Ying Sun et al.
januari 2023
Meditation, Pranayama, och mer
Metabolism / Mage / Tarm
Forskning har redan bekräftat att tarmfloran eller tarmfloran kan påverka hälsan genom axeln mikrobiota-tarm-hjärna. Med mental träning som t.ex. meditation kan vi reglera vår fysiska och psykiska hälsa. I den här studien undersökte forskarna hur år av djup meditation påverkar strukturen i tarmfloran och därmed också den fysiska och psykiska hälsan.
Avföringsprover från 56 tibetanska buddhistmunkar och närboendeundersöktes med avseende på sekvensering av 16S rRNA-genen. Sekvenseringsdata utgjorde grunden för tillämpningen av linjär diskriminerande effektstorleksanalys (LEfSe) för att identifiera olika mikrobiella samhällen i tarmen hos de två grupperna. Phylogenetic investigation of communities by reconstruction of unobserved states (PICRUSt) användes för att förutsäga funktionen hos den fekala mikrobiotan. Dessutom analyserades biokemiska index i plasma.
Forskarna kom fram till att långvarig traditionell tibetansk buddhistisk meditation kan ha en positiv effekt på den fysiska och psykiska hälsan. De kunde också bekräfta skillnader i sammansättningen av tarmfloran mellan munkarna och kontrollpersonerna. Den berikade mikrobiotan hos munkarna var förknippad med en lägre risk för ångest, depression och hjärt-kärlsjukdom och kunde förbättra immunfunktionen. Dessa resultat tyder på att meditation spelar en positiv roll för psykosomatiska sjukdomar och välbefinnande.
Förebyggande av utbrändhet / profylax
Willem Kuyken et al.
juli 2015
Studie med 424 deltagare undersöker MBCT vs. antidepressiva läkemedel för att förebygga återfall i depression.
Meditation, Pranayama, och mer
Sömnterapi
David S Black et al.
april 2015
Studie: Mindfulness-meditation förbättrar sömnkvaliteten avsevärt och minskar depression och trötthet hos äldre vuxna.
Meditation, Pranayama, och mer
Britta K. Hölzel et al.
november 2010
Studie: Mindfulness-meditation ökade den grå substansen i hjärnan under 8 veckor, särskilt i hippocampus, som påverkar inlärningen