Fasta vid högt blodtryck

Fördelar med fastan för blodtrycket

Fasta med högt blodtryck

Många länder konstaterar att allt fler människor lider av arteriell hypertoni, bättre känd som högt blodtryck. Experter misstänker att i några industriländer möjligtvis hälften av vuxnarna har ett för högt blodtryck som orsakas av en dålig livsstil, genetiken och en hittils okänd stressnivå. Och även om det finns ett flertal mediciner för att kontrollera blodtrycken vänder sig många människor till naturliga behandlingsmetoder för att hitta en långvarig lösning och för att förhoppningsvis kunna undivka mediciner helt.

En av dessa naturliga metoder som har blivit allt mer populärt de senaste åren är hälsofastan. Det betyder att man helt avstår från fast mat och endast tar till sig de nödvändiga kalorierna och näringsämnena i form av buljonger, juicer och teer. På denna sida hittar du mer information om högt blodtryck sam om de olika fastemetoder som skulle kunna visa sig vara fördelaktiga för att sänka blodtrycket.

Vad är arteriell hypertoni (högt blodtryck)?

Hos en genomsnittlig, frisk vuxen person ska blodtrycket ligga vid mindre än 120 mmHg (systoliskt tryck) över 80 mmHg (diastoliskt tryck). En person som har ett blodtryck med ett systoliskt värde av 130 och ett diastoliskt värde av över 80 har högt blodtryck.

Kategori

systoliskt tryck (mmHg)

diastoliskt tryck (mmHg)

 

Normalt blodtryck

<120

< 80

 

Höjt blodtryck

120-129

< 80

 

Högt blodtryck nivå 1

130-139

80-89

 

Högt blodtryck nivå 2

140+

90+

 

*Varning: Om du noterar att dina värden ligger nära eller i området för högt blodtryck, kontakta din läkare.

Ifall högt blodtryck inte behandlas kan detta leda till njur- eller hjärtsvikt, hjärtinfarkt, stroke och du kan även få synstörningar eller bli blind.

Orsaker till för högt blodtryck

Man åtskiljer primär och sekundär hypertoni. Sekundär hypertoni är mycket sällan och uppstår till följd av andra besvär eller sjukdomar. Om de underliggande orsakerna kan läkas försvinner vanligtvis även det höga blodtrycket.

Primär hypertoni, även känd som essentiell hypertoni, är högt blodtryck som uppstår utan identifierbara underliggande orsaker. Den omfattar mycket mer än 90% av alla fall av högt blodtryck. Generna kan spela en roll, även om läkarna oftast hänför sjukdomen till en ohälsosam livsstil med dålig kosthållning, brist på motion och en hög nivå av påhållande stress.

 

 

högt blodtryck

Blodtryck behandling

Behandlingen av sekundär hypertoni varierer starkt eftersom orsaken till det höga blodtrycket spelar en stor roll i helhetsbehandlingen.

Behandlingen av primär hypertoni baserar på användningen av olika mediciner som ska sänka blodtrycker samt på meningsfulla och långvariga förändringar av livsstilen. Medicinerna används för omedelbar förändring av blodtrycket, på så sätt att de övertar reglerande funktioner i kroppen och påverkar hur kroppen kontrollerar (överflödiga) vätskor, hjärtfrekvensen, artärerna samt mineraler som natrium, kalium och kalcium.

 

 

Sänka blodtrycket med fasta

För långtidsbehandlingen vid primär hypertoni rekommenderar läkarna dessutom att patienterna börjar med betydelsefulla förändringar när det gäller matvanor och motion, med målet att gå ner i vikt. Med en omställning till en hjärtvänlig (saltfattig) kost och kardioträning kan de drabbade oftast minska medicindosen eller, i några fall, även leva utan mediciner.

Förutom de nya kost- och motionsvanorna rekommenderas det att hitta en väg för att minska stressen. Bland de många olika aktiviteterna är Yoga, meditation eller enkla avslappningsövningar populärast.

Resistent hypertoni

En särskilt envis form av hypertoni är den terapiresistenta hypertonin. Det betyder att det behövs tre eller fler olika blodtryckssänkande läkemedelsklasser, därav ett diuretikum, för att uppnå akzeptabla värden.

Resistent hypertoni uppstår ofta på grund av att patienten inte håller sig till rekommendationera för förändringen av livsstilen eller till mängden mediciner.

 

 

Sänka högt blodtryck

Fördelar med fasta vid hypertoni

Människor som har fått diagnosen hypertoni har ofta svårt att göra de nödvändinga förändringarna i livsstilen, framför allt när det gäller kosthållningen. Tiderna av ständiga salta och söta tilltugg är plötsiligen över och nu lägger de märke till hur mycket salt många dagliga livsmedel och produkter innehåller. Att avstå från sockerhaltiga livsmedel är särskilt viktigt om du ska gå ner i vikt, men sockersuget har ofta en egen vilja och följer inte läkarnas rekommendationer. Här kan en fasta spela en avgörande roll för att få grepp om det höga blodtrycket.

