Sri Lanka

Sri Lanka – ett resmål du måste se!

Sri LankaDagens höjdpunkt på Sri Lanka är när solen går ner varje kväll, trots att ön har jättemycket att erbjuda. Mellan kl. 18 och 19 sjunker solen till horisonten och doppar träden, stranden och havet i de vackraste färgerna. Vattenytan och himlen lyser i orange – en upplevelse du kommer att älska! Vi har fler anledningar till varför det lönar sig att besöka Sri Lanka:

Inget kastsystem

Otroliga solnedgångar är inte det enda som gör Sri Lanka till ett semesterparadis. Landet ligger i Indiska Oceanen bara 55 km utanför Indien. Även om Indien och Sri Lanka har en gemensam koloniseringshistoria och kultur så är länderna väldigt olika. Religionsfördelningen är t.ex. exakt tvärtom: i Indien är majoriteten av befolkningen hinduister medan det finns fler buddhister i Sri Lanka. Teoretiskt finns kastsystemet fortfarande i Sri Lanka men i praktiken existerar det inte längre.

Kulturrikedom

Sri Lanka KulturSri Lankas befolkning är väldigt stolt över sitt ursprung, singaleserna celebrerar gärna och ofta deras kultur och visar den mer än gärna för turister. Inte bara på bröllop och andra fester dansas och sjungs det mycket – dansen är en viktig del som skiljer sig betydligt från indiska danser. I vackra traditionella kläder rör kvinnorna sina magar och höfter, och gör steg som påminner om ballett medan männen hjular och gör imponerande hopp.

Jämställdhet och det perfekta klimatet

Till skillnad från den stora grannen Indien har män och kvinnor varit jämställda i Sri Lanka sedan länge. Kvinnor kan lika gärna utöva regeringsjobb som män: Världens första kvinnliga premiärminister valdes i Sri Lankas! Detta gör ön till ett angenämt resmål även för kvinnor.

Även temperaturerna är angenäma, som ligger på ca. 26°C året runt. Detta lockar inte bara gäster som är sugna på avkoppling utan äventyrsturister som letar efter elefanter och leoparder i jungeln eller surfar på vågorna utanför kusten.

Många sevärdheter

Tempel Sri LankaTempelanläggningar, varav en del tillhör UNESCO-världskulturarvet, och klippmålerier är en äkta upplevelse även för turister som inte är så risksugna. De turistiska höjdpunkterna är bl.a. Kandys tandtempel, Sigiriyas röda tavelberg, det ururururgamla fikonträdet Sri Maha Bodhi och palatset i Polonnaruwa. Sri Lanka är även känt för sitt té och den långa ayurveda-traditionen.

Autentisk Ayurveda

I flera årtusenden har ayurveda varit det, som Sri Lankas befolkning litar på när det handlar om sjukdomar. Ön har utvecklat ett eget ayurveda-system som influerats av andra holistiska koncept som Siddha-systemet. Ett kännetecken är användningen av mer än 2000 inhemska ört- och växtarter. Staten har ett eget ministerium för indigen medicin som ansvarar för att den breda befolkningen ska ha tillgång till ayurveda.

Res till Sri Lanka! Så enkelt är det:

Sri LankaOm du blev sugen på att resa till Sri Lanka bör du observera detta: du bör vara försiktig när du besöker de kulturella ställena som templena. Här bör du vara reserverad och lugn. Om du missaktar religionen begår du ett brott i Sri Lanka – till detta hör bl.a. att bli fotograferad med ryggen vänd mot en Buddha-staty eller att klättra på den. Människor som har tatueringar med buddhistiska symboler bör dölja dessa, vilket inte är svårt eftersom kläderna som är vanliga i varma klimat är sköna och luftiga trots de långa ärmarna. Kläderna ger dig även ett skydd mot mygg som sprider Dengue-febern i Sri Lankam men som tur är inte Malaria.

Vad väntar du på? Boka din resa nu! Eftersom det inte krävs några resevaccinationer är Sri Lanka perfekt för en sista minuten-resa! Du behöver ett visum men det kan du ansöka om spontant på flygplatsen.

De bästa erbjudanden för Sri Lanka hittar du här!

Läs mer:
Ayurveda & Lyxig Harmoni
Ayurveda på Sri Lanka
SpaDreams reseinformation om Sri Lanka

SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta