Resa till Tunisien

Turkos vatten, vita stränder och doften av jasmin

Tips: Våra mest populära hotell för din Tunisien-semester

På en resa till Tunisien får du uppleva ett land som fascinerar med variation och växlande miljöer. Inte långt från den italienska stöveln, bevuxet med tallkullar och djupa dalar med fruktträdgårdar och olivlundar som sträcker sig så långt ögat når. Unna dig en välförtjänt paus i orientalisk stil med kulinariska specialiteter som dadlar och fikon.Testa på en av de traditionella thalassoterapi-behandlingarna där du kan återhämta dig och hitta ny energi. Under nattliga solnedgången i skuggan av de utsmyckade vingårdarna rinner all stress av dig och du känner inget förutom djup avslappning.

Om du vill ha mer aktiv avkoppling under din resa till Tunisien åk på en stadsrundtur till huvudstaden Tunis, eller Carthage och Sidi Bou Said, som är så nära varandra att man kan besöka båda städer i ett svep. Njut av den glamorösa huvudstaden, med sina livliga gator och många färgstarka marknadsstånd innan du blir helt förtrollad av alla färger, dofter och de vackra ruinerna i den antika staden Carthage. Efter mötet med den en svunnen tid kan du uppleva spåren av den fransk-arabiska charmen i den pittoreska konstnärsbyn Sidi Bou Said. Här finns det vita och blå hus som skapar en alldeles unik atmosfär. Med förstaklassiga utsikter och ett turkost hav kan du luta dig tillbaka och njuta av traditionellt tunisiskt té med mynta som hjälper dig att hitta balans och lugn.

Låt dig bli bortskämd av den unika magin i Tunisien och upplev kulturella och kulinariska skatter i en orientalisk atmosfär.

Tunisien är ett land som taget från tusen och en natt. Exotiska dofter, starka färger, sol, hav och vind på din hud – allt detta lockar här. Landskapet är mångfaldigt, här finns allt från breda kustremsor, de gröna Atlas-bergen och Sahara-öknen. Även landets kulturella skatter och de livliga städerna och byarna gör din semester till en oförglömlig upplevelse. Om du vill få den perfekta avkopplingen kan du även frossa bland massor av Thalasso-behandlingar.

Fakta

Officiellt namn: El Djumhuriya El Tunisiya (Republiken Tunisien)
Läge: Norra Afrika, mellan Algeriet och Libyn vid Medelhavet
Yta: 164150 km²
Huvudstad: Tunis
Befolkning: 10,9 miljoner
Religiösa och etniska grupper: Islamen som statsreligion/ 98% araber
Språk: Arabiska (officiellt språk), franska (lingua franca)
Geografi: Bergigt i norr, torra slätter inlandet, halvtorrt i söder med Sahara. Högsta punkten: Jebel ech Chambi (1544m)
Tidszon: Centraleuropeisk tid (UTC + 01:00)
Politik och ekonomi: Koalitionsregering, BIP: 38 miljarder EUR (2013)
Valuta: Tunisisk dinar (den aktuella växelkursen hittar du på nätet)

Ankomst

Du kan resa till Tunisien via landsvägen och sedan per färja eller med flyg. De viktigaste flyplatserna ligger vid Tunis och Monastir.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
På plats: De stora vägarna är i gott skick och det finns ett välutbyggt nätverk av bussar och minibussar. Detsamma gäller i stort sett även för rälsnätverket.

Klimat och bästa tiden att resa

Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.Klimatet i Tunisien är tempererat i norr med milda, fuktiga vintrar och heta, torra somrar. I södra delen av landet är det ökenklimat.

Medeltemperaturen på vintern
: Kusten/södra delen av landet: 13°C/10°C (som lägst 9°C/4°C i januari)
Medeltemperaturen på sommaren: Kusten/södra delen av landet: 25°C/28°C (Som högst 32°C i augusti/37°C i juli)
Vattentemperatur: max. 26°C i september

Det lönar sig alltid att resa till Tunisien. Om du vill göra en cityresa är det smartast resa mellan oktober och mars eftersom somrarna kan bli väldigt varma.

De finaste semesterområden

Hammamet – perfekt sandstränder och det turkosa havet
Monastir – imponerande fästning och den härliga rivieran
Sousse/Port el Kantaoui – livlig gammal stadskärna och hamnträdgård

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), profeten Muhammads födelsedag (november/december), självständighetsdagen (20 mars), ungdomens dag (21 mars), Martyrernas dag (9 april), arbetarnas dag (1 maj), Republikens dag (25 juli), Fastebrytandets dag (växlande), Kvinnornas dag (13 augusti), offerfesten (växlande datum), islamiskt nyår (växlande), Nya erans dag.

DOs & DON'Ts

DOs

  • Pruta. Detta är en del av kulturen och kan vara riktigt kul – du kan göra riktiga kap!
  • Använd höger hand. Använd endast höger hand när du äter eller interagerar med andra eftersom vänster hand sägs vara oren.
  • Passande kläder. Skyl alltid dina axlar och ben och ta av dig skorna när du går in i religiösa byggnader.

DON‘Ts

  • Drick alkohol på offentliga platser. Detta gäller dock snarare mindre samhällen.
  • Visa skosulorna. Detta sägs vara oartigt och bringa otur.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Det tunisiska kranvattnet har inte drickvattenkvalitet. Välj hellre tappat eller kokat vatten. Var försiktig med isbitar också.
Behöver jag en adapter? I Tunisien är inte alla el-uttag kompatibla med svenska kontakter, du bör alltså ta med dig en adapter.
Hur är sjukvården i Tunisien? Sjukvården i de flesta storstäderna är god. I lantligare miljöer och mindre samhällen är den dock sämre. Vi rekommenderar en resesjukförsäkring med alternativ för hemresa.

Tips & utflykter

El Jem

Mitt i Sahel är det ofantligt stora kollesseet av El Jem en ovanlig och oväntad syn bland de små byggnaderna i låglandet. Förr överträffades det endast av Roms Circus Maximus i storlek och var en skådeplats för många blodiga gladiatorspel. Än idag känner man av den forna äran och scenen nyttjas vid diverse konst- och musikevanemang. När hela arenan doppas i ett varmt ljus på kvällen kommer du absolut att förtrollas av El Jems atmosfär.

Tunis/Karthago/Sidi Bou Said

De tre städerna ligger så nära varandra att det är enkelt att besöka dem under en resa. Tunis med sin livliga Medina är fullt av liv, människor och marknadstånd där du kan handla och pruta om allt möjligt. Här och var erbjuder de oändliga trånga gränderna en spännande vy över stadens många imponerande byggverk som t.ex. Zitouna moskéen. Soukens färger, lukter och röster kommer du att komma ihåg länge. I närheten av Tunis ligger resterna av den antika staden Karthago. Karthagerna var länge en stark antagonist av Grekland och Rom och vann stora rikedomar som sjömakt. Än idag känns den forna glansen i stadens ruiner. Romerska och puniska element vittnar om stortiden – ett besök lönar sig alltid.

Även Sidi Bou, den lilla konstnärstaden vid kullen, ligger i närheten av Tunis och är värd ett besök. Med dess vita hus, blå dörrar och otaliga färgstarka buskar och blommor har staden alltid varit ett populärt motiv bland konstnärer från världens alla hörn – bl.a. Macke och Klee förevigade staden i samband med sin Tunis-resa. Med ett typiskt tunisiskt mynta-té med utsikt över kullarna och havet kommer du att slappna av djupt och bli lugn.

Regioner i Tunisien