Fasta och sänka blodtrycket

Rensa dig från hetshungern

En fasta är en utmärkt väg för att avgifta kroppen och avlasta organismen, så att organen får chansen att återvända till sina vanliga funktioner. När vi, till exempel, äter för många sockerhaltiga tilltugg överbelastar vi levern och bukspottkörteln och tvingar dem att arbeta för mycket. Genom att avgifta din kropp med en fastekur ger du dina organ möjligheten att avsluta deras naturliga cykel och slappna av efteråt. I några fall möjliggör denna paus att din kropp återigen kan överta kontrollen över organfunktionerna och börja fungera som vanligt.

Att bryta dina ohälsosamma matvanor ger dessutom din hjärna en chans att avgifta från sockersuget så att det till slut blir lättare för dig att upprätthålla den nya kosthållningen och förändringarna i din livsstil.

Konsultation med läkaren

Identifiera underliggande orsaker

Några fasteprogram med läkaruppsyn ger läkarna chansen att fastställa ett nytt basvärde för din kropp och dina organfunktioner utan att mat eller toxiner ”blandar sig in”. Om du åtgärdar all dessa underliggande faktorer möjliggör detta exaktare blodvärden och läkarna kan se vad som händer i din kropp när ohälsosamma aspekter har tagits bort från hälsoekvationen.

Detta kommer även att hjälpa läkarna att bedöma i vilken omfattning din sjukdom beror på mat- och livsvanor, så att de kan bestämma vilka medikament som verkligen behövs för att kontrollera din sjukdom.


Försiktighetsåtgärder när man fastar med högt blodtryck

Rådfråga läkaren

Om du vill fasta och lider av hypertoni är det vikitgaste att du frågar din läkare om råd innan du börjar. Under fastan reduceras inte bara de dagliga kalorierna, utan det kan även fattas essentiella näringsämnen och mineraler som är viktiga för kroppens basfunktioner – inklusive dina livsviktiga organ. Dessa är alla avgörande faktorer för kontrollen av ditt blodtryck, speciellt när du redan äter reglerande mediciner. Det är absolut nödvändigt att säkerställa att du fortfarande får de riktiga näringsämnen, så att din fastekur är framgångsrik och inte gör unödig eller oåterkallelig skada.

Mediciner

Dessutom är det viktigt att du rådfrågar din läkare när det gäller dina mediciner. Naturligtvis ska du inte sluta äta medicinerna från en dag till en annan. Det är även möjligt att vissa mediciner påverkar fastekuren och vice versa. Se till att du vet exakt vad du ska göra innan du börjar din fastekur!

Kontrollera blodtrycket

Även efter att du har bett din läkare om råd och fått solida rekommendationer angående hur du ska fortsätter med dina mediciner under fastekuren, är det viktigt att du fortfarande kontrollerar ditt blodtryck, också hemma. Förändringarna av elektrolytvärdena, bristen på kalorier eller helt enkelt det sättet på vilket dina organ reagerar på fastan kan ha stor effekt på ditt blodtryck. Om du känner dig illa eller ser plötsliga och oväntade förändringar i dina blodtrycksvärden, kontakta din läkare omedelbart.

Vattenfasta

Även om vattenfastan har blivit allt mer populärt finns det många dolda faror med denna fastemetod. Det är också fallet när det gäller vattenfasta med högt blodtryck. Bristen på många essentiella vitaminer, mineraler, näringsämnen och även ett grundläggande antal kalorier kan ha en extremt negativ effekt på din hälsa och ditt blodtryck. På vår specialsida kan du lära dig mer om de dolda farorna med vattenfasta.

De bästa fastemetoderna vid högt blodtryck

Det finns många olika fastemetoder, var och en med egna mål och fördelar. Dessa är de populäraste fastemetodena och dieterna vid högt blodtryck:

Buchinger fasta

Fasta och sänka blodtrycket

Buchinger fasta

Om du letar efter en klassisk fastekur och en fullständig detox är detta det bästa alternativet. Du kommer inte bara att få ett grundläggande antal kalorier (ca 350 kcal per dag) för att stödja dina livsviktiga organ, utan buljonger, örttéer och fruktjuicer ger dig också essentiella näringsämnen som är viktiga för avgiftningen.

Hälsofastan enligt Buchinger är den bästa metoden om du vill hitta orsaken till ditt höga blodtryck och lära dig specifika förändringar i din livsstil som är mest effektiva för att ändra ditt hälsotillstånd. Klicka på länken för att lära dig mer om Buchinger fastan.

