Tarmrensningskur

Vårstädningen för organismen

Tarmrensningskurer som nystart

För kroppen är en tarmrensningskur en slag omstart. Giftämnen utrensas och tarmfloraen återställs i balans. Sålunda bringer en tarmsanering också mer välbefinnande i ditt liv, eftersom vår tarmhälsa inte bara påverkar immunsystemet i stor mån, utan också vårt psykiska tillstånd. På denna sida kan du ta reda på mer om ämnet tarmrensningskur och hur du kan kombinera denna med en unik hälsosemester i drömdestinationer.


Semester för tarmen på våra fastehotell

Hur går en tarmrensningkur till?

Tarmrensningskuren är en metod från naturmedicinen som syftar på att stärka eller återuppbygga tarmfloraen. Denna ger en avgörande bidrag till vårt allmänna välbefinnande. Tarmrensningen kan också uppnås med en klassisk hälsofastekur eller även den moderna kolon hydroterapin.

Klassisk hälsofasta

I prinicip är varje fastekur också en kur för tarmen, eftersom tarmen, som vanligtvis går på högvarv, avlastas under fastan och kan aktivera sina självhelande krafter. Hälsofasta enligt Buchinger eller Schrothkuren, men också detoxkurer med smoothies eller juicer är välgörande för tarmen på så sätt att de avgiftar och avlastar den. En fastekur har bättre chanser att vara framgångsrik när organismen rensas i början. För traditionella fastekurer satsar man ofta på lavemang eller glaubersalt användning som hjälper till att tömma hela tarmen i början av kuren. Detta ska förhindra att matrester i tunntarmen, som inte avsöndras helt på grund av att det inte kommer mer mat, börjar ruttna eller jäsa. Buchinger kuren till exempel använder ofta glaubersalt i början.

 

 

smoothie detox

Tarmrensning med kolon hydroterapin

Kolon hydroterapi eller (colon hydroterapi) är en utrensnande metod för kolon rensning. Det är en modern form av tarmsköljning, där totalt tio till tjugo liter vatten ledas genom tarmen medan patienten ligger på sidan eller på ryggen. Det varma vattnet leds in i tarmen med en slang. Vattnets temperatur varierar, vilket stimulerar tarmaktiviteten ytterligare. Hela processen tar ungefär en timme och för att stödja effekten masserar kolonhydroterapeuten patientens bukvägg. Efteråt är tarmen helt tom. Tack vare kolonhydroterapi kan tarmarna rensas från "toxiner" (t.ex. gammal avföring, skadliga tarmbakterier eller tarmsvampar), regenerera sig och får chansen att starta om. Terapin är inte bara bra för tarmen själv, utan också för alla andra avgiftningsorgan som avlastas. På terapidagarna bör patienten skona tarmen och inte äta svårsmältad mat. Colon hydroterapi kan utföras som en del av en 7-dagars fastekur.

 

 

colon hydroterapie
Bukmassage under colon hydroterapin

Den sunda tarmfloraen

Vår tarmflora påverkar inte bara matsmältningen utan också immunsystemet och försvaret mot patogener, eftersom cirka 80% av alla aktiva immunceller är i tarmen. Det finns totalt cirka 1 000 typer av tarmbakterier som har undersökts, men tarmfloraen är individuell för varje person och påverkas bland annat av dieten. Forskare tror idag att förändringar i tarmmikrobiomet kan kopplas till talrika sjukdomar. För att läka dem måste vi alltså vara särskilt uppmärksamma på våra tarmar.

Tarmrensning eller tarmsanering?

De båda begreppen används ofta synoymt. Strängt taget menas med tarmrensning den kortfristiga avföringen av avfallsprodukter från ämnesomsättningen (t.ex. med glaubersalt användning) och med tarmsanering den långsiktiga läkningen av tarmen. Våra tarmrensningskurer på fastehotell använder sig såväl av traditionella metoder som av den senaste kolonhydroterapin för att rensa tarmen under kuren. Genom att kombinera detta med avgiftande juiver eller fasta enligt Buchinger kan en långfristig tarmhälsa möjliggöras.

 

 

Fördelar med tarmsaneringen

En kolon rensning kan inte bara lindra dagliga matsmältningsproblem som förstoppning eller diarré, utan kan också ge ett betydande bidrag till förbättrad hälsa. Det hjälper också till att återuppbygga de "goda" bakterierna efter att ha tagit antibiotika eller annan stark medicinering. En tarmsanering kan också hjälpa till med vissa kroniska sjukdomar: Exempel inkluderar atopiska hudsjukdomar eller allergier. Vad många inte vet är att nästan varje kronisk sjukdom beror på en obalanserad tarm.

Kuren hjälper många människor till en hälsosammare kost, mer energi och en bättre livskänsla.

