Nervsystem- & neurologiska sjukdomar

Nervsystem- & neurologiska sjukdomar

Tillbaka till mer lugn och inre balans

Hitta en kur för att få ett lättare liv

Vad är nervsystem- och neurologiska sjukdomar?

Nervsystem- & neurologiska sjukdomar

Neurologiska sjukdomar är sjukdomar som rör nervsystemet. De mest kända neurologiska åldersjukdomarna är demens, alzheimer och parkinson.

Men även meningit (hjärnhinneinflammation), encefalit (hjärninflammation), ADS, ADHD, migrän och autoimmunsjukdomen multipel skleros (MS) räknas till de vanligaste neurologiska sjukdomarna.

Fästingburen encefalit (TBE) och borrelia
är också vanliga men överförs genom fästingar.

Ett resultat av diabetes eller alkoholmissbruk är polyneuropatier. Även epilepsi är en polyneuropati. Den tyvärr allra vanligaste sjukdomen med neurologisk orsak är slaganfall (hjärninfarkt) vars behandling hamnar mer och mer i  centrum av sjukhusen. Så kallade ”stroke units“ är stationer som har etablerats speciellt för slaganfallspatienter.

Nervsystemets sjukdomar har ofta en sak gemensam: den exakta orsaken kan oftast inte härledas eller förstås helt, t.ex. vid Tourettes syndrom eller restless legs.

Precis som orsakerna kan symptomen vara mycket olika och varierade. Generellt sett bör du dock vara uppmärksam om du plötsligt får avdomningskänslor, yrsel, förlamninar, tal- eller språkförståelseproblem, rörelse-, koordinations- eller synproblem. Neurologiska störningar bör inte ignoreras och är en allvarlig situation.

Vad kan du göra? – Vad hjälper? – Hur förebygger du neurologiska sjukdomar?

Nervsystem- & neurologiska sjukdomar

Eftersom nervsystemets sjukdomar ofta dyker upp plötsligt och orsakerna är mycket varierade är det svårt att fastsätta generella preventionsåtgärder. Generellt sett bör man dock undvika stress och ett överdrivet intag av alkohol eller cigaretter.

Dessutom bör människor med högt blodtryck, diabetes och övervikt vara lite försiktigare. En medicinisk check-up med coaching kan hjälpa dig att bedöma din kropps medicinska situation bättre och möta din vardag med mer eftertanke.

För lite motion och övervikt bör dessutom åtgärdas med ett regelbundet rörelse- eller motionsprogram för att återfå mer vitalitet och balans i livet.

Om en neurologisk sjukdom redan har brutit ut kan även en medicinsk behandling och kurer i öppenvården hjälpa dig att återfå mer självständighet och självkänsla i din vardag.

Eftersom neuroligiska sjukdomar är lika varierade som deras terapimöjligheter måste varje patient få ett individuellt behandlingsschema. Målet av dessa terapier är återställningen av kroppens funktioner och sjukdomens psykiska bearbetning.

SpaDreams rekommenderar

Nervsystem- & neurologiska sjukdomar

En viktig del av behandlingen tillsammans med eftervården av neurologiska sjukdomar är en rehabiliteringskur som lindrar efterskador och besvär och ibland till och med kan bota dem.

Beroende på sjukdomens typ och utsträckning kan ett individuellt anpassat terapischema bestå av medicinska behandlingar, rörelseterapier samt avslappningsövningar. Vid rörelse- & koordinationsstörningar, förlamningar och avdomningskänslor kan man behandla med fysioterapi, gymnastik, läkekurer med badterapi och Thalasso-kurer med naturliga läkemedel.

Med termalvatten, fango- & medicinallera slappnar spända muskler av och kroppens blodcirkulation och ämnesomsättning stimuleras. Dessutom stärks immunförsvaret och kroppens självläkekrafter aktiveras. 

Svavelbad har utöver detta en smärtlindrande och anti-inflammatorisk samt avslappnande effekt, förbättrar kroppens blodcirkulation och stärker immunförsvaret.

Vid tal- eller talförståelseproblem kan kompletterande logopediska terapier hjälpa.

För att förbättra den psykiska bearbetningen av nervsystemets sjukdom kan privata eller samtal i grupp men även avslappnande terapier som yoga, pilates och anti-stress-träning vara en stor hjälp.

Traditionella ayurvedakurer kombinerar dessutom speciella läkebehandlingar med avslappnande massager och ett koncept med helhetssyn för att få kropp och själ i balans och stimulera energiernas flöde.

Ytterligare information

Yogaresor

Vandringsresor

Ayurvedaresor

Maximal flexibilitet

☀️ Vi arrangerar hotellrum, transfer och program åt dig. Båt-, flyg- och tågresa bokar du på egen hand. ✈️

Din expert

Jag hjälper dig gärna personligen: 010-750 26 20

Eller kontakta oss: info@spadreams.se

Våra populäraste hälsoresor

Hitta det perfekta hotellet för din indikation hos SpaDreams