Fasta
Våra gäster älskar oss
Fasta för hälsan
För många människor låter fastan som att man ska vara utan, svälta eller ha en nolldiet. Fastan har dock så många positiva effekter på vår kropp, vårt sinne och vårt allmänna välbefinnande och behöver inte alltid åtföljas av en fullständig avhållsamhet från mat. Vi berättar allt du behöver veta om fasta!
Populära ämnen om Fasta
De mest populära hotellen för Fasta
Populära teman
Intressanta fakta om fasta
Vill du lär dig mer om fasta? På den här sidan ger vi dig information om effekter och indikationer, olika typer av fasta, möjligheten att ta en fastesemester och mycket mer.
Definition: Vad är fasta?
Fasta är volontär avhållsamhet från fast föda, vissa livsmedel och/eller stimulantia under en viss tid. Beroende på fastemetoden kan fastan vara bara några timmar, några dagar eller flera veckor. Fasta kan hjälpa till att lindra kroppen, utlösa viktiga cellreningsprocesser och främja långsiktig hälsa.
Fasta kan hjälpa till att lindra kroppen, utlösa viktiga cellreningsprocesser och främja långsiktig hälsa.
Vilken effekt har regelbunden fasta på kropp och själ?
Sedan vi fastar i mer än 14 timmar börjar våra celler att regenerera. Många talar också om "kroppens egen avfallshantering". Gifter avlägsnas och cellförnyelse (autofagi) sker. Genom den time-out som tarmen upplever regleras och stärks immunförsvaret. Detta har en lugnande effekt inte bara på infektionsförsvaret, utan även på till exempel atopiska sjukdomar. Dessutom minskar fasta kronisk inflammation av alla slag. Men fasta har en helande effekt inte bara på kroppen utan också på sinnet. Bland annat frigörs serotonin, vilket kan minska stress och ångest. Efter ett par dagar kommer en känsla av stilla och balans att infinna sig.
Obs: Trots de bevisat positiva aspekterna av en fastekur bör du aldrig sluta ta mediciner eller försöka behandla dig själv utan att rådgöra med din läkare. En fastekur bör endast genomföras i sällskap med en erfaren fasteterapeut och med hänsyn till din sjukdomshistoria.
Dessa typer och metoder för fasta finns tillgängliga
En mycket effektiv metod är också Buchingers klassiska terapeutiska fasta. I Buchingers terapeutiska fasta konsumeras endast juicer, buljong, te och vatten under en viss tidsperiod. Fast mat och beroendeframkallande ämnen undviks helt och hållet. Eftersom Buchingers terapeutiska fasta åtföljs av en högkalorireduktion är fastekuren begränsad till 2-4 veckor och bör dessutom endast utföras under professionell övervakning. Denna typ av fasta kan lindra många sjukdomar. Läkaren Otto Buchinger, till vilken behandlingen går tillbaka, behandlade till exempel sin reumatism med fasta.
Intermittent fasta är en av de glest snabbkurer. Till skillnad från många andra typer av fasta bygger metoden inte på att man helt avstår från fast föda, utan snarare på tidsintervallerna då man äter eller tillåter kroppen att ta pauser. De flesta intervallfasta dieter bygger på 16/8-metoden: fastar i 16 timmar och äter sedan inom ett 8-timmars fönster. Även om det inte är någon svält här och fastande får äta sig mätta, ligger fokus naturligtvis också på en sund kost.
Alkalisk fasta är inte heller helt utan mat. Det finns inte heller något fast intervall där mat är tillåten eller inte tillåten. Det är dock valet av mat som begränsas. Detta innebär att under några dagar eller en vecka får inga livsmedel som har en syrabildande effekt på kroppen läggas på tallriken. Många viktiga näringsämnen tillförs dock kroppen genom frukter, grönsaker och sallader. Detta kan lindra kroniska sjukdomar, allergier och hudsjukdomar.
Saftfasta är ett modernt och varierat sätt att fasta. Varje dag finns det massor av färgglada frukter och grönsaker på menyn. I form av friskpressad juice är det en barnlek att få i sig så många vitaminer, mineraler och antioxidanter. Juicerna ger ny energi och är dessutom super varierade och vackert färgglada! Den här fastemetoden är också lämplig för nybörjare.
Indikationer för fastande: Fasta kan vara till hjälp vid följande indikationer
Regelbunden fasta (antingen en gång om året som en kur eller dagligen genom intermittent fasta) har en positiv effekt på metaboliska störningar och kan därför rekommenderas för patienter med diabetes mellitus typ 2, eftersom fastan hjälper till att stabilisera blodsockernivåerna. Som diabetiker bör du alltid fasta under överinseende av en fastande läkare som undersöker dig före, under och efter kuren och kontrollerar dina metaboliska värden.
