Resa till Spanien

Sol, värme och fantastiskt vacker natur

Tips: Våra mest populära hotell för din Spanien-semester

På en resa till Spanien kan du låta dig förtrollas av det temperamentfulla landet och den spanska gästvänligheten.

En drömsemester med sol, ändlösa stränder och ren avkoppling. Bli du för varm kan du kyla ner dig i det kristallklara vattnet vid den spanska kusten. Sen upp igen och värm dig i solens strålar på en fluffig handduk vid sandkanten och slappna av och njut av solen. Detta är din semester i Spanien!

Kanske vill du dig göra något bra för din hälsa med ett hälsofrämjande program. SpaDreams kan hjälpa dig att göra något bra och öka ditt personliga välbefinnande med professionell hjälp genom motion-, kost- och anti-stress program. Den bästa aktiva avkopplingen uppnår du med äventyrliga vandringar eller cykling genom imponerande landskap på någon av Spaniens öar eller på fastlandet.

Under långa promenader kan du upptäcka exotisk skönhet på den "eviga vårens ö", Teneriffa. Omsluten av det azurblå vattet i Atlanten ger dig subtropiska klimat en behaglig temperatur året runt. Golfströmmen och passatvindarna från Sahara håller den nästan outhärdliga varma luften borta. Därför kan du njuta av en återhämtningssemester på Kanarieöarna hela året - på Teneriffa är det 22° C i genomsnitt i December! Du kan alltså boka solresor till Spanien året runt.

Likaså erbjuder de lika imponerande öarna i Medelhavet minnesvärda vistelser med hälsosamma semesterattraktioner som erbjuds på SpaDreams. Oavsett om du väljer Mallorca eller Ibiza så kommer Medelhavets mångfald av flora och fauna begeistra dig. Låt dig förtrollas av praktfulla rosa och vita blommor och av mandelträd i nationalparken eller gör en äventyrlig resa till de största underjordiska sjöarna i grottorna.

Väldoftande apelsiner, vilda tjurar och passionerade danser må vara klyschor men de stämmer ändå väl överens med sanningen. Spanien är ett intensivt och temperamentfullt land och lockar besökaren med lätthet. Den härliga naturen, människornas bubblande mentalitet och landets främmande, mauriska magi gör dina drömmar till verklighet och ger dig en unik semesterupplevelse.

Fakta

Officiellt namn: Reino de España (Konungariket Spanien)
Läge: Sydvästeuropa, på iberiska halvön mit Medelhavet och Atlantiska Havet
Yta: 505990 km²
Huvudstad: Madrid
Befolkning: 46,7 miljoner
Religiösa och etniska grupper: 72% kastiliska spanjorer, 16% katalaner, 6% galicier, 2% basker, 1% roma
Språk: Spanska (officiellt språk), katalanska (officiellt regionalspråk), baskiska (officiellt regionalspråk), galiciska (officiellt regionalspråk)
Geografi: Pyrenéerna i norr, central platt platå med kuperade landskap. Högsta punkten: Pico de Teide (3718m)
Tidszon: Centraleuropeisk tid (UTC + 01:00)
Politik och ekonomi: Parlamentarisk monarki, BIP: 1022,9 miljarder EUR (2013)
Valuta: Euro (sedan 2002)

Ankomst

Du kan resa till Spanien via bil, buss eller flyg. Eftersom alla städer och många mindre orter har flygplatser väljer de flesta besökarna att flyga.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
Vaccinationer: Generellt sett rekommenderas en vaccination mot hepatit A och B.
På plats: Väg- och rälsnätverket är bra. Vänligen observera att du kan råka ut för långa vänttider vid biljettluckorna på tågstationerna.

Klimat och bästa tiden att resa

Spaniens klima är tempererat med torra, kalla vintrar och heta somrar i inlandet med ett maritimt klimat längs med kusten.

Genomsnittstemperaturen på vintern: Madrid/Galicien: 6°C/10°C (som lägst ca. 1°C/7°C im februari)
Genomsnittstemperaturen på sommaren: Madrid/Galicien: 24°C/16°C (som högst ca. 31°C/22°C i augusti)
Vattentemperatur: Medelhavet/Atlantiska Havet: max. 24°C/19°C i augusti

En resa till Spanien lönar sig året runt. Högsommaren kan bli väldigt varmt särskilt i inlandet och vid delar av kusten, därför rekommenderar vi våren och sensommaren som restid för en citytrip.

De finaste semesterområden

Andalusien – Flamenco och stolta hästar
Costa Brava – Naturparker, botaniska trädgårdar och sandstränder
Galicien – Gröna kullar och flodlandskap
Teneriffa – Vulkanberg med drakträd

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), trettondedag jul (6 januari), Balearernas dag (1 mars), Josefsdagen (19 mars), skärtorsdag (29 mars), långfredagen (mars/april), arbetarnas dag  (1 maj), Marias himmelfärds dag (15 augusti), nationaldagen (12 oktober), Alla Vapenstillestånd 1:a världskrigetns dag (1 november), Spaniens författnings dag (6 december), Obefläckade Avlelsen (8 december), jul (25/26 december).

DOs & DON'Ts

DOs

  • Anpassa dina matvanor. Spanjorerna äter middag sent på kvällen, det sker mest i form av många små portioner (tapas). Måltiderna är mer än bara matintag här – det handlar mycket om det sociala också. 
  • Lösa mynt. Du kommer att behöva dem för de flesta toaletterna.
  • Håll siesta. Runt lunchtiden är det ändå för varmt för att göra mycket. Dessutom är du då väl förberedd inför de långa spanska kvällarna.

DON‘Ts

  • Förvänta dig att alla är punktliga. Spanjorerna har generellt sett en väldigt avslappnad attityd när det gäller att passa tider. De kommer alltså ofta väldigt sent.
  • Förvänta dig att man tar hänsyn till dem som inte röker. Det finns många som röker i Spanien. Det sägs att du bör vara väldigt försiktig med att klaga över detta.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Det spanska kranvattnet är generellt sett bra men ofta är rören väldigt gamla. Det är alltså bättre att använda tappat eller kokt vatten.
Behöver jag en adapter? I Spanien finns samma el-uttag som i Sverige, du behöver alltså ingen adapter.

Tips & utflykter

Granada

När du står mitt i Alhambras vida trädgårdsanläggning kommer du inte att kunna sluta förundras över hur vackert det är. Omgiven av de stora, mauriska palastbyggnaderna med utsikt över Sierra Nevadas snötäckta bergstoppar känner man sig bortförd till en annan värld. Varje steg innebär nya skatter och fyller dig med vördnad och beundring inför ortens glans.

Valencia

Trots de höga temperaturerna verkar Valencia friskt och luftigt. Staden har dess storlek och de många små grönytorna och vattenanläggningarna att tacka för det. Där kan du utmärkt lämna stadens livliga esprit bakom dig och komma till ro. På natten blir staden till ett sant paradis för festsugna och spännande gestalter med dess vibrerande Barrio del Carmen och de otaliga barerna och klubbarna.

Nationalpark Picos de Europa

Du känner dig nästan som om du vore i Alperna när du besöker detta naturreservat i norra Spanien. De gigantiska bergmassiven, mäktiga glaciärerna och djupa, gröna dalar utgör Spaniens ovanligaste landskap. Lövskogar, vida ängar och fragmenterade sjölandskap dominerar regionen som lockar med många vandringsleder.