 

 


Hotell med tarmrensningskur

Vissa av våra hotell är specialiserade på tarmrensning eller -sanering. I våra hälsotempel kan du ge din kropp en grundlig rengöring och samtidigt tillbringa en fantastisk semester på ditt drömresmål. Tarmrensningskuren på våra utvalda hotell kombinerar regelbunden kolon rensning på morgonen med en vecka med fasta, avkoppling, träning och råd, så att du får bästa möjliga resultat. Efter en vecka med detox-semester kommer du att känna dig som en ny person tack vare många behandlingar!

I Tyskland kan du avgifta dina tarmar som en del av Weckbecker-fasta. Förutom medicinska undersökningar, daglig träning, Kneipp-behandlingar, hydroterapi och lymfdränage ingår också 5 kolonterapibehandlingar i en veckas program.

I Thailand kan professionell tarmsanering kombineras optimalt med yoga. Förutom 5 behandlingar med colon hydroterapi väntar traditionella massage, gröna juicer och exotiska smoothies, färska kokosnötter och obegränsat deltagande i yoga- och meditationskurser här.

Våra tarmrensningskurer på professionella fastehotell kan vanligtvis bokas under en period av 7 till 10 dagar. Förutom de sport- och wellnesserbjudanden, som varierar från erbjudande till erbjudande, har alla våra utvalda hotell topp medicinsk personal och allomfattande vård med vilken du inte behöver oroa dig för någonting. Din kropp och sinne kommer att tacka dig!


FAQ - Tarmrensningskur

När är det vettigt att göra en tarmkur?

En kolonrensningsbehandling kan hjälpa till med följande symtom:


  • matsmältningsproblem
  • återkommande jästinfektioner
  • upprepad användning av antibiotika
  • reumatism och ledproblem
  • allergier
  • autoimmuna sjukdomar
  • mottaglighet för infektion
  • grundlöst depressivt humör
  • svag bindvävnad, hudproblem


För vem är kuren lämplig?

En tarmrensningskur är lämplig för dem som vill bota kroniska hälsotillstånd en gång för alla, eftersom många inflammatoriska processer som äger rum i kroppen kan minskas. Men även om du bara vill känna dig lite vitalare, fittare och bekvämare, är en hälsosemester med kolon rensning ett bra val. Vem som helst som skulle behöva en lite nystart för kropp och själ kan dra nytta av kuren, eftersom det ofta representerar det första steget i ett mer medvetet liv.


Hur ofta ska en tarmsanering utföras?

Det beror på din personliga situation. I princip kan du göra en kolon rensning en gång om året som "vårstädning". Men även om du gör en sådan kur vartannat eller tredje år kommer din kropp att tacka dig.


Vad är skillnaden mellan vanlig lavemang och kolonterapi?

Till skillnad från det traditionella lavemanget, avförs vattnet, inklusive det lösta tarminnehållet, under colon hydroterapin genom en slang. Detta innebär att processen är helt luktfri och ren - och överraskande tycker de flesta till och med att det är trevlig.


Finns det risker och biverkningar med kolon hydroterapi?

Om du lider av inflammatoriska tarmsjukdomar som utpräglade hemorrojder, Crohns sjukdom eller efter tarmsoperation kan en inte fackmässig genomförd tarmrensning vara förknippad med risker. Innan du bokar en hälsosemester med tarmsköljning bör du alltid prata med din läkare om möjliga risker.


Måste jag alltid göra en tarmsköljning?

Inte varje fastekur inkluderar en tarmsköljning. Syftet med fullständig tömning av tarmen är att befria den från matrester som kan försämra hälsofastans framgång. Om du till exempel väljer en kur med alkalisk diet, som avgiftar mycket försiktigt, är tarmsköljning inte absolut nödvändig. Många människor rapporterar dock om en trevlig känsla efter sköljningen och till och med en reducerad känsla av hunger. Så du behöver inte vara rädd.


Kan jag avgifta mina tarmar hemma med hjälp av en huskur?

Det finns många naturliga medel som du kan använda för att avgifta tarmen hemma. Broccoli, kål, kronärtskockor, rödbetor, vitlök och ingefära är bara några exempel på livsmedel som bidrar till förbättrad tarmhälsa. Chia-, lin- och loppfröskal binder vatten i tarmen och sväller, vilket är gynnsamt för tarmens rörlighet och eliminering av ämnesomsättningsavfall. Förresten, dessa hjälpare för tarmen innehåller många värdefulla växtämnen.


Får jag träna när jag följer kuren?

Ja, eftersom med moderat träning aktiveras det parasympatiska nervsystemet, vilket förbättrar blodflödet till tarmen och stimulerar metaboliska processer. Läkare rekommenderar därför måttlig träning för att stödja kuren.


Kan jag gå ner i vikt med en tarmrensningskur?

Ja och nej. Du går ner i vikt, särskilt under de första dagarna av tarmsaneringen, men detta är mestadels ämnesomsättningsavfall och även vatten. Men om du fortsätter att äta hälsosamt och ta hand om dina tarmar efter kuren, kommer du inte att lida av att vara överviktig. Det huvudsakliga målet med kolon rensningen är dock inte viktminskning.

Sammanställ din perfekta kursemester

Relaterade ämnen