Den som lider av astma, neurodermatit, psoriasis, allergier eller flera atopiska sjukdomar samtidigt bör definitivt ge fastan en chans! Varför? Atopiska sjukdomar som allergier beror på en överreaktion av immunsystemet. 80 % av immunsystemet finns i tarmen. Därför lindrar fastan inte bara tarmarna utan gör också att immunsystemet kan regenerera sig.
För Crohns sjukdom eller irritabelt tarmsyndrom kan fasta också vara värt ett försök. Fasta har en stark antiinflammatorisk effekt eftersom den minskar monocyternas aktivitet. Det är dessa immunceller som utlöser inflammation i kroppen. Men eftersom du inte bör fasta under en akut uppblossning bör du alltid konsultera din läkare innan du fastar om du lider av en kronisk tarmsjukdom.
Redan Otto Buchinger, grundaren av terapeutisk fasta, botade sin reumatism med hjälp av fasta. Särskilt under, men även långt efter fastekuren, rapporterar reumapatienter om betydligt minskad smärta. Förutom den minskade inflammatoriska aktiviteten i kroppen finns det ofta förbättrad rörlighet i lederna - utan behov av starka mediciner eller smärtstillande medel.
Fasta: från några timmar till flera veckor
Den möjliga längden på en fastekur varierar kraftigt. Från några timmar eller en dag till flera veckor, allt är möjligt. Naturligtvis är fastans varaktighet mycket nära kopplad till respektive fastemetod. Med intervallfasta fastar du "bara 16 timmar" ändå - men varje dag. Juicefasta eller en detoxkur varar vanligtvis 3, 5 eller 7 dagar. En alkalisk fastekur rekommenderas också vanligtvis under en vecka. Den terapeutiska Buchinger fastan varar däremot längre. Här fastar man ofta i mellan 2 och 4 veckor. Som du ser är allt möjligt, från kortvarig fasta till långvarig fasta. Detta innebär att alla som är villiga att snabba sig kan hitta ett lämpligt erbjudande som inte överväldigar dem.
Den perfekta introduktionen: fasta på semestern för nybörjare
För nybörjare som inte har någon erfarenhet av fasta kan det breda utbudet av fastemetoder vara överväldigande. Därför är det en bra idé att fasta kurer inom ramen för en semester eller en sparesa. I en övervakad miljö får du din första erfarenhet av fasta och du kan alltid vända dig till den professionella personalen på fastelivshotellen om du har några frågor, tvivel eller problem. Du kommer inte bara att få stöd av kursens fastande instruktörer, utan även av de andra fastande deltagarna. Hitta likasinnade och dela med dig av dina erfarenheter! Du kan förresten hitta fastekurer eller fastelivshotell i landets vackraste regioner, från Nordsjön och Östersjön till Bayern. Förutom fastan i Tyskland, fastan även i Österrike i idylliska bergslandskap. Under en fastesemester kommer inte bara din kropp utan även ditt sinne att få vila.
FAQ - Frågor och svar om fasta
Fasta är att medvetet avstå från mat, vanligtvis under en förutbestämd tidsperiod. Fastande människor har antingen religiösa eller hälsorelaterade motiv för att påbörja en fastekur.
Fastan har en mängd positiva effekter på kroppen, på sinnet och även på humöret och självförtroendet!
En fastekur är lämplig för alla som inte lider av en akut allvarlig sjukdom.
Barn, gravida kvinnor och personer med ätstörningar får inte fasta. Fastan är ofta inte heller planerad vid allvarlig sjukdom.
Det beror på hur fastan ser ut. Det finns metoder som innebär att man fastar "bara" 16 timmar. Andra fastekurer däremot varar upp till fyra veckor (inklusive avlastnings- och återhämtningsdagar).
Särskilt de metoder som inte innebär fullständig matbrist är lätt att börja med. Det kan till exempel vara alkalisk fasta och intervallfasta. Men under övervakning av en fastande läkare är alla fastekurer också lämpliga för nybörjare.
Du kan förbereda dig för en fastedag genom att avstå från eller minska på beroendeframkallande ämnen som nikotin, alkohol eller till och med kaffe före fastedagarna. Dessutom hjälper idrott, hälsosam kost och mycket vila till att förbereda sig för fastan.
Det är en enorm hjälp att fastna med en grupp likasinnade. Tillsammans utbyter ni erfarenheter, kan vända er till fasteledarna om ni har frågor och firar era framgångar tillsammans.
Om botemedlet motsvarar dina indikationer är chanserna goda. Det är bäst att ta reda på detta direkt av din läkare.