Friskt vatten

4 saker som du inte visste om fasta

Det har blivit populärt att fasta. Det hör till den allmänt accepterade medicinska grundkunskapen att en fastakur kann föryngra och förnya människans kropp och själ. Att avstå från näringsämnen, alkohol och tobak är lika med en vårstädning inifrån. Ämnesomsättningen regenereas.

Tarmen rengörs befrias från dött cellmaterial och avgiftas. Att fasta förebygger kronisk sjukdom, är bra för humöret och hjälper dig att gå ner i vikt.

Dessa fina effekter har blivit allmän kunskap. Men det finns även några fakta och bevis om fasta som är mindre kända. Även dessa framhåller fastakurens betydelse som en av de mest effektiva metoder för att regenerera organismen och psyket.

 

1. Att fasta förlänger livet – en studie med makak-apor

En fastakur är hälsosam, rengör kroppen och uppfriskar själen. Dessutom brukar den kostmedvetna livsstilen hålla i sig efter kuren också. Människor som har en måttfull livsstil blir normalt äldre än de som konstant utsätts för stress och konsumgifter, detta är allmänt känt.

En långtidsstudie med makaker har gett oss vetenskapliga bevis för detta. I 25 år delade Rozalyn Anderson, biokemiker vid University of Wisconsin, upp 76 apor i två olika undersökningsgrupper. Den ena gruppen fick äta vad och hur mycket den ville. Den andra fick en dietplan med 30% färre kalorier. Efter 25 år hade 24 av 38 makaker dött som fick äta vad de ville. I gruppen med fastande apor hade bara 10 dött.

2. En fastakur kan hjälpa depressiva patienter och ge dem livsglädjen tillbaka

Att depression har blivit en folksjukdom är känt. I Sverige är ca. hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män deprimerade vid någon tidpunkt i deras liv. Depressioner behandlas med psykofarmaka som lindrar symptomen men har jobbiga biverkningar som trötthet och viktuppgång.

En fastakur kan bidra till psykisk stablisering vid en lätt till måttlig depression. Att fasta ger dig lyckohormoner. Detta fenomen kallas för fastarus.

Fasta vid depression bör dock ske under läkartillsyn: de första tre dagarna utan mat kan vara mycket påfrestande även för psykiskt stabila människor.

3. Att fasta kan hjälpa i striden mot cancer: Breuss-fastakuren

Att fasta förebygger cancer: detta är känt Att terapeutisk fasta kan hjälpa cancerpatienter är dock fortarande omdebatterat. Skolmedicinens åsikt att man bör öka kalori- och proteinintanget under kemoterapin är ett fakta som få bestrider.

Österrikiska naturläkaren Rudolf Breuss har utvecklat en saftfastakur som är speciellt utformad för cancersjukdomar. Enligt egna uppgifter har han lyckats hela 40.000 cancerpatienter i 36 år med kuren.

Breuss ansats stöds av engrupper. undersökning med laboratiemöss: djuren fick en överdoserad kemoterapi och uppdelades i två grupper. Den ena gruppen fick normal kost, den andra fick fasta två dagar innan kemoterapin. Gruppen med mössen som fick normal kost fick svåra biverkningar. Några möss dog. Gruppen med fastanda möss överlevde behandlingen. Även en del exempel med människor bevisar att Breuss-fastan kan lindra kemoterapins obehagliga biverkningar.

4. Fastakur och idrott går bra ihop

Det är en grundprincip i fastan att du inte bör påbörja en fastakur när du är stressad. Välj en lugn, avslappnad period i ditt liv. Det är perfekt att kombinera hälsofasta med en semester. Researrangörer som spadreams.se erbjuder professionellt organiserade fastaresor som är den perfekta ramen för en kur med bra resultat.

Det är bra att slappna av – men det betyder inte att du inte kan träna när du fastar. Om du är en vältränad vandrare, löpare, simmare eller cyklist kan fortsätta att utöva din favoritaktivitet. Du bör dock undvika nya träningsformer under fastan.

Under de första tre dygnen bör du bara träna lätt eftersom blodsockret och balansen av syror och baser i kroppen måste stabiliseras först. Efter det kan du träna normalt – men undvik extremsport. Att träna när du fastar stärker cirkulationen och förebygger muskelproteinförlust. Speciellt fasta enligt Buchinger lämpar sig bra i kombination med träning, då det är en juicefasta och man även få dricka grönsaksbuljong. En organiserad semester med fasta och moderat träning är det bästa du kan göra för kropp och själ!

Hitta din perfekta fastasemester hos SpaDreams >>

Nyfiken? Upptäck våra matchande erbjudanden:
Heritance Ayurveda Maha Gedara
Sri Lanka – Västkusten Sri Lanka – Beruwela
Klassisk Ayurvedakur (1 pers.) + Medresenär utan kur
6 nätter, Dubbelrum, Helpension
OCÉANO Health Spa Hotel - Teneriffa
Spanien – Teneriffa – Punta del Hidalgo
OCÉANO Viktkontroll
7 nätter, Dubbelrum, Halvpension
LongVita Czapielski Młyn
Polen – Pommern – Brodnica Górna
Föryngringskur - 1 200 kcal diet
7 nätter, Dubbelrum, Special måltider
Luna y Sol Ayurveda Hotell
Spanien – Costa del Sol – Malaga - Almayate Alto
Ayurveda Detoxkur
10 nätter, Dubbelrum, Helpension
SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta