Langzeit-Fastenkuren zur Entgiftung

Korttidsfasta

Aktivera ämnesomsättningen

Fasta upp till 3 dagar – allt runt omkring korttidsfasta

Är du fasta nybörjare och letar fortfarande efter den passande metoden för din fastekur? Eller har du redan bestämt dig men ännu inte hittat det perfekta hotellet? På denn sida vill vi ge dig all viktig information runt omkring ämnet korttidsfasta. Förutom fördelar och passande metoder för kortare fasteperioder hittar du här även erbjudanden för våra professionella och komfortabla hälsohotell. Där blir du väl omhändertagen under din kur och kan dessutom njuta av ett flertal bekvämligheter.


Vad innebär egentligen fasta? Och vad menas med korttidsfasta?

När man fastar handlar det om att man under en begränsad tidsrum frivilligt avstår från fast mat eller njutningsmedel. Man uteslutar alltså inte vissa livsmedel helt och hållet, som man till exempel brukar göra med dieter. Genom att man fastar ska ämnesomsättningen aktiveras och förbättras, vad som är mycket gynnsamt för vår hälsa eftersom fett bryts ner och det kan även motverka typiska folksjukdomar som högt blodtryck eller diabetes. Nuförtiden finns der många olika former av fasta och några av de har blivit rätt populära de senaste åren. Dessa är till exempel periodisk fasta med fastställda fasteperioder från flera timmar upp till enstaka dagar, dryckeskur-fasta som klassisk hälsofasta enligt Buchinger eller också juicefasta, samt alkalisk diet  eller F.X. Mayr kuren.

Typiska tidsrum för kort fasta

Vilken fasteperiod som passar bäst beror också mycket på den valda metoden samt dina egna behov och din kropps konstitution. Om du har aldrig fastat tidigare borde du inte välja för långa fasteperioder utan till exempel börja med en fastedag. Prova dig långsamt fram till längre tidsrum. Längre än en vecka ska man dock i allmänhet inte fasta utan läkaruppsyn. När vi pratar om korttidsfasta menar vi fasteperioder från mindre än en dag – alltså till exempel 16 timmar periodisk fasta – upp till 3 dagar.

Om du vill fasta under en längre period är du välkommen att kolla vår sida om långtidsfasta. På den sidan får du information och vi presenterar olika fastemetoder och erbjudanden som är lämpliga för fasteperioder från 10 dagar upp till 3 veckors fasta.

.


Erbjudanden för kort fasta

Fördelar med korttidsfasta

Att det finns många positiva effekter med fastan har nyligen bekräftats igen i en studie från 2019. De 1422 deltagarna fastade mellan 3 och 22 dagar. Ju längre kuren varade, desto bättre effekter hade den på blodtrycket, det psykiska och fysiska välbefinnandet samt särskilt med långtidsfasta även på vikten och BMI. För alla värden visade det sig dock tydliga förbättringar redan efer några dagar, alltså ett tidsrum som lämpar sig för korttidsfasta.

 

 

Aktivera ämnesomsättningen

Ämnesomsättningen förändras

De positiva effekterna som fastan har på kroppen böjar alltså bevisligen redan efter en kort tid. Eftersom kroppen inte ideligen får mat sätter en förändring i ämnesomsättningen i gång och nedbrytningen av kolhydrater som har sparats i kroppen börjar. Ett viktigt begrepp för fastan är autofagi, en kroppsegen rengöringsprocess som kommer igång efter 14 till 18 timmars fasta. Under rengöringen krossas gamla eller defekta cellbeståndsdelar av enzymen och återförs sedan cellen. På så sätt kan nya, friska cellbyggstenar produceras. En annan och viktig fördel med fastan är att det särskilt riskabla bukfettet reduceras, vad som kan mätas med en förminskning av midjeomfånget med upp till två centimeter efter bara en fastedag. Det som gör nerbrytningen av bukfettet så fördelaktig är att det produceras mindre signalämnen som kan orsaka till exempel diabetes eller också inflammationssjukdomar och hjärt-kärlproblem.

Fasta kan ha en föryngrande effekt

Utöver dessa redan mycket positiva effekterna kan fastan och kalorireduceringen enligt studierna även påverka livslängden och det talas rentav om att fastan har en föryngrande effekt på kroppen.

Framför allt minskningen av blodtrycket samt blodsocker- och blodfettvärden spelar en stor roll i detta. Minskningen främjas genom att koksaltet i kroppen reduceras och genom att man dessutom unnar sig vila och avslappning. Därutöver gynnar fastan att levern kan återhämta sig och att nya stamceller och mitokondrier (kallas även för cellernas ”kraftverk”) bildas.

 

 

Avslappning under kuren

 

 

Leende par

Effekt på det psykiska & fysiska välbefinnandet

När du har gjort din fasta i 2 eller 3 dagar kan de positiva effekterna också kännas genom att psyket och humöret förbättras. Du kommer att känna dig lugnare och mer balanserad. Att äta mindre kan också ha en starkare effekt på signalämnena dopamin och serotonin, vilket du kan märka av det faktum att du inte bara är lyckligare utan också har mindre aptit.

Vissa fastedeltagare berättar också om den så kallade "fasteeuforin". Huruvida och hur starkt detta sker skiljer sig emellertid från person till person.

