Ledsjukdomar

Ledsjukdomar

Förebygg slitage och inflammationer på ett aktivt sätt

Vilken kur mot ledsjukdomar passar just dina behov?

Vad är ledsjukdomar – artrit och artros?

Ledsjukdomar

Mer än 500.000 svenskar lider av en ledsjukdom. Artrit, artros, benbrott och co. hör alltså till de vanligaste orsakrna för akut och kronisk ledvärk.

Det finns två olika typer av ledsjukdomar – inflammatoriska och icke inflammatoriska.

Atrit är en inflammatorisk sjukdom av lederna som kan ha olika orsaker och oftast yttrar sig genom variga leder. Den orsakas oftast av en bakteriell infektion som leder till svullnad, hetta och rodnad.

Atros är däremot en icke-inflammatorisk ledsjukdom där ledens skyddande broskskikt successivt slits ned och på detta vis inte längre fungerar som stötdämpare vilket resultarer i ledslitage.

Följderna av detta slitage är smärtsamma och kan uppstå i alla leder oavsett hur du gammal du är. De vanligaste orsakerna är felaktiga hållningar av kroppen, fysiskt arbete som överstiger ett visst mått och övervikt. De mest utsatta lederna är alltså höfterna, knäna, fötterna, händerna och ryggraden.

Vad kan du göra? – Vad hjälper? – Hur förebygger du ledsjukdomar?

Ledsjukdomar

Generellt sett är motion det bästa sättet att förebygga ledsjukdomar eftersom motion ger omväxling mellan broskbelastning och -avlastning och transporterar vikta ämnen till brosket. En elementar anledning för att röra på sig är även att det förebygger och reducerar övervikt eftersom för mycket massa skadar lederna och ökar risken för svårare broskskador.

I kombination med ett ordentligt motionsprogram är även kosten och styrketräning viktig för att förebygga och behandla ledsjukdomar.

Starka muskler stödjer lederna - svaga muskler kan inte avlasta ben och leder.

Det är även viktigt att äta hälsosamt och balanserat eftersom speciellt örter och kryddor, frukt och grönt är naturligt anti-inflammatoriska. Ingefära, rosmarin, fänkål, kanel, timjan och lök har en anti-inflammatorisk och avsvällande effekt även i liten dosering. Ananas och körsbär räknas även till dessa ursprungliga läkemedel.

I mer framskridna stadier är även sjukgymnastik och akupunktur bra behandlingssätt om man bortser från medicinering.

Vi på SpaDreams har de bästa tipsen

Diabetes

Människor som lider av ledsjukdomar rekommenderar vi klassiska hälso- & termalkurer. Dessa omfattar, enligt läkarens anordning, oftast en speciell badterapi med saltlags- & termalvatten, radon eller myr. De slappnar av muskler och leder relativt snabbt med dess smärtlindrande och anti-inflammatoriska effekt. Även värmeinpackninar som fango och elterapier sägs ha god effekt.

Dessutom borde läkebadet eller kuranläggningen erbjuda vattengymnastik för muskelträning och ledernas avlastning och massage för det psykiska välmåendet.

Vill du ha mer information?

SpaDreams blogg: Thalassoterapi

Disk- och ryggradsbesvär

Träningsresor

Hälsoresor

Maximal flexibilitet

☀️ Vi arrangerar hotellrum, transfer och program åt dig. Båt-, flyg- och tågresa bokar du på egen hand. ✈️

Din expert

Jag hjälper dig gärna personligen: 00 46 10 750 26 20

Eller kontakta oss: Skicka förfrågan

Våra populäraste hälsoresor

Hitta det perfekta hotellet för din indikation hos SpaDreams