Stress & Utmattning

Stress & utmattning

Tanka inre ro och ny kraft

Hitta en kur för att få ett lättare liv

Vad är stress och utmattning?

Stress & Utmattning

Stress beskriver fysiska och psykiska reaktioner på stressorer (speciella stimuli) som hjälper människan att möta stora krav. På andra sidan talar man om den resulterande fysiska och psykiska belastningen.
På detta vis kan stress påverka kroppen både positivt och negativt.

Om avkoppling och stress har hamnat i obalans kan detta ha drastiska följder. Sömnproblem, mag-& tarm-besvär, hjärt- & blodcirkulationsbesvär och en förminskad prestationsförmåga av andra organ. Stress är gift för kroppen och påverkar både människans handlingskraft, tänkande och perception.

Utmattning kan t.ex. vara resultatet av stark stress medan den även kan ha fysiska och psykiska sjukdomar som orsak. Speciellt om tillståndet håller i sig en längre tid bör man låta sig undersökas av en läkare.

Vad kan du göra? – Vad hjälper? – Hur förebygger du stress och utmattning?

Stress och utmattning

Eftersom varje människa reagerar annorlunda på en stressituation är det viktigt att man väljer en individuellt anpassad metod för att motverka och hantera stress.

Somliga väljer ett hälsosamt sportprogram efter jobbet, andra väljer hellre en skön kväll med vänner och familjen. Men en sak gäller för alla: det är mycket viktigt att unna sig själv avslappning och att aktivt främja en balans mellan stress och avkoppling. Även tillräckligt med sömn och en balanserad kost kan motverka utmattning.

Om man inte effektivt förebygger stress och utmattning kan det leda till utbrändhet och depression.

Redan med hjälp av några avslappningsövningar som progressiv muskelavslappning eller autogen träning, men även pilates eller yoga, kan stressfaktorer reduceras. Om du lyckas reducera din stress blir du automatiskt med avslappnad vilket i sin tur leder till en lugnare andning och en bättre blodcirkulation. På detta vis kan du enklare tackla vardagens belastningar, rädslor och skapa en balans mellan jobbet och privatlivet.

SpaDreams rekommenderar

Utbrändhet & depression

För att effektivt reducera stressfaktorer och generellt förebygga utbrändhet och depression rekommenderar vi badkurer, hälsokurer och traditionella ayurvedakurer i en lugn och mild omgivning vid havet eller i bergen.

Motions- och rörelseterapier med guidade vandringar, Qi Gong och andra aktiv-program samt en balanserad och hälsosam kost är också bra sätt att motverka tillstånden.

Återhämta och regenerera dig med en kombination av avslappnad feelgood-atmosfär med avslappningstekniker och wellness-behandlingar och kurser för stresshantering och coaching. Lär dig av utbildade terapeuter hur du kan bryta gamla beteendemönster, utöva mindfulness och skapa förändringpå ett hållbart sätt.

Ytterligare information

Yogaresor

Vandringsresor

Fasta vid depression

Utbrändhet och depression

Våra populäraste hälsoresor

Hitta det perfekta hotellet för din indikation hos SpaDreams