Fakta om Yoga

6 fakta du inte visste om yoga!

Yoga fakta

Yoga är verkligen en annorlunda sport. Du sträcker, tänjer och vrider på dig för att må bättre och samtidigt blir du även en bättre människa med en bättre livsstil. Om du en gång har provat yoga kommer du att bli smittad och med mycket stor sannolikhet fortsätta med den härliga stretchningen.

SpaDreams har gjort en djupdykning in i yogans värld och tagit reda på lite fakta som du garanterat inte har hört förut. Eller…?

1. Yoga, som det praktiseras idag, har inte mycket gemensamt med dess ursprung. I början fanns det bara några få övningar som bara hade en enda funktion: de skulle hjälpa kroppen att kunna stanna längre i lotusställning.

2. Bhagavad Gita, en av hinduismens centrala skrifter är en av världens mest lästa böcker. Många hinduer kan de 700 verserna utantill! Hur hänger det ihop med yoga? Det finns ett enkelt svar: hinduistiska guden Krisha förklarar yogans filosofi i 18 sånger som bl.a. handlar om insiktens yoga, besinningens yoga och försakelsens yoga.

namaste

3. Sanskrit, det språk som associeras mest med yoga, är utrotningshotat. Det är det äldsta språket som fortfarande talas i världen men dess framtid är oviss. Man jämför sanskrit med Europas latin. I nuläget talas sanskrit mest vid ritualer och har ingen större betydelse i vardagslivet. Indiska regeringen har flera gånger försökt att återuppliva språket och dess användning – förgäves.

4. Yoga gör dig smartare! 2012 kom forskare på University of Illinois fram till att bara 20 minuters yoga kan göra minnet snabbare och exaktare och hjälper dig att lagra ny information i hjärnan. Effekten jämfördes bl.a. med den som aerobics har på hjärnan men yoga var en solklar vinnare när det handlar om att hjälpa dina grå celler på traven.

5. Det är bäst att göra yoga på fastande mage. Det är perfekt om du inte äter minst tre eller fyra timmar innan lektionen. Anledningen är att kroppens mitt ansträngs och stimuleras extra mycket. Du bör dessutom avstå ifrån att dricka under lektionen.

6. Det är förbjudet att duscha direkt efter yogan! Övningarna ska ju värma kroppen inifrån och sätta eld på matsmältningen. Värmen ska stanna i kroppen ett tag. Så det är smartast att duscha hemma och ta lokaltrafiken hem tills dess.yoga på fastande mage

Last but not least: Namaste!

Läs mer:

Våra bästa yogaresor
Yogaresa till Indien
Lyxig yogaresa
Yoga med familjen

Nyfiken? Upptäck våra matchande erbjudanden:
Hotel Lambert Medical Spa
Polen – Östersjön – Ustronie Morskie
Yoga- och wellnesssemester
5 nätter, Dubbelrum, Frukost
OCÉANO Health Spa Hotel - Teneriffa
Spanien – Teneriffa – Punta del Hidalgo
OCÉANO Yoga Escape
7 nätter, Dubbelrum, Halvpension
Sentido Galosol
Portugal – Madeira – Caniço de Baixo
Yoga (grupp)
7 nätter, Dubbelrum, Frukost
Paradis Plage Surf Yoga & Spa Resort
Marocko – Atlantkusten – Imi Ouaddar
Yoga & Spa 2 dagar
3 nätter, Suite, Frukost
SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta