkten är Jebel Toubkal (4165m)

Tidszon: Västeuropeisk tid (UTC + 00:00)

Politik och ekonomi: Konstitutionell monarki med delar av en parlamentarisk demokrati. BIP: 95,6 miljarder EUR (2017)

Valuta: Dirham (information om växelkursen hittar du på nätet)

Ankomst

Eftersom resan till Marocko brukar vara problematisk med bil använder de flesta besökarna flyg för att ta sig dit. Många flyger till Gibraltar eller Málaga och tar färjan till Marocko därifrån.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.

Vaccinationer: Generellt rekommenderas vaccination mot hepatit A, vid längre vistelser även mot hepatit B, tyfus och rabies.

På plats: Vägnätverket brukar beskrivas som bra. Istället för att använda en egen bil brukar besökarna använda landets täta bussnätverk. Även tågen används flitigt, dock finns det färre resmål som kan nås med tåg än med buss.

Klimat och bästa tiden att resa

Klimatet i Marocko är mediterrant, i inlandet finns det extrema temperaturskillnader. I söder präglas klimatet av Sahara-öknen.

Genomsnittstemperaturen på vintern: Norra Marocko/öknen:  13°C/21°C (som lägst 8°C i februari/17°C i januari )
Genomsnittstemperaturen på sommaren: Norra Marocko/öknen: 21°C/39°C (som högst 27°C i augusti/45°C i juli)
Vattentemperatur: max. 22°C i augusti

Om du vill resa till inlandet rekommenderar vi tiden mellan mars och mai och mellan oktober och november eftersom somrarna kan bli väldigt varma. Den kyligare nordvästra delen av landet har tiden mellan april och november som bästa restiden.

De finaste semesterområden

Atlantkusten– orörda stränder och Agadirs bukt

Mellersta Atlasbergen – cederskogar och berberstaden Fés

Marrakech – f.d. huvudstaden av marockaniska riket ligger i västra delen av landet. Ekonomiskt centrum med många fina trädgårdar och sevärdheter

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), offentliga självständighetsförklaringens dag (11 januari), arbetarnas dag (1 maj), Eid al-Fitr (markerar Ramadans slut), tronfesten (30 juli), Oued Ed-Dahab-dagen (14 augusti), revolutionsdagen (20 augusti), revolutionens dag (20 augusti), Kung Mohammed Ivs födelsedag (21 augusti), offerfesten (beräknas enligt månkalender, vandrar 11 dagar framåt varje år), islamiskt nyår (beräknas enligt islamiska kalendern), Gröna marschens årsdag (6 november), självständighetsdagen (18 november), profeten Muhammads födelsedag (beräknas enligt islamiska kalendern och etniciteten)

DOs & DON'Ts

DOs

  • Ta av dig skorna. Lämna dina skor på tröskeln när du går in i ett hus.
  • Skydda dig mot myggor. I några delar av landet finns det risk för Malaria-smitta. Bär ljusa och långa kläder, använd insektsskydd och nät
  • Hammam. Dessa ångbad är djupt rotade i landets tradition – ett besök lönar sig alltid.

DON‘Ts

  • Vänster hand. Den sägs vara smutsig – använd bara höger hand när du interagerar med andra eller äter.
  • Förolämpa kungahuset. Marockanerna är väldigt loyala när det gäller kungahuset och förolämpningar mot kungahuset bestraffas.
  • Ta kort utan att be om lov. Be alltid om lov när du vill fotografera främmande människor eller religiösa platser. När du fotograferar ormar, apor eller dansare på gatan måste du normalt betala.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Marockos kranvatten motsvarar inte drickvattenstandarden. Drick hellre tappat eller kokat vatten.
Behöver jag en adapter? I Marocko finns olika slags el-uttag. Eftersom inte alla är kompatibla med europeiska kontakter behöver du en adapter.
Hur är sjukvården i Marocko? Det finns utmärkta privatkliniker i Casablanca och Rabat men i stort sett uppnår sjukvården ingen europeisk nivå. Vi rekommenderar en resesjukförsäkring med alternativ för hemresa.

Tips & utflykter

Fés

Staden i nordostra delen av landet har förmodligen den arabiska världens mest välbehållna gamla stadskärna där än idag en stor del av vardagen utspelar sig. De små gränderna med sina verkstäder och affärer är jättevackra och döljer spännande överraskningar. En tépaus mellan gamla stadens imponerande portal gör ditt besök perfekt i staden som räknas som landets kulturella centrum.

Casablanca

De franska och orientaliska influenserna från det förflutna syns tidligt på Casablancas stadsbild och ger staden en unik atmosfär. Gamla staden som lockar med färgglada marknader och exotiska dofter är en av sevärdheterna, precis som världens näst största moské och det spännande nattlivet. På grund av sin historia och filmen med samma namn från 1942 omges Casablanca av en aura som ständigt svävar mellan myt och realitet.

Aït-Ben-Haddou

Marockos vackraste Kasbah hittar du i denna by i norra Sahara med sina synliga, kantiga lerbyggnader. Den byggdas av berberna och är idag en del av UNESCO-världskulturarvet. Många olika filmer har filmats här på grund av de vackra miljöerna. En tur genom gatornas labyrint och insynen i invånarnas ofta traditionellt präglade liv gör resan till något alldeles speciellt. Om du tar staden som utgångspunkt för andra resor kan du beundra Marockos härliga ökenlandskap (gärna på en kamel). De höga sandkullarna genomforsas av små bäckar på våren och lockar många olika djurarter.