Periodisk fasta

Periodisk fasta

Några ser periodisk fasta, även kallad för intervallfasta eller intermittent fasta, mer som en diet medan andra betäcknar det som en ny trend inom måltidsplanering och portionskontroll. Även om det inte finns några förbjudna livsmedel med periodisk fasta är det en fastekur eller diet som gör det enkelt att integrera mat som är bra för ditt hjärta. Denna fastemetod är bättre känd som 16/8 eller 18/6 metod, vad som betyder att du fastar i 16 eller 18 timmar varje dag och äter dina måltider under de resterande 8 resp. 6 timmarna. Även om du har högt blodtryck kan du gott börja med denna metod eftersom din kropp fortfarande får livsviktiga näringsämnen och tillräckligt med kalorier som hjälper dina organ att regenerera sig och att kunna återställa livsviktiga funktioner. Med en klick på länken kan du lära dig mer om periodisk fasta.

Alkalisk diet

Sänka blodtrycket

Alkalisk diet

En kur med alkalisk diet lämpar sig om du helt enkelt vill börja med en hjärtvänlig kosthållning med mer frukt och grönsaker och integrera fler basiska livsmedel i din vardagskost. Den alkaliska dieten uteslutar automatiskt livsmedel med mycket kolesterol och natrium, som ofta associeras med bearbetade livsmedel och djuriska produkter.

Istället kommer du att äta många färska produkter och får näringsämnen och mineraler från biologiska och naturliga källor. Kolla gärna vår sida om alkalisk diet!


Fasta med högt blodtryck på hotell

Oavsett för vilken fastemetod du än bestämmer dig, att börja med en fastekur eller nya matvanor kan vara oroande – om det nu är de medicinska effekter som man ska ta hänsyn till, de tillåtna och inte tillåtna livsmedel och drycker eller festelserna längs vägen som man ska stå emot. Varför gör du det inte enklare för dig själv och unnar dig ett fasteprogram på ett av våra fantastiska fastehotell? Programmen innehåller:

  • Medicinsk kontroll med läkare eller näringsexperter, i många fall med blodundersökningar på plats
  • Måltider (eller deras bortfall), inklusive avlastnings- och uppbyggnadsdagar
  • Aktiviteter och sportprogram
  • Behandlingar

Allt detta i vackra och spännande omgivningar som är perfekta för att varva ner och lägga fokuset på din hälsa och läkning. Läkare rekommendera även att man ska slappna av och minska stressen medan man fastar eftersom kroppen redan belastas starkt. De föreslår att unna sig en paus och undvika stressande situationer, och vad kunde vara bättre för att hitta lugn och ro än en avslappnande fastesemester?

Boka ett av våra hälsofasteprogram bege dig redan idag på väg till en bättra hälsa.


Upptäck våra fantastiska erbjudanden för fasta vid högt blodtryck


FAQ – Fasta och högt blodtryck

Är fasta bra mot högt blodtryck?

En fasta kan ha en positiv effekt på högt blodtryck. Din kropp får möjligheten att vila och återhämta sig, eventuellt kan den även återstalla normalfunktionerna. Dessutom avgiftar du kroppen från toxiner och skadliga födoämnen, som industrisocker och för mycket salt, så att du kan sänka ditt blodtryck mot normalare värden. En Fastekur ger dig dessutom möjligheten att ompröva och återinrikta dina mat- och livsvanor. Detta kommer att göra det lättare för dig att permanent ställa om din kost på hjärtvänliga livsmedel.


Kan fasta orsaka högt blodtryck?

Det är möjligt att ditt blodtryck plötsligt stiger medan du fastar. Orsaken kan vara förändringar av elektrolytvärdena eller organfunktionerna eller även sättet på vilket dina mediciner mottas i kroppen. Det är absolut nödvändigt att du kontrollerar dina blodtrycksvärden under fastekuren och att du informera din läkare så fort du könner dig illa eller ser oväntade förändringar.

Är periodisk fasta bra mot högt blodtryck?

Periodisk fasta kan vara en fantastisk möjlighet att ställa om dina matvanor så att de är bättre för ditt hjärta. Eftersom reglerna för denna metod huvudsakligen gäller för timmarna under vilka du får äta, kan du ta hänsyn till alla livsmedel och inskränkningar som din läkare rekommendera. Det är även en av få fastemetoder som är lämpliga för långtidsfaster. Ifall din läkare rekommenderar att du ska gå ner i vikt för att sänka ditt blodtryck är detta ett gott fasteprogram för en långvarig och vettig förändring av dina matvanor och ditt hälsotillstånd.