Alla fördelar med korttidsfasta på ett ögongkast

 • Kroppen renas
 • Det inre bukfettet bryts ner
 • Fysiskt och mentalt välbefinnande förbättras
 • Blodtrycket minskas
 • Blodfettvärdena förbättras
 • Du kan gå ner i vikt
 • Symtom på inflammatoriska sjukdomar kan lindras
 • Du minskar stress
 • Du kan koppla av och lugna ner

Hur funkar korttidsfasta? – Passande fastemetoder för kort fasta

Även om du bara vill fasta under en kort tidsperiod, bör du se till att din kropp fortfarande får ett grundläggande antal kalorier för att säkerställa att hjärnan, hjärtat och andra livsviktiga organ får tillräcklig tillförsel och kan fungera. I det följande vill vi presentera några fastemetoder som är lämpliga för kort fasta.

Juicefasta

Om du vill prova vätskefasta, men tycker att de extrema former som te- eller vattenfastar verkar för svårt, kan juicefasta vara ett bra alternativ för dig. Tack vare de många färgglada frukt- och grönsaksjuicerna kommer du efter några dagar att märka att du känner dig starkare och livligare. För även om du inte äter fast mat är kroppen fortfarande tillräckligt försedd med vitaminer och mineraler. Juicefasta avlastar också matsmältningsorganen, rengör kroppen, stöder avgiftningsprocessen och ger immunsystemet ny drivkraft.

Mer information om juicefasta

 

Juicefasta

 

 

Terapeutisk fasta enligt Buchinger

Fasta enligt Buchinger

Som en ren dryckeskur inkluderar den klassiska terapeutiska Buchinger fastan grönsaksbuljong, juicer och mycket te. Hälsofastekuren är avsett att aktivera kroppens självläkande krafter, vilket är särskilt fördelaktigt för kroniska inflammatoriska sjukdomar. Eftersom Buchinger fasta är uppdelad i tre faser, är det också lämpligt för korttidsfasta: I början ändras kosten långsamt under avlastningsfasen. Beroende på varaktigheten för hela fasteperioden varar detoxfasen, dvs. den faktiska fasteperioden, bara några dagar. Slutligen följer fastebrytningen, inklusive återuppbyggnadsdagar, som är där för att långsamt vänja kroppen till att äta fast mat igen.

Mer information om hälsofasta enligt Buchinger

Periodisk fasta

Med periodisk fasta eller intermittent fasta behöver du inte kara dig helt utan fast mat utan bara fördela ätfaserna olika över dagen eller veckan. Det är alltså inte en klassisk diet. De många olika formerna av periodisk fasta är perfekta för korttidsfasta. Från 16/8-metoden, där du fastar i 16 timmar och sedan äter två eller tre hälsosamma och balanserade måltider inom 8 timmar, till 10 i 2-metoden – även känd som alternerande fasta – där du omväxlande äter och fastar en dag finns det säkert också den rätta metoden för dig.

Mer information om periodisk fasta

 

 

Intermittent fasta

Korttidsfasta på hotell

Om du ännu inte har några erfarenheter med fastan eller om du känner att du behöver professionellt stöd är fastekurerna på våra hälsohotell precis rätt för dig! Här, långt ifrån arbete och vardaglig stress, kan du koncentrera dig helt och hållet på dig själv och din hälsa, träffa likasinnade och bli omhändertagen av läkare eller fasteguider under kuren. Våra fastehotell har också andra erbjudanden som näringsråd, sport och hälsa redo för dig. Förutom välgörande massage och andra behandlingar får du också information och tips för tiden efter fastan.

Upptäck våra populäraste hotell för korttidsfastekurer

FAQ – Korttids fasta

Risker med korttids fasta – När ska jag inte fasta?

Innan du bestämmer dig för en fastekur bör du i alla fall rådfråga din läkare. Detta gäller framför allt för följande sjukdomar:

 • Diabetes
 • Hjärtsvikt
 • Cancer
 • Kärlsjukdomar
 • Lever- och njurbesvär
 • Gikt
 • Magsjukdomar
 • Låg vikt/undervikt
 • Ätstörningar(även redan överkomna)

Gravida och ammande kvinnor samt barn och ungdomar bör i allmänhet inte fasta.


Varför är korttids fasta så bra för hälsan?

Under fastan respektive matpauserna måste kroppen göra bruk av reserverna. På så sätt går man ner i vikt på ett hälsosamt sätt, blodtrycket minskas och blodsocker- och blodfettvärdena förbättras, vilket i sin tur är bra för blodkärlen. Levern kan också återhämta sig. Dessutom har fastan en positiv effekt på stress. Redan efter korta fasteperioder känner man sig fysiskt och mentalt friskare och lättare.


Vad ska jag ta hänsyn till med korttids fastan?

Om du bestämmer dig för en metod av korttidsfastan med vilken du fortfarande äter fast mat – alltså en form av periodisk fasta –, bör du se till att du äter hälsosamma och balanserade måltider under matfaserna. Man läser och hör ofta att allt är tillåtet när man gör periodisk fasta. Det stämmer – men: Lagom är bäst! Unna dig gärna chokladbaren om du känner att du behöver den. Men om du bara äter snabb mat och fet- och sockerrikt mat kommer du inte att ha succé med periodisk fasta. Ett tipps är att fundera på och planera vad du vill äta några dagar i förväg och kanske även laga rätterna (meal prep/food prepping).

Sammanställ din individuella fastekur